All for Joomla All for Webmasters

Ά Άλλες Παθήσεις

Ιός Ζίκα

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Tι είναι ο ιός Ζίκα;

Είναι ένας RNA ιός, που μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος από μολυσμένο κουνούπι του είδους Aedes, το οποίο είναι επίσης υπεύθυνο για τη μετάδοση του Δάγγειου πυρετού και του πυρετού Chikungunya. Μάλιστα, ο Ζίκα μοιάζει με τον ιό που προκαλεί τον Δάγγειο πυρετό.

Η λοίμωξη στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι σοβαρή, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι η λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συνδέεται με γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου (μικροκεφαλία). Επίσης, στη Γαλλική Πολυνησία έχει συνδεθεί με αυτοάνοσες, νευρολογικές και νεύρο-αναπτυξιακές διαταραχές, όπως το Guillain-Barre (οξεία πολυνευροπάθεια).

Για πρώτη φορά εμφανίστηκε σε πηθίκους, το 1947, ενώ τα πρώτα κρούσματα στον άνθρωπο εντοπίστηκαν στην Ουγκάντα και στην Τανζανία, το 1952.

Επιδημίες του ιού έχουν αναφερθεί πριν το 2015, σε περιοχές της Αφρικής, της Νοτιανατολικής Ασίας και των νησιών του Ειρηνικού. Από τον Μάιο του 2015 είναι σε εξέλιξη επιδημία του ιού στη Βραζιλία. Σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη επιδημίες σε περιοχές της Αμερικής, στα νησιά του Ειρηνικού, αλλά και στα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου και είναι δύσκολο οι αρχές να εκτιμήσουν πόσο σύντομα θα διασπαρεί ο ιός και σε ποιες χώρες. Επιπλέον, εισαγόμενα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στη Γερμανία, στη Δανία, στην Ελβετία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιρλανδία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία, στην Πορτογαλία, στη Σουηδία, στη Φινλανδία και στον Καναδά.

 

Υπάρχει κίνδυνος να έλθει ο ιός στην Ελλάδα;

Στη χώρα μας, όπως και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εισαγωγής το ιού Ζίκα από μολυνθέντες ταξιδιώτες ή μετανάστες από χώρες με τρέχουσα ενεργό μετάδοση το ιού, ή από μολυνθέντα κουνούπια. Επίσης, θεωρείται επαρκώς –αν και πολύ μικρός στην Ελλάδα- ο κίνδυνος συνεχιζόμενης τοπικής μετάδοσης και διασποράς το ιού από εισαγόμενα περιστατικά, σε περιοχές όπου υπάρχει δυνητικά ικανός διαβιβαστής (το «κουνούπι τίγρης»), κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών αυτών.

Τι συμπτώματα έχει;

Μέχρι πρόσφατα, ο Ζίκα δεν θεωρείτο σημαντική απειλή, επειδή τα συμπτώματά του είναι σχετικά ήπια. Τα πιο κοινά συμπτώματα του Ζίκα είναι ο αιφνίδιος πυρετός, το εξάνθημα, ο πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις, η γενική αδιαθεσία, ο πονοκέφαλος και η εμφάνιση επιπεφυκίτιδας στα μάτια.

Συμπτώματα εμφανίζει ένας στους 5 από όσους προσβληθούν, τα οποία διαρκούν από λίγες μέρες έως και μία εβδομάδα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που θα προσβληθούν από τον ιό δεν θα καταλάβουν καν ότι νόσησαν, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως «σιωπηλή επιδημία». Οι περιπτώσεις όπου συμπτώματα οδηγούν τους ασθενείς στο νοσοκομείο, είναι σπάνιες, όπως πολύ σπάνιοι είναι και θάνατοι από τον ιό.

