All for Joomla All for Webmasters

Δ Δόντια

Λεύκανση

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Πόσες φορές έχετε ζηλέψει το λαμπερό χαμόγελο των αστέρων του Χόλιγουντ ή της τηλεόρασης; Αρχίσατε ήδη να μετράτε; Δεν φταίτε εσείς. Καθημερινά κατακλυζόμαστε από εικόνες ανθρώπων που χαμογελούν επιδεικνύοντας το αστραφτερό τους χαμόγελο. Εκμεταλλευόμενη τον διακαή πόθο για λαμπερό χαμόγελο που η ίδια επέβαλε, η αγορά έχει απεμπολήσει εδώ και καιρό την υπόσχεση για γερά δόντια. Σήμερα υπόσχεται λευκά, λευκότερα, κατάλευκα, αστραφτερά δόντια. Δεκάδες προϊόντα συνωστίζονται στα ράφια σούπερ μάρκετ, καταστημάτων καλλυντικών και φαρμακείων, με μία υπόσχεση: ότι μπορούν να σας χαρίσουν το λευκό χαμόγελο των σταρ.

Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότεροι ασθενείς, ανάμεσά τους και ανήλικα κορίτσια φτάνουν στα οδοντιατρεία ζητώντας πληροφορίες για τις τεχνικές της αισθητικής οδοντιατρικής. Τα «όπλα» των οδοντιάτρων για να αναστρέψουν τη διαδικασία της γήρανσης των δοντιών ή να διορθώσουν ένα χαμόγελο; Επίσης πολλά.

Με τα χρόνια, τα δόντια γερνούν και φθείρονται, ενώ καθημερινές συνήθειες όπως ο καφές και το κάπνισμα τα κάνουν όλο και πιο κίτρινα. Το αποτέλεσμα; Όταν ένας φωτογράφος πλησιάζει ζητώντας ένα χαμόγελο, τα χείλη σφίγγουν, αντί να ανοίγουν…

 

Προϊόντα & Τεχνικές

ΛΕΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΕΣ

Είναι αποτελεσματικές στην αφαίρεση των καθημερινών επιφανειακών λεκέδων που δημιουργούνται πάνω στα δόντια.

+ ελάχιστο κόστος

+ κανένας επιπλέον κόπος˙ ο ενδιαφερόμενος απλά βουτσίζει τα δόντια του όπως συνήθως

- δεν μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των δοντιών

Αποφύγετε: τις «whitening» οδοντόκρεμες που περιέχουν κόκκους, ειδικά αν χρησιμοποιείτε σκληρές οδοντόβουρτσες και βουρτσίζετε με δύναμη τα δόντια σας. Μακροπρόθεσμα, τα δόντια σας θα παρουσιάσουν αποτριβές (δηλ. λέπτυνση της αδαμαντίνης).

Κόστος: από 1.46-16 ευρώ

 

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΛΕΥΚΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

α. χωρίς τη βοήθεια γιατρού

Κάποια από αυτά χρησιμοποιούν νάρθηκες και κάποιον λευκαντικό παράγοντα που τοποθετείται μέσα στο νάρθηκα και εφαρμόζει στα δόντια. Άλλα, έχουν τη μορφή του μανό και χρησιμοποιούνται πάνω σε στεγνά δόντια, μια-δυο φορές τη μέρα. Θεωρούνται ιδανικά για να συντηρήσει κανείς το αποτέλεσμα μιας λεύκανσης, ή να διατηρήσει ένα καλό φυσικό χρώμα των δοντιών.

+ αν εφαρμοστούν σωστά μπορούν να φέρουν ικανοποιητικά –αλλά όχι θεαματικά- αποτελέσματα.

- στα συστήματα με νάρθηκες, τα δισκάρια μπορεί να μην εφαρμόζουν σωστά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αποτυχία της λεύκανσης ή ερεθισμό των ούλων

- δεν μπορούν λευκαίνουν δόντια που έχουν αποχρωματιστεί από λήψη φαρμάκων, όπως τετρακυκλινών

- το αποτέλεσμα αργεί να έλθει

Αποφύγετε: Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούν υπεροξείδιο του υδρογόνου, με περιεκτικότητα πάνω από 3,5%.

Κόστος: έως 40 ευρώ

 

β. με τη βοήθεια ειδικού

Με την καθοδήγηση του οδοντιάτρου, ο ασθενής χρησιμοποιεί στο σπίτι εξατομικευμένα δισκάρια που εφαρμόζονται στα δόντια του ασθενούς μερικές ώρες της ημέρας ή της νύχτας, για περίοδο όχι μεγαλύτερη των 3 εβδομάδων.

Η διαδικασία: Αφού καθαρίσει και στιλβώσει τα δόντια του ασθενούς, ο οδοντίατρος παίρνει αποτύπωμα του οδοντικού φραγμού και κατασκευάζει εξατομικευμένους νάρθηκες για τον ασθενή. Αφού ελέγξει την εφαρμογή τους, ο γιατρός συστήνει τον λευκαντικό παράγοντα (υπεροξείδιο του καρβαμιδίου 10%- 16%) και του δίνει οδηγίες για τη χρήση του. Μετά από κάποιο διάστημα ο ασθενής επανέρχεται στο ιατρείο, για τον έλεγχο της πορείας της λεύκανσης και την εκτίμηση του αποτελέσματος.

