All for Joomla All for Webmasters

Π Πολιτική Υγείας

"Επικίνδυνες ζώνες" τα ελληνικά νοσοκομεία σύμφωνα με τον Guardian

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Για ασθενείς που πεθαίνουν, ενώ θα έπερεπε να ζουν, εν μέσω κατάρρευσης της ελληνικής δημόσιας υγείας, κατάσταση που αποδίδεται στην πολιτική λιτότητας, κάνει λόγο πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian. «Αυξανόμενα ποσοστά θνησιμότητας, αύξηση των απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων και έλλειψη σε προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό παραλύουν το σύστημα υγείας της Ελλάδας, καθώς η επίμονη προσήλωση στη λιτότητα σφυροκοπά τους πιο αδύναμους στην κοινωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλη Γιαννάκου, ο οποίος αποκαλεί τα ελληνικά νοσοκομεία "επικίνδυνες ζώνες".

Στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, έδειξε ότι ποσοστό 10% των νοσηλευομένων στην Ελλάδα βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης δηντικά θανατηφόρων ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, στους οποίους αποδίδονται περίπου 3.000 θάνατοι, με τους αριθμούς να είναι ιδιαίτερα αυξημένοι στις ΜΕΘ και στις μονάδες νεογνών. Παρόλο που τα στοιχεία αναφέρονται στο διάστημα 2011-2012, ο κ. Γιαννάκος σημειώνει ότι  η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και δεν έχει βελτιωθεί.

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού:

"Το δημοσίευμα του Guardian αναφέρεται σε στοιχεία του 2011 και του 2012 και δεν στηρίζεται σε καμιά τεκμηριωμένη μελέτη της κατάστασης στο Σύστημα Υγείας της Ελλάδας που παίρνει υπόψη της τα νεότερα δεδομένα και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Δυστυχώς αναπαράγει την ανεύθυνη καταστροφολογία εκπροσώπων μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικά συγκινητική υπερπροσπάθεια των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ να κρατήσουν όρθια και αξιόπιστη τη δημόσια περίθαλψη.

Επαναλαμβάνουμε, για όσους δεν κατάλαβαν: Η Ελλάδα είναι χώρα υγειονομικά ασφαλής, το ΕΣΥ σήμερα σταθεροποιείται και αναβαθμίζεται καθημερινά, «γιατρεύει τις πληγές» της προηγούμενης 6ετίας, ενισχύεται με πόρους και μόνιμο προσωπικό, το ποσοστό των δημόσιων δαπανών υγείας έχει ανέβει στο 5, 1% του ΑΕΠ (από το 4,6% - 4,9% της προηγούμενης τριετίας), τα νοσοκομεία εφοδιάζονται κανονικά με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, καλύπτουν, χωρίς διακρίσεις, όλους τους ανασφάλιστους πολίτες περιορίζοντας δραστικά την «υγειονομική φτώχεια», ενώ προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας και τους επισκέπτες της.

Όσοι, λοιπόν, επενδύουν στην «κατάρρευση» του ΕΣΥ και στην διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, θα διαψευστούν για άλλη μια φορά. Η ανυπόστατη κινδυνολογία, ο χυδαίος λαϊκισμός και η συστηματική προσπάθεια δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στην κοινωνία δεν θα περάσουν. Κυρίως επειδή δεν θα το επιτρέψει το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος Υγείας που προσβάλλεται από τέτοιου τύπου δημοσιεύματα, τα οποία απαξιώνουν το έργο του και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς".

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500