All for Joomla All for Webmasters

Δ Δέρμα

Ατοπική δερματίτιδα

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Η ατοπική δερματίτιδα (γνωστή επίσης και ως ατοπικό έκζεμα) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό και υποτροπιάζουσες εκζεματικές βλάβες. Εμφανίζεται συνήθως κατά τη βρεφική ηλικία και προσβάλλει δύο στα δέκα παιδιά, ενώ προσβάλλει επίσης συχνά και τους ενήλικες.

Αποτελεί την κυριότερη μη θανατηφόρο επιβάρυνση στην υγεία που οφείλεται σε δερματοπάθειες, επιβαρύνει με σημαντικό ψυχοκοινωνικό βάρος τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, και αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης τροφικής αλλεργίας, άσθματος, αλλεργικής ρινίτιδας, άλλων ανοσομεσολαβούμενων φλεγμονωδών παθήσεων και ψυχικών διαταραχών.

Επιπολασμός

Ο επιπολασμός(εμφάνιση) της νόσου σε όλη τη διάρκεια της ζωής έχει σημειώσει αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία 30 χρόνια. Στις ανεπτυγμένες χώρες, φαίνεται να σταθεροποιείται σε ποσοστό 10-20%, ενώ σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες το ποσοστό είναι χαμηλότερο αλλά βαίνει αυξανόμενο.

Στο 60% περίπου των περιπτώσεων, η νόσος εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής (πρώιμη έναρξη), ωστόσο μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα πρώτα κλινικά σημεία είναι η ξηρότητα και η τραχύτητα του δέρματος, και συνήθως οι εκζεματικές βλάβες εμφανίζονται μετά από τον δεύτερο μήνα της ζωής. Η πορεία της νόσου μπορεί να είναι σταθερή για μακρές περιόδους ή υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα με επαναλαμβανόμενες εξάρσεις.

Η νόσος είναι ήπια στο 80% περίπου των προσβεβλημένων παιδιών.Από μελέτες έχει προταθεί ότι, σε ποσοστό έως 70% των περιπτώσεων, η νόσος βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό ή και εξαλείφεται κατά την όψιμη παιδική ηλικία. Παράγοντες κινδύνου για συνέχιση της νόσου στην ενήλικη ζωή είναι η πρώιμη και σοβαρή έναρξη της νόσου, το οικογενειακό ιστορικό ατοπικής δερματίτιδας και η πρώιμη ευαισθητοποίηση σε αλλεργιογόνο.

Κλινικά χαρακτηριστικά και διάγνωση

Δεν έχουν αναφερθεί ειδικά εργαστηριακά ή ιστολογικά ευρήματα. Συνεπώς, η διάγνωση βασίζεται αποκλειστικά στα κλινικά χαρακτηριστικά.

Τα απαραίτητα γνωρίσματα περιλαμβάνουν τον κνησμό και τις εκζεματικές βλάβες που μπορεί να είναι οξείες, υποξείες ή χρόνιες.

 

Συχνές επιπλοκές

Το δέρμα των ασθενών με ατοπική δερματίτιδα είναι ευπαθές σε δευτερογενείς λοιμώξεις, οι οποίες τείνουν να λαμβάνουν γενικευμένη μορφή. Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staphylococcusaureus – S. aureus) είναι η κύρια αιτία λοιμώξεων του δέρματος σε αυτούς τους ασθενείς.

Το ερπητικό έκζεμα αποτελεί μια σοβαρής μορφής εκτεταμένη λοίμωξη του δέρματος από τον απλό ερπητοϊό που συναντάται έως και στο 3% των ασθενών. Τα παιδιά και οι έφηβοι με ατοπική δερματίτιδα εμφανίζουν επίσης αυξημένη ευαισθησία στη μολυσματική τέρμινθο, μία ιογενή λοίμωξη του δέρματος.

Στους ασθενείς με εντόπιση ατοπικής δερματίτιδας στην κεφαλή και στον τράχηλο παρατηρείται συχνά αυξημένος αποικισμός από μύκητες.

Επιπτώσεις στους ασθενείς

Ο κνησμός, η στέρηση ύπνου και το αίσθημα ντροπής απέναντι στον κοινωνικό περίγυρο εξαιτίας των ορατών αλλοιώσεων έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική ευεξία των ασθενών και των οικογενειών τους.

Στα παιδιά, ο αντίκτυπος της ατοπικής δερματίτιδας στην ποιότητα ζωής που συνδέεται με την υγεία είναι παρεμφερής με τον αντίκτυπο άλλων σημαντικών παθήσεων  της παιδικής ηλικίας όπως το άσθμα και ο διαβήτης.

