All for Joomla All for Webmasters

Κ Καρδιαγγειακά

Χοληστερίνη

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Τι είναι η χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία που παράγεται κυρίως στο συκώτι. Την λαμβάνουμε όμως και μέσω της διατροφής μας. Ο οργανισμός μας χρειάζεται τη χοληστερόλη για να σχηματίζει τις κυτταρικές μεμβράνες και τις ορμόνες. Η χοληστερόλη δεν διαλύεται στο αίμα και συνεπώς, μεταφέρεται στο αίμα από ειδικούς «μεταφορείς». Οι δυο κύριοι τύποι μεταφορέων λέγονται LDL και HDL χοληστερόλη.

Η κακιά της παρέας…

Η LDL χοληστερόλη μεταφέρει την χοληστερόλη στα κύτταρα. Τα κύτταρα παίρνουν τη χοληστερόλη που χρειάζονται, ενώ η περιττή χοληστερόλη παραμένει στο αίμα. Έτσι, μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αρτηριών και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

…και ο καλός μας άγγελος

Η HDL χοληστερόλη παίρνει την περιττή χοληστερόλη από τους ιστούς και την επαναφέρει στο συκώτι, όπου αποβάλλεται. Αυτός ο τύπος χοληστερόλης χαρακτηρίζεται «καλός» γιατί συμβάλλει θετικά στην υγεία της καρδιάς.

Τι ανεβάζει την χοληστερόλη;

Η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η ηλικία και η κληρονομικότητα μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Εξαιτίας των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, τα αιμοφόρα αγγεία είναι πιθανό να στενέψουν σταδιακά, ακόμη και να φράξουν. Αυτή η συσσώρευση χοληστερόλης μπορεί να γίνει πολύ αργά. Καθώς στενεύουν τα αιμοφόρα αγγεία, η ροή του αίματος προς την καρδιά μειώνεται. Όταν η ροή του αίματος μειώνεται, προκαλείται καρδιακός πόνος, που λέγεται στηθάγχη. Όταν η ροή προς την καρδιά εμποδιστεί σε σημαντικό βαθμό ή σταματήσει εντελώς, μπορεί να επακολουθήσει καρδιακή προσβολή.

Πώς θα μάθω αν έχω πρόβλημα;

Δυστυχώς, τα υψηλά επίπεδα ολικής χοληστερόλης είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Πάνω από το 50% του πληθυσμού έχουν οριακά υψηλά έως υψηλά επίπεδα χοληστερόλης (> 200 mg/dl). Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους ή ποια είναι τα επιθυμητά επίπεδα. Επειδή συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα, ο καλύτερος τρόπος να μάθετε αν έχετε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι να ζητήσετε από το γιατρό σας να κάνετε συχνά εξετάσεις χοληστερόλης.

Τα επιθυμητά επίπεδα

• Συνολική χοληστερόλη χαμηλότερη από 5 mmol/ L ή 190 mg/ dl

• LDL χοληστερόλη χαμηλότερη από 3 mmol/ L ή 115 mg/ dl

• HDL χοληστερόλη υψηλότερη από 1 mmol/ L ή 40 mg/ dl

 

Έχω χοληστερίνη. Πώς θα την ρίξω;

Ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή μπορείτε να βελτιώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Ένας σημαντικός παράγοντας της υγιεινής διατροφής είναι η χαμηλή κατανάλωση κεκορεσμένων και τρανς λιπαρών. Τα πολυακόρεστα ή μονοακόρεστα λιπαρά μπορούν να αντικαταστήσουν τα κεκορεσμένα και τρανς λιπαρά.

α. Τυριά και γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά (γάλα και γιαούρτι πλήρη σε λιπαρά, κρέμα γάλακτος, παγωτό).

β. Ζωικά λιπαρά (αρνί, χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας, αλλαντικά πλούσια σε κορεσμένα λίπη όπως μπέικον, τηγανητά κρέατα, ζωικό βούτυρο).

γ. Έτοιμο φαγητό (γεύματα μαγειρεμένα εκτός σπιτιού πλούσια σε λιπαρά).

δ. Τρόφιμα υψηλά σε λιπαρά (γλυκίσματα, αρτοσκευάσματα, πίτες κ.ά.)

 

Ρίξτε τη χοληστερόλη με φυτοστερόλες

Εκτός από τον περιορισμό των «κακών» λιπαρών (κορεσμένα και trans) και την ενισχυμένη χρήση των «καλών» (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) υπάρχει άλλο ένα διατροφικό «όπλο» που μπορείτε να εκμεταλευτείτε. Ορισμένες μαργαρίνες και γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εμπλουτισμένα με φυτοστερόλες, που δρουν αποτελεσματικά στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Πιθανότερος μηχανισμός δράσης των φυτοστερολών είναι η εμπόδιση της απορρόφησης της χοληστερόλης από τον εντερικό αυλό. Πιστεύεται ότι οι φυτικές στερόλες ανταγωνίζονται την χοληστερόλη στο έντερο λόγω της δομικής ομοιότητας τους, και κατά συνέπεια απορροφάται λιγότερη χοληστερόλη και η υπόλοιπη αποβάλλεται από τον οργανισμό. Παράλληλα έχει αποδειχθεί ότι οι φυτοστερόλες δεν επηρεάζουν τα επίπεδα της HDL-χοληστερόλης (καλή χοληστερόλη). Δεν περιέχουν μεταβολίσιμη ενέργεια και δεν συνεισφέρουν στη θερμιδική αξία του οργανισμού.

 

Αλλαγή τρόπου ζωής

Άλλοι σημαντικοί τρόποι να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης είναι να κόψετε το κάπνισμα, να χάσετε βάρος, και να ασκείστε τακτικά. Η τακτική φυσική δραστηριότητα, όπως το έντονο περπάτημα, εκτός του ότι μειώνει την κακή χοληστερόλη, μπορεί να αυξήσει και την καλή σας χοληστερόλη, έως και 10%. Τακτική άσκηση 4 με 5 φορές την εβδομάδα θα δείξει πολύ σύντομα τα αποτελέσματά της. Αν χρησιμοποιούσαμε βηματομετρητή, ο στόχος μας θα ήταν τα 10.000 βήματα την ημέρα. Θυμηθείτε. Μην προσπαθήσετε να κάνετε αμέσως όλες τις αλλαγές. Μερικές μικρές αρχικές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά!

 

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500