All for Joomla All for Webmasters

Ε Επικαιρότητα

Πτωτική πορεία για τις νέες διαγνώσεις HIV

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Σύμφωνα με το πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., οι νέες διαγνώσεις HIV για το πρώτο δεκάμηνο του 2017 εμφανίζονται μειωμένες συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη. Το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων διαγνώσεων αφορά στην ηλικιακή ομάδα των 30-39 ετών και κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού είναι η σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών, ενώ καταγράφηκε πτώση στο ποσοστό των νέων περιστατικών που μολύνθηκαν μέσω της χρήσης ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, εντός του 2017 (έως την 31η Οκτωβρίου), δεν δηλώθηκε κανένα περιστατικό κάθετης μετάδοσης του ιού.

Βάσει των παγκόσμιων επιδημιολογικών δεδομένων, εκτιμάται ότι το 2016, 36,7 εκατομμύρια ζούσαν με την HIV λοίμωξη, ενώ οι νέες μολύνσεις και οι σχετιζόμενοι με την HIV λοίμωξη και το AIDS θάνατοι εντός του συγκεκριμένου έτους ανήλθαν σε 1,8 εκατομμύρια και 1,0 εκατομμύριο αντίστοιχα (μείωση κατά 16% και 48%, αντίστοιχα, συγκριτικά με το 2010). Η πτωτική τάση που παρατηρείται στις νέες μολύνσεις και τους θανάτους συνδέεται και με την αύξηση της κάλυψης των HIV οροθετικών ατόμων με αντιρετροϊκή αγωγή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του UNAIDS, το 53% των ατόμων που ζούσαν με HIV το 2016, λάμβανε αντιρετροϊκή θεραπεία (αύξηση της κάλυψης κατά 130% συγκριτικά με το 2010).

 

Δεδομένα από το Συνέδριο

Στο Συνέδριo έχουν υποβληθεί σημαντικές εργασίες που προσθέτουν νέα δεδομένα για την HIV λοίμωξη. Από διάφορες εργασίες, καταδεικνύονται τα ευχάριστα αποτελέσματα από την καθιέρωση της έγκαιρης χορήγησης αντιρετροϊκής θεραπείας, στην Ελλάδα: Στατιστικά σημαντική αύξηση των ετών επιβίωσης (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), μεγαλύτερη πιθανότητα ανόδου στα 800 CD4 κύτταρα/μL, μετά από 3 χρόνια και αποκατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος (AMACS), μειωμένος ρυθμός μεταδόσεων ανθεκτικών στελεχών HIV.

Από εργασίες της Μονάδας Λοιμώξεων του Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ τονίζεται ότι ο ίδιος ο HIV αυξάνει τον συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο, μέσω της επίδρασής του στην αρτηριακή σκληρία και αυξημένης επίπτωσης υποκλινικής αθηροσκλήρωσης.

Από εργασίες της ομάδας του Επίκουρου Καθηγητή κ. Δ. Παρασκευά σε συνεργασία με τις Μονάδες Λοιμώξεων, έχει προκύψει ότι τα ανθεκτικά στελέχη σε αντιρετροϊκά φάρμακα μεταδίδονται στην Ελλάδα, κυρίως, μέσω τοπικών δικτύων μηθεραπευμένων ασθενών, όμως σημαντικό είναι ότι η πρώιμη έναρξη θεραπείας, σε σχέση με την ημερομηνία μετάδοσης, σχετίζεται με μειωμένο ρυθμό μεταδόσεων ανθεκτικών στελεχών HIV.

Από διάφορες εργασίες Μονάδων Λοιμώξεων (Νοσοκομείο «Α. Συγγρός», Γ.Ν.Α. «Ε.Ε.Σ.», Π.Γ.Ν. «Αττικόν») προκύπτει ότι, παρά την προσπάθεια ενημέρωσης, τα άτομα με HIV λοίμωξη δεν τηρούν τα μέτρα προφύλαξης, δεδομένου ότι παρουσιάζονται σε αυτόν τον πληθυσμό αυξημένα κρούσματα σύφιλης, αλλά και επιδημικές εξάρσεις οξείας ηπατίτιδας Α και C. Σημαντικό επίτευγμα αποτελεί η καθολική πρόσβαση των ασθενών με HIV/HCV συλλοίμωξη στις νεότερες θεραπείες για την ηπατίτιδα C, όπως παρουσιάζεται σε μία εργασία από τη Μονάδα του Γ.Ν.Α. «Ε.Ε.Σ.».