 

Πώς μεταδίδεται;

Ο ιός μεταδίδεται στα κουνούπια, αφού τσιμπήσουν μολυσμένους ανθρώπους - στη συνέχεια τα κουνούπια μεταδίδουν τη νόσο σε άλλους ανθρώπους. Σπανιότερα, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από μητέρα που μολύνθηκε λίγο πριν τον τοκετό, στο νεογνό, κατά τη διάρκεια του τοκετού. Πιθανή θεωρείται επίσης η μετάδοση από την έγκυο στο έμβρυο, κατά τη διάρκεια της κύησης, ενώ έχει αναφερθεί και πιθανό κρούσμα από μετάγγιση αίματος και από σεξουαλική επαφή. Υπάρχει τέλος η πιθανότητα ο ιός να μεταδίδεται μέσω μετάγγισης αίματος.

Ο χρόνος επώασης της νόσου δεν είναι γνωστός, υπολογίζεται ωστόσο ότι δεν διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα.

 

Ποιος έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθεί από τον ιό;

Τα άτομα που ζουν ή ταξιδεύουν σε περιοχές όπου ενδημεί ο ιός.

 

Μπορώ να κάνω κάτι για να προλάβω τον ιό;

Εμβόλιο για την πρόληψη του ιού Ζίκα δεν υπάρχει. Αν, ωστόσο, κάποιος μολυνθεί από τον ιό, έχει μεγάλες πιθανότητες να μην επαναμολυνθεί. Οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός εμβολίου για τη νόσο έχουν ήδη ξεκινήσει, διαδικασία όμως που αναμένεται να κοστίσει πολύ, τόσο σε χρόνο, όσο και σε χρήμα.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης από τον ιό, συνίσταται στην προστασία από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Φροντίστε να φοράτε μακρυμάνικες μπλούζες, φαρδιά μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες και καπέλα. Χρησιμοποιήστε κλιματιστικό ή σίτες σε πόρτες και παράθυρα και μείνετε μακριά από στάσιμα νερά, για να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά. Χρησιμοποιείτε λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό των εξωτερικών χώρων (που προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια), ασφαλή εντομοαπωθητικά, φροντίζοντας πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης της συσκευασίας και κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου.

Αν στο σπίτι υπάρχει βρέφος ή παιδί:

  • Μην χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά σε παιδιά μικρότερα των δύο μηνών.
  • Κρατήστε καλυμμένα με ρούχα τα χέρια και τα πόδια του.
  • Χρησιμοποιείτε κουνουπιέρα στην κούνια και στο καρότσι του.
  • Μην βάζετε εντομοαπωθητικό στα χέρια, στα μάτια και στο στόμα του παιδιού και μην εφαρμόζετε σε πάσχον ή ερεθισμένο δέρμα.

Την πρώτη εβδομάδα της μόλυνσης, ο ιός εντοπίζεται στο αίμα και μέσω του τσιμπήματος του κουνουπιού, μπορεί να περάσει από τον έναν άνθρωπο στον άλλο. Ένα μολυσμένο κουνούπι μπορεί να μεταδώσει τον ιό και σε περισσότερα άτομα. Αν γνωρίζετε ότι έχετε μολυνθεί, προστατευτείτε από τα κουνούπια, ώστε να αποτρέψετε τη διασπορά του ιού.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση του ιού;

Μέσω ειδικών εξετάσεων (μοριακό έλεγχο σε δείγμα αίματος ή ιστού του ασθενούς), που θα σας ζητήσει ο θεράπων ιατρός.

