All for Joomla All for Webmasters

Ι Ιατρικές Εξελίξεις

Φαρμακοποιοί, ενημερώστε τους πελάτες σας για τον διαβήτη

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Μια πρωτοποριακή εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, που εκπαιδεύει τους ασθενείς για τη σημασία της αυτοδιαχείρισης της νόσου τους, της προσαρμογής στον κατάλληλο τρόπο ζωής και της συμμόρφωσης στη θεραπεία, παρουσίασε πρόσφατα η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, με την υποστήριξη της ΕLPEN.

Κάθε κατηγορία  είναι εμπνευσμένη από το κάθε γράμμα της λέξης «Διαβήτης»- έτσι η εφαρμογή περιλαμβάνει αναλυτική ενημέρωση για τα εξής θέματα:

Διατροφή, Ιατρική παρέμβαση, Αποφυγή επιπλοκών, Βοήθεια/Υποστήριξη πάσχοντος, Ημερήσιο αυτοέλεγχο & φροντίδα, Τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου, Ημερήσια άσκηση και Στόχους ρύθμισης.

Στόχος αυτής της εφαρμογής είναι να λειτουργήσει ως ο καθημερινός σύμβουλος των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, που τα τελευταία χρόνια λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς και να βοηθήσει στην πρόληψη σημαντικών επιπλοκών για την υγεία τους.

Yπολογίζεται ότι 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ κάθε 7 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από επιλοκές του διαβήτη, σημείωσε ο κ. Ιωάννης Ντούπης, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επ. Καθηγητής Διαβητολογίας Cardiff University Medical School UK, Δ/ντής του Διαβητολογικού Τμήματος Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου, Δ/ντής του Παθολογικού Τμήματος και του Διαβητολογικού Ιατρείου του Ναυτικού Νοσοκομείου ΝΣ.

Οι επιπλοκές που παρουσιάζονται είναι κυρίως στα αγγεία όπως: αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα, διαταραχή της κυκλοφορίας στα πόδια, βλάβη των νεφρών και των περιφερικών νεύρων και βλάβες από τα μάτια. Την υγεία των ματιών απειλεί κυρίως η αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία περιλαμβάνει διαταραχές των μικρών αγγείων στο οπίσθιο μέρος του ματιού, που μπορεί να οδηγήσουν σε αιμορραγίες, αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς με σοβαρή μείωση της όρασης, ή ακόμα και τύφλωση. O τακτικός έλεγχος συνιστάται για την έγκαιρη ανίχνευση των επιπλοκών, π.χ. εξέταση των ποδιών και των ματιών κάθε χρόνο.

Οι γιατροί που έλαβαν μέρος στην συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της καινοτόμου εφαρμογής «Κατappολεμώ το Διαβήτη!», κάλεσαν τους φαρμακοποιούς να κατεβάσουν την εφαρμογή, για να ενημερωθούν οι ίδιοι για τον διαβήτη και να μπορούν να λύνουν τις απορίες των πελατών τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά και να ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να κατεβάσουν κι εκείνοι την εφαρμογή, για την καλύτερη ενημέρωσή τους. Οι φαρμακοποιοί είναι εξάλλου οι σταθεροί συμβουλάτορες των ασθενών, ιδίως στις μικρές κοινωνίες.

Η εφαρμογή εγκαθίσταται εύκολα, γρήγορα και δωρεάν, σε περιβάλλον Android και σε iOs.

Ο κ. Ντούπης αναφερόμενος στην ψηφιακή εφαρμογή «Κατappολεμώ το Διαβήτη», τόνισε ότι «ήρθε για να καλύψει μια ανεκπλήρωτη ανάγκη της εποχής μας, που αφορά την εκπαίδευση των ασθενών σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα με το Διαβήτη όπως τη διατροφή και την άσκηση, τις θεραπείες, τις επιπλοκές, τον τρόπο φροντίδας των ποδιών και των δοντιών, τη σημασία της επίτευξης των στόχων θεραπείας, την αξία του αυτοελέγχου και της αποφυγής του καπνίσματος» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα αποτελέσει ένα εύχρηστο εργαλείο στα χέρια όλων των ατόμων με Διαβήτη τύπου 2. Με την επιμόρφωση και τις κατευθύνσεις που δύναται να παρέχει προς τους ασθενείς, σε συνδυασμό με τη στενή Ιατρική παρακολούθηση, θα συμβάλει στην επίτευξη των εξατομικευμένων στόχων κάθε ασθενούς, με απώτερο σκοπό την αποφυγή των επιπλοκών του Διαβήτη και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής».

 

Προσοχή στη ρύθμιση της γλυκόζης

Η πρόληψη των επιπλοκών επιτυγχάνεται με σχολαστική ρύθμιση της γλυκόζης, αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης  και της υπερλιπιδαιμίας αλλά και αλλαγή στον τρόπο ζωής με αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, έλεγχο του σωματικού βάρους και  διακοπή του καπνίσματος. Mε την κατάλληλη ρύθμιση «μπορούμε να αποφύγουμε ή να μειώσουμε τις χρόνιες επιπλοκές, να μειώσουμε τις μέρες νοσηλείας και να αποτρέψουμε την πρόωρη απώλεια ζωής.

Στους παράγοντες που επιδρούν στη μη αποτελεσματική ρύθμιση των διαβητικών περιλαμβάνονται:

-        η μη επαρκής ευαισθητοποίηση των ασθενών

-        η αδυναμία συμμόρφωσης στη θεραπεία

-        ο φόβος της υπογλυκαιμίας

-        η αδυναμία των επαγγελματιών υγείας

-        η κατάθλιψη των ασθενών. Όπως εξήγησε ο κ. Νικόλαος Παπάνας, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Σακχαρώδους Διαβήτη, Υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου Β΄ Παθολογικής Κλινικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αλεξανδρούπολη, αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων που έχουν ως συνέπεια τα άτομα με Διαβήτη να δυσκολεύονται να  αντεπεξέλθουν στη συμμετοχή του κόστους της θεραπείας, παρά τη μείωση, σε ορισμένες περιπτώσεις, του ποσοστού συμμετοχής στο κόστος ορισμένων φαρμάκων. Όπως τόνισε, «η ευρύτερη απαισιοδοξία και ανασφάλεια δεν ευνοεί τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις μιας χρόνιας θεραπείας και έτσι γίνεται πιο δύσκολο το έργο της ιατρικής όσο και η δυνατότητα των ατόμων με Διαβήτη τύπου 2 να πετύχουν τους θεραπευτικούς στόχους».

-        η αδυναμία της κατανόησης του αυτοελέγχου. Ο κ. Ντούπης τόνισε ότι βασικός πυλώνας,  της επιτυχίας στη ρύθμιση του Διαβήτη παραμένει η σωστή, καθημερινή, αυτοδιαχείριση της νόσου με σωστές προσαρμογές του ασθενούς στον τρόπο ζωής αλλά και συμμόρφωσή του στη θεραπευτική αγωγή.

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500