All for Joomla All for Webmasters

Ε Επιστημονικά Νέα

Η σεκουκινουμάμπη επιδεικνύει μακροχρόνια υψηλή αποτελεσματικότητα στην ψωρίαση των ονύχων και των παλαμών-πελμάτων

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Η Novartis, ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως στους τομείς της ανοσολογίας και της δερματολογίας, ανακοίνωσε τα πρώτα στην κατηγορία της μακροπρόθεσμα δεδομένα, τα οποία δείχνουν ότι η σεκουκινουμάμπη επιδεικνύει μακροχρόνια αποτελεσματικότητα στην ψωρίαση των ονύχων και την ψωρίαση των παλαμών-πελμάτων για διάστημα έως και 2,5 έτη.

Αυτά τα δεδομένα είναι μοναδικά, καθώς είναι η πρώτη φορά που οποιοσδήποτε βιολογικός παράγοντας έχει επιδείξει μακροχρόνια αποτελεσματικότητα και ασφάλεια στην ψωρίαση των ονύχων και την ψωρίαση των παλαμών-πελμάτων. Αυτά τα νέα δεδομένα από μια κλινική μελέτη παρουσιάστηκαν στο 8ο Διεθνές Συνέδριο για την Ψωρίαση «From Gene to Clinic» στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έως και 90% των ασθενών με ψωρίαση ενδέχεται να εμφανίσουν ψωρίαση των ονύχων ή παλαμοπελματιαία ψωρίαση, η οποία προσβάλλει τις παλάμες και τα πέλματα. Τόσο η ψωρίαση των ονύχων όσο και η παλαμοπελματιαία ψωρίαση έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών, με επακόλουθη μειωμένη κινητικότητα, λειτουργική ανικανότητα και σωματική ενόχληση.

Η σεκουκινουμάμπη στοχεύει τη βασική κυτταροκίνη ιντερλευκίνη-17A (IL-17A), η οποία εμπλέκεται στην εμφάνιση και την εξέλιξη της ψωρίασης, και είναι ο πρώτος και ο μόνος πλήρως ανθρώπινος αναστολέας της IL-17A που επιδεικνύει διατηρούμενα ποσοστά κάθαρσης του δέρματος στα 5 έτη ψωρίασης. Δρώντας για να στοχεύσει συγκεκριμένα και να αναστείλει την IL-17A, η σεκουκινουμάμπη μπορεί να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότερο τρόπο την υποκείμενη αιτία της νόσου. Μέχρι σήμερα, οι θεραπείες για την ψωρίαση που στοχεύουν άλλα, λιγότερο άμεσα μονοπάτια, δεν έχουν επιδείξει μακροχρόνια αποτελεσματικότητα για διάστημα έως και 2,5 έτη σε αυτές τις δύσκολες στην αντιμετώπιση εντοπίσειςψωρίασης.

«Οι ασθενείς με ψωρίαση των ονύχων και παλαμοπελματιαία ψωρίαση χρειάζονται αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση του σημαντικού αντίκτυπου που μπορούν να έχουν οι παθήσεις αυτές στην καθημερινή τους ζωή», δήλωσε ο Eric Hughes, Global Development Unit Head του τμήματος Ανοσολογίας και Δερματολογίας. «Ως αναστολέας της IL-17A, η σεκουκινουμάμπη παρέχει μια θεραπευτική επιλογή με ιδιαίτερη στόχευση, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όχι μόνο τις πλάκες που προκαλούνται από την ψωρίαση, όπως αποδεικνύεται από τα πενταετή δεδομένα που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, αλλά και δύσκολες στην αντιμετώπιση εντοπίσεις και τις συνοδές εκδηλώσεις των αρθρώσεων».

Στη μελέτη GESTURE, 59% και 53% των ασθενών με παλαμοπελματιαία ψωρίαση που έλαβαν σεκουκινουμάμπη 300mg και  150mg αντίστοιχα, πέτυχαν καθαρό ή σχεδόν καθαρό δέρμα σε παλάμες και πέλματα στα 2,5 έτη (όπως μετρήθηκε σύμφωνα με τη Συνολική Αξιολόγηση του Ερευνητή για την Παλαμοπελματιαία Ψωρίαση (ppIGA) 0/1). Στη μελέτη TRANSFIGURE, οι ασθενείς με ψωρίαση των ονύχων που έλαβαν αγωγή με σεκουκινουμάμπη 300mg και 150mg παρουσίασαν σημαντική βελτίωση (μείωση) του NAPSI (Δείκτης Σοβαρότητας Ψωρίασης Ονύχων) σε σχέση με την αρχική τιμή κατά -73% και -63% αντίστοιχα. Η GESTURE, η μεγαλύτερη σε μέγεθος και διάρκεια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική μελέτη έως σήμερα σε ασθενείς με παλαμοπελματιαία ψωρίαση, και η TRANSFIGURE, η πρώτη μεγάλη, ελεγχόμενη κλινική μελέτη για την αναφορά μακροχρόνιων αποτελεσμάτων στην ψωρίαση των ονύχων, επέδειξαν αμφότερες υψηλή διατήρηση του αποτελέσματος για διάστημα έως και 2,5 έτη, με ευνοϊκό και συνεπές προφίλ ασφάλειας, το οποίο περιλαμβάνει σχεδόν μηδενικές αντιδράσεις στο σημείο της ένεση ςή συσχετιζόμενο άλγος.

Το 8ο Διεθνές Συνέδριο για την Ψωρίαση «From Gene to Clinic» έλαβε χώρα στο Λονδίνο από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: www.psoriasisg2c.com

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500