 

Υπάρχει θεραπεία;

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο για την καταπολέμηση του ιού. Έτσι, η θεραπεία είναι πρωτίστως συμπτωματική:

  • Ξεκουραστείτε.
  • Φροντίστε τη διατροφή σας και μην ξεχνάτε να καταναλώνετε αρκετά υγρά, για να προλάβετε την αφυδάτωση.
  • Χρησιμοποιείτε αναλγητικά και αντιπυρετικά για την καταπολέμηση του πυρετού και του πόνου, όχι όμως ασπιρίνη ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, μέχρι να αποκλειστεί η πιθανότητα Δάγγειου πυρετού- προς αποφυγή ανάπτυξης αιμορραγικών εκδηλώσεων).
  • Αν ήδη παίρνετε κάποια φάρμακα για κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

 

Είμαι έγκυος. Μπορώ να ταξιδέψω σε χώρα όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα Ζίκα;

Στις εγκύους του πρώτου τριμήνου, συστήνεται να αναβάλουν τυχόν ταξίδι τους στις «επικίνδυνες» περιοχές. Αν πρέπει οπωσδήποτε να ταξιδέψουν, είναι σημαντικό να μιλήσουν με τον γιατρό της και να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες πρόληψης του δήγματος κουνουπιών στη διάρκεια του ταξιδιού τους. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες.

Έχουν υπάρξει αναφορές για την εμφάνιση μικροκεφαλίας και άλλων επιπλοκών σε βρέφη, η μητέρα των οποίων προσβλήθηκε από Ζίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, απαιτούνται πολλές ακόμη μελέτες για να θεμελιωθεί αυτός ο συσχετισμός.

 

Αν μια γυναίκα προσβληθεί από τον ιό, θα έχει πρόβλημα σε μια μελλοντική εγκυμοσύνη;

Ο ιός Ζίκα παραμένει στο αίμα ενός ατόμου που έχει μολυνθεί για μερικές ημέρες – το πολύ για μία εβδομάδα. Από τη στιγμή που ο ιός θα φύγει από το αίμα του ασθενούς (όταν παρέλθει το παραπάνω διάστημα) το έμβρυο που θα συλληφθεί δεν θα μολυνθεί από τον ιό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η μόλυνση από τον ιό αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα στο βρέφος σε μια μελλοντική εγκυμοσύνη.

Όσο πιο νωρίς μολυνθεί μάλιστα η μητέρα, π.χ. στο πρώτο τρίμηνο, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο κίνδυνος.

 

Αν μια μητέρα μολυνθεί από τον Ζίκα λίγο καιρό πριν τον τοκετό, υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσει τον ιό στο βρέφος και αυτό να αναπτύξει μικροκεφαλία;

Δεν γνωρίζουμε αν ένα βρέφος που θα κολλήσει Ζίκα κατά τη γέννηση θα αναπτύξει μικροκεφαλία. Όλες οι περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, αφορούν σε μικροκεφαλία η οποία εμφανίστηκε πριν τη γέννηση (συγγενής μικροκεφαλία). Στο 15% των περιπτώσεων, το πρόβλημα είναι αμιγώς ανατομικό, στις υπόλοιπες περιπτώσεις όμως, η μικροκεφαλία συνοδεύεται και από εγκεφαλικές βλάβες.

Τουλάχιστον 150 παιδιά στη Βόρεια Βραζιλία έχουν γεννηθεί με μικροκεφαλία, από τον Οκτώβριο και μετά. Ωστόσο, η μόλυνση από τον ιό Ζίκα δεν είναι η μοναδική αιτία μικροκεφαλίας. Μικροκεφαλία μπορεί να εμφανιστεί επίσης σε περίπτωση μόλυνσης της μητέρας (και του εμβρύου) από ερυθρά, τοξοπλάσμωση και κυτταρομεγαλοϊό. Επίσης, ο ιός Ζίκα δεν προκαλεί μόνο μικροκεφαλία- μπορεί να προκαλέσει επίσης προβλήματα στην όραση και στην ακοή.

 

Είμαι έγκυος και πρόσφατα επισκέφθηκα μία χώρα, όπου ενδημεί ο ιός. Θα πρέπει να εξεταστώ;

Ναι, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον γιατρό σας και να υποβληθείτε σε αιματολογικά τεστ και υπέρηχο, σε διάστημα 2-12 εβδομάδων από την επιστροφή σας από τον «ύποπτο» προορισμό.

 

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500