- Κατά τη διάρκεια της λεύκανσης, τα δόντια μπορεί να γίνουν ευαίσθητα στο κρύο-ζεστό. Εάν η ευαισθησία είναι αρκετά ενοχλητική, ο ασθενής πρέπει να συζητήσει το πρόβλημα με το γιατρό. Σε αυτήν την περίπτωση συνήθως του χορηγείται φθόριο το οποίο τοποθετεί στους νάρθηκές του.

Κόστος: περίπου 350 ευρώ

 

ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Η λεύκανση στο οδοντιατρείο γίνεται με δύο τρόπους:

- «εν ψυχρώ»: ο λευκαντικός παράγοντας τοποθετείται στα δόντια, και μένει εκεί για 20-25’ μέχρι να δράσει.

- με φωτεινή πηγή: με το φως μιας λυχνίας (φως αλογόνου, λυχνίες πλάσματος, λέιζερ, υπεριώδης ακτινοβολία, λεντ), ο λευκαντικός παράγοντας (συνήθως υπεροξείδιο του υδρογόνου σε περιεκτικότητα 30-37%) διασπάται και διεισδύει γρηγορότερα στο δόντι.

Το σωστό «πακέτο». Ένα σωστό πακέτο λεύκανσης αποτελεί συνδυασμό των δύο τεχνικών που προαναφέρθηκαν, δηλαδή λεύκανση στο ιατρείο, με υπεροξείδιο του υδρογόνου και στο σπίτι, με νάρθηκες. Μετά την πρώτη λεύκανση σε ιατρείο και σπίτι, ο ασθενής επισκέπτεται τον οδοντίατρο. Αν είναι ικανοποιημένος, η διαδικασία σταματά εκεί και 6 μήνες αργότερα κάνει απλά μια αναμνηστική δόση με τους νάρθηκες και δύο σωληνάρια λευκαντικής ουσίας στο σπίτι. Αν όχι, ο γιατρός αποφασίζει είτε τη συνέχιση της λεύκανσης στο σπίτι, είτε μια ακόμη λεύκανση στο ιατρείο.

Κόστος: Ένα ολοκληρωμένο σύστημα λεύκανσης κοστίζει περίπου 500€, ενώ η «αναμνηστική» περίπου 200-220€.

+ το σύντομο, άμεσο και ορατό αποτέλεσμα

+ τα αποτελέσματα διαρκούν για 3-4 χρόνια. Το διάστημα επιμηκύνεται με μια αναμνηστική δόση λεύκανσης κάθε εξάμηνο.

+ εφόσον εκτελείται από τον κατεξοχήν αρμόδιο οι κίνδυνοι ελαχιστοποιούνται

+ έχει καλά αποτελέσματα ακόμη και σε δόντια που έχουν υποστεί απονεύρωση και δόντια έχουν «μαυρίσει» λόγω λήψης φαρμάκων

- για να γίνει δεν πρέπει να υπάρχουν φλεγμονές στα ούλα, ούτε τερηδόνες και μικροδιαβρώσεις στα δόντια. Αν υπάρχουν τέτοιες φθορές, με την τοποθέτηση του λευκαντικού παράγοντα, ο ασθενής θα αισθανθεί πόνο. Η ενόχληση θα υποχωρήσει με το πέρας της διαδικασίας.

- Η λεύκανση αλλάζει το χρώμα στα ζωντανά δόντια, όχι όμως και στα υλικά. Ενώ τα δόντια γίνονται πιο λευκά, τα σφραγίσματα κι οι θήκες παραμένουν στο αρχικό τους χρώμα και χρειάζονται αντικατάσταση για να υπάρξει ομοιομορφία.

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΨΕΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Πολύ δημοφιλής στις ΗΠΑ, η μέθοδος εφαρμόζεται σε οδοντοστοιχίες με κακό σχήμα και χρώμα. Ένα στρώμα από την αδαμαντίνη του δοντιού αφαιρείται και αντικαθίσταται από όψεις πορσελάνης.

- είναι πολύ επεμβατική. Για να τοποθετηθούν οι όψεις, τροχίζεται μεγάλο μέρος του δοντιού. Αν ο ασθενής αλλάξει γνώμη, δεν μπορεί έτσι απλά να τις αφαιρέσει.

+ έχουν καλύτερη αισθητική και μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο

- δεν επιδιορθώνονται˙ αν μια όψη σπάσει σε ένα σημείο της, πρέπει να αντικατασταθεί όλη.

- υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χαλάσει το δόντι από κάτω

- είναι πολύ ακριβές

Κόστος: από 450€ η μία. Συνήθως τοποθετούνται στα έξι πρόσθια δόντια, οπότε το κόστος της όλης παρέμβασης ξεκινά από τα 2.700€.

