All for Joomla All for Webmasters

Α Αυτοάνοσα

Ψωρίαση

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Πώς ορίζεται η ψωρίαση;

  • Η ψωρίαση αποτελεί χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση του δέρματος, η οποία πλήττει περίπου το 1-3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Εκδηλώνεται υπό μορφή ερυθηματωδών πλακών, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια τα οποία αποκολλώνται από το δέρμα.
  • Οι ψωριασικές πλάκες συνήθως εντοπίζονται στους αγκώνες, το τριχωτό της κεφαλής και τα γόνατα, ωστόσο μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως το πρόσωπο, τα πόδια και τους βλεννογόνους.
  • Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική και δεν οφείλεται σε κάποια αλλεργία. Ωστόσο, η εκδήλωση της κατάστασης μπορεί να οφείλεται σε κληρονομική προδιάθεση.
  • Η ψωρίαση προκαλεί κνησμό σε ποσοστό 60% με 70% των περιπτώσεων.

Σε ποια σημεία εμφανίζεται η ψωρίαση;

Η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος.

 Η ψωρίαση συνήθως διαφέρει ανάλογα με το σημείο του σώματος όπου εμφανίζεται, ενώ μπορεί να μην παρουσιάζονται ακριβώς τα ίδια συμπτώματα στα διαφορετικά σημεία τους σώματος όπου εμφανίζεται και να μην ισχύουν οι ίδιες θεραπείες για όλα τα σημεία.

Πώς επηρεάζει η ψωρίαση την ποιότητα ζωής;

Η ψωρίαση έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του ασθενούς. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από πλήθος ερευνών.

Η ψωρίαση έχει αρνητικό αντίκτυπο σε μια ευρεία ποικιλία παραμέτρων:

Εργασία/σχολείο: Έχει διαπιστωθεί ότι οι δερματοπάθειες έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αλληλεπίδραση του ατόμου στο χώρο εργασίας ή το σχολείο, π.χ. η σοβαρή ψωρίαση  καθιστά  αδύνατη  την εργασία του ασθενούς.

Καθημερινές δραστηριότητες: Είναι πιθανό, η ψωρίαση να θεωρηθεί εσφαλμένα μεταδοτική ή να υπάρξει σύγχυση με κάποια άλλη ασθένεια ή παθολογική κατάσταση. Αυτού του είδους οι παρεξηγήσεις συμβάλλουν στον αποκλεισμό των ασθενών με ψωρίαση από δημόσιες εγκαταστάσεις, όπως δημόσιες πισίνες ή αθλητικούς ομίλους.

Σεξουαλική δραστηριότητα: Οι ασθενείς με ψωρίαση, κυρίως οι γυναίκες, δυσκολεύονται να ξεκινήσουν σεξουαλικές σχέσεις.

Αλκοόλ και κάπνισμα: Οι ασθενείς με ψωρίαση πίνουν και καπνίζουν περισσότερο από το όριο ελέγχου. Η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και καπνού συνιστούν παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση ψωρίασης. Επιπλέον, το άγχος που προκαλεί η ψωρίαση στους ασθενείς μπορεί να τους ωθήσει στην κατανάλωση αλκοόλ ή στο κάπνισμα ως μέσο εκτόνωσης, καθώς και σε παραμέληση της θεραπείας τους.

Στιγματισμός: Περιλαμβάνει μια σειρά από έντονα αρνητικά συναισθήματα που παρατηρούνται σε ασθενείς με ψωρίαση: αγωνία της απόρριψης, αίσθημα κατωτερότητας, ευαισθησία απέναντι στη συμπεριφορά των άλλων, ενοχές και ντροπή, αρνητική στάση και μυστικοπάθεια.

Οικογένεια: Η ψωρίαση μπορεί επίσης να υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των οικογενειών. Ο χρόνος της θεραπείας, η απροθυμία εξόδου από το σπίτι ή η αποφυγή των δημόσιων χώρων, όπως οι πισίνες, οι παραλίες και οι αθλητικές εγκαταστάσεις, μπορούν να εμποδίσουν τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες της οικογένειας. Η θεραπεία κατά της σοβαρής ψωρίασης μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη και το κόστος της είναι πιθανό να αποτελέσει πρόσθετο οικονομικό βάρος για την οικογένεια του ασθενούς.

Η επίδραση της ψωρίασης στον ασθενή δεν σχετίζεται άμεσα με τη συνολική προσβεβλημένη περιοχή ή με άλλες παραμέτρους που αφορούν τη δραστηριότητα της ασθένειας, όπως η ερυθρότητα ή το πάχος των πλακών, αλλά κυρίως με την κατανομή τους στο σώμα και τον τρόπο αντιμετώπισης της ασθένειας από τον ασθενή.

Συγκριτικά με τους υγιείς ενήλικες, η ποιότητα ζωής των ασθενών με ψωρίαση είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη. Από τη σύγκριση της ψωρίασης με άλλες χρόνιες, ιατρικές και ψυχιατρικές παθολογικές καταστάσεις προκύπτει ότι, παρά το γεγονός ότι από μόνη της δεν συνιστά απειλητική για τη ζωή κατάσταση, μπορεί να απειλήσει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Η ψωρίαση έχει παρόμοιες αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, σε ότι αφορά την υγεία, με άλλες ιατρικές και ψυχιατρικές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και η κατάθλιψη.

Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι η ψωρίαση υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής περισσότερο από τη στηθάγχη και την υπέρταση. Επομένως, η ψωρίαση εξουθενώνει τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο.

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500