Τα παιδιά και οι έφηβοι με ατοπική δερματίτιδα διατρέχουν επίσης περίπου 1-5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας, ως απόρροια των προβλημάτων ύπνου. Επιπλέον, αυξάνεται ο επιπολασμός της κατάθλιψης, του άγχους και των διαταραχών συμπεριφοράς, ιδίως σε παιδιά με σοβαρή ατοπική δερματίτιδα.

Οι ενήλικες με ατοπική δερματίτιδα τείνουν περισσότερο να πάσχουν από κατάθλιψη σε σύγκριση με τα υγιή άτομα.

Αντιμετώπιση

Στόχος της αντιμετώπισης είναι η βελτίωση των συμπτωμάτων και η επίτευξη ενός μακροχρόνου ελέγχου της νόσου, όπως υπογραμμίζεται τόσο σε εθνικές όσο και σεδιεθνείς κατευθυντήριες γραμμές. Η θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας είναι προς το παρόν αδύνατη.

Οι βασικές αρχές της αντιμετώπισης περιλαμβάνουν τη συνεχή αποκατάσταση του επιδερμιδικού φραγμού με μαλακτικά, την αποφυγή επιμέρους παραγόντων έξαρσης, και την αντιφλεγμονώδη θεραπεία με τοπικά κορτικοστεροειδή ήαναστολείς της καλσινευρίνης. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ενδείκνυνται η φωτοθεραπεία ή η συστηματική χορήγηση ανοσοκατασταλτικών.

Τα τοπικά κορτικοστεροειδή είναι η αντιφλεγμονώδης θεραπεία πρώτης γραμμής για τον έλεγχο των εξάρσεων οξείας μορφής.

Οι τοπικοί αναστολείς της καλσινευρίνης είναι μη στεροειδείς αντιφλεγμονώδεις παράγοντες που διατίθενται με τη μορφή αλοιφών (τακρόλιμους 0,03% και 0,1% για τους ενήλικες, τακρόλιμους 0,03% για παιδιά ηλικίας > 2 ετών) και κρεμών (πιμεκρόλιμους 1% για ασθενείς ηλικίας > 2 ετών). Οι μακροχρόνιες έρευνες σε ενήλικες και παιδιά κατέδειξαν ότι τα φάρμακα αυτά είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, και ότι η δραστικότητα της αλοιφής τακρόλιμους 0,1% είναι περίπου ισοδύναμη με αυτή των μετρίως-ισχυρής δραστικότητας τοπικών κορτικοστεροειδών, ενώ η δραστικότητα της κρέμας πιμεκρόλιμους είναι μικρότερη, περίπου ίδια με αυτή των ήπιων τοπικών κορτικοστεροειδών. Το βασικό σκεπτικό για τη χρήση των τοπικών αναστολέων της καλσινευρίνης είναι ότι δεν προκαλούν ατροφία στο δέρμα, και επομένως χρησιμεύουν ιδιαίτερα στις περιοχές του σώματος όπου το δέρμα είναι ευαίσθητο, όπως το πρόσωπο και η βουβωνική χώρα.
Η αλοιφή τακρόλιμους τόσο για ενηλίκους όσο και για παιδιά, είναι η μόνη που έχει ένδειξη για την οξείαφάση της νόσου, κατά την έξαρση, αλλά και προληπτικά μακροπρόθεσμα, για την αποφυγή νέων εξάρσεων.

Επιπλέον, χάρη στα ευρήματα νέων ερευνών και στις προόδους της βιοτεχνολογίας, αρκετές θεραπείες που δρουν σε συγκεκριμένους μοριακούς στόχους αποτελούν ελπιδοφόρες μελλοντικές θεραπευτικές επιλογές.

Η αποτυχία της θεραπείας λόγω κακής συμμόρφωσης, ιδίως της τοπικής θεραπείας, είναι συχνή και σχετίζεται με την ανεπαρκή πληροφόρηση και τη δυσφορία που προκαλούν τα σχήματα. Οι γιατροί θα πρέπει να αφιερώνουν επαρκή χρόνο ώστε να καθιστούν σαφή τόσο τη νόσο όσο και τη θεραπεία της, και να διατηρούν το σχήμα απλό και εξατομικευμένο σε κάθε ασθενή. Οι γραπτές οδηγίες και εξηγήσεις προς τον ασθενής και τους συγγενείς, από τον ιατρό είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Επίσης, τα ολοκληρωμένα προγράμματα εκπαίδευσης προς τα άτομα των οποίων η ζωή επηρεάζεται από την ατοπική δερματίτιδα, αμβλύνουν τη σοβαρότητα της νόσου και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500