Από μελέτη του Γ.Ν. Νίκαιας διαπιστώνεται ότι η διάγνωση της HIV λοίμωξης γίνεται καθυστερημένα, συχνότερα με αφορμή κάποια ασθένεια ή νοσηλεία, και λιγότερο συχνά μέσω προληπτικού ελέγχου. Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να προσέρχονται για ιατρική φροντίδα με χαμηλό απόλυτο αριθμό CD4 και ήδη προχωρημένο στάδιο κατά τη διάγνωση. Στοιχεία που ενισχύουν την ανάγκη για προώθηση του γενικευμένου προληπτικού ελέγχου σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Από εργασίες της AMACS επιβεβαιώνεται αυτή η καθυστέρηση στη διάγνωση με διάμεσο χρόνο από την ορομετατροπή μέχρι τη διάγνωση περίπου τα 4 έτη, με πτωτική τάση από το 1996 έως το 2010 και δυστυχώς μικρές αυξήσεις στη συνέχεια. Ο χρόνος αυτός ήταν βραχύτερος σε μολύνσεις μέσω σεξουαλικής επαφής μεταξύ ανδρών και μεγαλύτερος σε μολύνσεις μέσω ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής. Ενθαρρυντικό είναι ότι ο διάμεσος χρόνος από την ένταξη στις μονάδες υγείας μέχρι την έναρξη θεραπείας εκτιμήθηκε σε λιγότερο από 5 μήνες, με τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ) να παραμένουν σημαντικά μεγαλύτερο χρόνο χωρίς θεραπεία.

Από εργασία των Μονάδων Υποκατάστασης (ΜΥ) του ΟΚΑΝΑ, παρουσιάζεται ότι τα HIV οροθετικά άτομα των ΜΥ είναι σε μεγάλο ποσοστό διασυνδεμένα με Μονάδες Λοιμώξεων και λαμβάνουν θεραπεία με ικανοποιητικό βαθμό συμμόρφωσης. Επισημαίνουν όμως ότι σημαντικός αριθμός των ΧΕΝ που διαγνώσθηκαν μετά το 2011 δυστυχώς δεν βρίσκονται στις ΜΥ του ΟΚΑΝΑ, που πιθανόν βρίσκονται χωρίς διασύνδεση και χωρίς θεραπεία.

Τέλος, από εργασίες της Μονάδας Λοιμώξεων του Γ.Ν.Α. «Ε.Ε.Σ.» παρουσιάζονται δεδομένα για επιτυχή χορήγηση προφυλακτικής αντιρετροϊκής αγωγής μετά από επαγγελματική ή μη επαγγελματική έκθεση στον HIV καθώς δεν προέκυψε καμία ορομετατροπή.

 

Θεραπεία

Στην Ελλάδα, η αντιρετροϊκή αγωγή χορηγείται βάσει των διεθνών και ευρωπαϊκών κατευθυντηρίων οδηγιών σε όλα τα άτομα που διαγιγνώσκονται με HIV λοίμωξη, ανεξάρτητα από τα επίπεδα των CD4 T-λεμφοκυττάρων ή την παρουσία άλλων καταστάσεων ή συννοσηροτήτων.

Η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιρετροϊκή αγωγή, επιφέρει σημαντικά οφέλη, τόσο σε επίπεδο ατόμου, όσο και σε επίπεδο δημόσιας υγείας, αφού συνδέεται με μείωση της σχετιζόμενης με τον HIV νοσηρότητας και θνητότητας, αλλά και με ελάττωση της πιθανότητας μετάδοσης του ιού.

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500