All for Joomla All for Webmasters

Ά Άλλες Παθήσεις

Επιτακτική Ακράτεια Ούρων

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Η Επιτακτική Ακράτεια Ούρων (UUI), ένα από τα συμπτώματα του συνδρόμου της Υπερδραστήριας Ουροδόχου Κύστης (ΟΑΒ), είναι η απώλεια ούρων χωρίς την θέληση του ασθενούς, μετά από ξαφνική και έντονη επιθυμία για ούρηση (επιτακτικότητα). Η ΟΑΒ χαρακτηρίζεται από την επιτακτικότητα και μπορεί επίσης να συνοδεύεται από συχνουρία και νυκτουρία- την ανάγκη για ούρηση τη νύχτα. Η Επιτακτική Ακράτεια Ούρων διαφέρει από την Ακράτεια Ούρων από Προσπάθεια (SUI) η οποία προκαλεί διαρροή μικρής ποσότητας ούρων και λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια μιας σωματικής λειτουργίας, όπως ο βήχας και το φτέρνισμα. Ωστόσο, μερικοί ασθενείς έχουν ένα συνδυασμό των συμπτωμάτων των UUI και SUI, που ονομάζεται Μικτού Τύπου Ακράτεια (MUI).

 

Πώς λειτουργεί η ουροδόχος κύστη

Ο κύκλος του πώς γεμίζει και αδειάζει η ουροδόχος κύστη ελέγχεται από το νευρικό σύστημα.

Η πλήρωσή της απαιτεί χαλάρωση του εξωστήρα μυ - ο μυς που περιβάλλει την ουροδόχο κύστη- που προκαλείται από τη διέγερση των β-αδρενεργικών υποδοχέων του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα επίσης προκαλεί σύσπαση στο λαιμό της κύστης και την ουρήθρα. Όταν η κύστη γεμίζει έως ένα ορισμένο επίπεδο και παίρνεται η απόφαση για ούρηση, ενεργοποιείται το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και απελευθερώνει ακετυλοχολίνη. Αυτή αποκλείει τους αντίστοιχους υποδοχείς στον εξωστήρα μυ, προκαλώντας τη σύσπασή του και την ούρηση. Το πώς ακριβώς προκαλείται Υπερδραστήρια Κύστη και Επιτακτική Ακράτεια Ούρων είναι μέχρι σήμερα ασαφές, ωστόσο, είναι διαθέσιμες θεραπείες που έχουν σαν στόχο τον αποκλεισμό αυτών των μουσκαρινικών υποδοχέων. Δυστυχώς, τέσσερις στους πέντε ασθενείς που αναζήτησαν βοήθεια για προβλήματα σχετικά με ΟΑΒ, δεν λαμβάνουν τα αντιχολινεργικά φάρμακα για περισσότερο από 6 μήνες. 

 

Επιπολασμός και οικονομικές επιπτώσεις του UUI

Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε Ευρωπαίους πολίτες (“How widespread are the symptoms of an overactive bladder and how are they managed? A population–based prevalence study”) όπου σχεδόν 17.000 άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω έλαβαν μέρος, σχεδόν ένας στους πέντε συμμετέχοντες ανέφερε ένα ή περισσότερα συμπτώματα της ΟΑΒ (επιτακτικότητα, συχνότητα ή UUI). Πάνω από το ένα τρίτο αυτών των ατόμων έπασχε από UUI, ενώ φάνηκε ότι ο επιπολασμός της ΟΑΒ αυξάνεται με την ηλικία. Προβλέψεις αναφέρουν ότι μέχρι το 2020, 25,5 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 40 ετών στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν κάποια συμπτώματα ΟΑΒ, και από αυτούς 9 εκατομμύρια θα έχουν UUI. Το προβλεπόμενο συνολικό κόστος για τα συστήματα υγείας σε αυτές τις χώρες ήταν 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

  • Μια Καναδική έρευνα σε 1.000 ενήλικες άνω των 18 ετών έδειξε ότι το 14% όσων υποβλήθηκαν στην έρευνα είχαν συμπτώματα ΟΑΒ, και από αυτούς, το 7% των γυναικών και το 3% των ανδρών έπασχαν από UUI
  • Το ετήσιο κόστος της ΟΑΒ με UUI εκτιμήθηκε να κυμαίνεται από 252 εκατομμύρια ευρώ στον Καναδά, σε πάνω από μισό δισεκατομμύριο για το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται τόσο λόγω του κόστους της νοσηλείας σε γηροκομεία όσο και του κόστους από την απώλεια παραγωγικότητας.

 

Η Επιτακτική Ακράτεια Ούρων (UUI) έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των ασθενών

Η επιτακτική ακράτεια συνεχώς παρουσίαζε σημαντικά αρνητικές επιδράσεις στην ποιότητα ζωής(QoL) των ασθενών, επηρεάζοντας την φυσική, συναισθηματική και ψυχική τους κατάσταση. Πράγματι η UUI προσδιορίστηκε ως η αιτία για περισσότερα επεισόδια ακράτειας και μείωσης της QoL σε σύγκριση με άλλους τύπους ακράτειας ούρων.

  • Μια έρευνα μεταξύ ηλικιωμένων αντρών και γυναικών (“It can always happen” : The impact of urinary on elderly men and women”) έδειξε ότι πολλοί ασθενείς αισθάνονται νευρικότητα (41% των ανδρών και 33% των γυναικών) και ντροπή (46% των ανδρών και 34% των γυναικών) για την ακράτεια ούρων τους, σε συνδυασμό με πρακτικές δυσκολίες στην κοινωνική τους ζωή (4,5% των ανδρών και 1,4% των γυναικών) και στην πραγματοποίηση ταξιδιών (10,5% των ανδρών και 7,5% των γυναικών) 
  • Μια ακόμη έρευνα σε νέες γυναίκες (“The effect of urinary incontinence and overactive bladder symptoms on quality of life in young women”) ανέφερε ότι οι περιορισμοί στην κινητικότητα λόγω της επιτακτικότητας και της συχνότητας των συμπτωμάτων είναι ιδιαίτερα ενοχλητικοί.

Η πάθηση μπορεί να έχει και επιπρόσθετες σοβαρές συνέπειες σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Μια σημαντική, ανεξάρτητη συσχέτιση βρέθηκε μεταξύ της UUI και του κινδύνου πτώσεων και καταγμάτων, που δεν αφορούν κατάγματα στη σπονδυλική στήλη ή είναι τραυματικά, σε μεγαλύτερες γυναίκες. Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνονται από δεδομένα που δείχνουν ότι μεγαλύτερες γυναίκες με ακράτεια ούρων έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν και διπλάσιες πιθανότητες να παραπεμφθούν σε γηροκομεία απ’ ότι άτομα χωρίς ακράτεια ούρων, ανεξαρτήτου ηλικίας, γένους και κατάσταση από άλλες ασθένειες.

Παρά τις επιπτώσεις της Επιτακτικής Ακράτειας Ούρων στις ζωές των ασθενών, περισσότερες από τις μισές γυναίκες που πάσχουν από αυτή την κατάσταση, δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια. Παρόμοια ποσοστά αναζήτησης βοήθειας παρατηρήθηκαν σε μια έρευνα μεγαλύτερων σε ηλικία ανδρών και γυναικών με ακράτεια ούρων. Λόγοι μη αναζήτησης βοήθειας για αυτή την κατάσταση είναι συνήθως η ντροπή και η λανθασμένη αντίληψη ότι τα προβλήματα της κύστης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γήρανσης.

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500