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΨΕΩΝ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΡΗΤΙΝΗΣ

Με τις όψεις σύνθετης ρητίνης (ρητίνη: το υλικό του σφραγίσματος), όπως και με τις όψεις πορσελάνης, ο οδοντίατρος παρεμβαίνει αλλάζοντας όχι μόνο το χρώμα αλλά και το σχήμα και το μέγεθος των δοντιών. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε ένα ραντεβού. Ο γιατρός τροχίζει λίγο ή καθόλου τα δόντια και χρησιμοποιώντας ρητίνες φτιάχνει τα δόντια που θέλει ο ασθενής.

+ είναι πιο οικονομικές σε σχέση με τις όψεις πορσελάνης

+ η τοποθέτησή τους προϋποθέτει μικρή έως και καθόλου αποκοπή του δοντιού

- δεν έχουν μεγάλη μακροβιότητα˙σε 2-3 χρόνια χρειάζονται διόρθωση ή αντικατάσταση

+ επιδέχονται επιδιορθώσεις

+ αν αλλάξει γνώμη ο ασθενής μπορεί να τις αφαιρέσει

- αποδίδουν μεν αισθητικά, αλλά όχι στο βαθμό της πορσελάνης

- Κάποιοι γιατροί, είτε επειδή δεν κάνουν σωστή προεργασία είτε λόγω έλλειψης εμπειρίας, δεν μπορούν να φτιάξουν πολύ λεπτό το στρώμα της ρητίνης κι έτσι το χείλος του ασθενούς βγαίνει προς τα έξω. Πέρα από την αισθητική «παραφωνία», στο σημείο όπου το δόντι «συναντά» τα ούλα, δημιουργείται ένα σκαλοπάτι˙ εκεί συσσωρεύεται πλάκα, με αποτέλεσμα τα ούλα να είναι μονίμως σε φλεγμονή.

Κόστος: 250–300€/δόντι

 

Ερωτήσεις&απαντήσεις

* Η λεύκανση μπορεί να κάνει ζημιά στα δόντια;

Κάτω από σωστές συνθήκες, τα δόντια δεν καταστρέφονται. Λογικό είναι αν κάποιος τοποθετήσει έναν όξινο παράγοντα πάνω στα δόντια, για χρόνο ή σε πυκνότητα που δεν πρέπει, θα κάνει ζημιά. Η ελεγχόμενη λεύκανση και στο ιατρείο και στο σπίτι, με σωστούς παράγοντες και σωστή τεχνική, δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα. Αν όμως χορηγηθεί περισσότερος λευκαντικός παράγοντας από όσο πρέπει, παρατηρείται το φαινόμενο της υπερλεύκανσης. Σε αυτήν την περίπτωση, τα δόντια υφίστανται βλάβες, απομεταλλικοποιούνται, απασβεστιώνονται και αποκτούν το χρώμα και την υφή της κιμωλίας.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη λεύκανση των απονευρωμένων δοντιών, όπου η λεύκανση γίνεται από μέσα. Σε αυτά τα δόντια, αν δεν προστατευθεί επαρκώς η ρίζα και ο λευκαντικός παράγοντας περάσει μέσα από τα σωληνάρια του δοντιού βγαίνοντας προς τα ούλα, μπορεί να προκαλέσει εξωτερική απορρόφηση του δοντιού, να χάσουμε δηλαδή το δόντι.

 

* Πόσο λευκά πρέπει να γίνουν τα δόντια;

Κριτήριο για το πόσο λευκά πρέπει να είναι τα δόντια είναι το λευκό των ματιών, το οποίο, με εξαίρεση κάποιες παθολογικές καταστάσεις, δεν αλλάζει με το χρόνο. Τα δόντια πρέπει να είναι κατάτι λευκότερα από αυτό.

 

* Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο;

Όχι. Με την πάροδο του χρόνου, και ανάλογα με τις συνήθειες του ατόμου, τα δόντια έχουν την τάση να ανακτούν το αρχικό τους χρώμα. Σ’ ένα άτομο που κάνει χρήση έντονων χρωστικών, πίνει κόκκινο κρασί, πολλούς καφέδες και καπνίζει, τα δόντια θα ξαναγίνουν εύκολα δυσχρωμικά. Όσο πιο μικρή, λελογισμένη χρήση κάνει κανείς σε χρωμογόνες ουσίες, τόσο περισσότερο μπορεί να διατηρήσει το αποτέλεσμα.

 

* Η μάσηση τσίχλας μετά την κατανάλωση τέτοιων ουσιών βοηθάει;

Ναι, γιατί απορροφά μέρος της πλάκας και των χρωστικών.

 

* Μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει λεύκανση ;

Η λεύκανση σε παιδιά ηλικίας κάτω από 17-18 ετών είναι απαγορευτική. Όσο μεγάλο είναι το άτομο, τόσο πιο χοντρό είναι το δόντι και οι τεχνικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να αλλάξουμε το χρώμα του είναι πιο επιθετικές.

Η λεύκανση αντενδείκνυται –ελλείψει ερευνών που να επιβεβαιώνουν ότι είναι απόλυτα ασφαλής- σε εγκύους και μητέρες κατά την περίοδο του θηλασμού.

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500