All for Joomla All for Webmasters

Τ Τι να Προτείνω

Τι να προτείνω στην πελάτισσά μου για τη σωστή φροντίδα του δέρματος;

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Όποιος έχει καθίσει για αρκετή ώρα στον δυνατό αέρα, θα έχει νιώσει το δέρμα του στεγνό και τεντωμένο όταν μπει σε κλειστό χώρο, ενώ όποιος έχει πάθει έστω και μικρό ηλιακό έγκαυμα θα έχει δει το δέρμα του να ξεφλουδίζει αρκετές ημέρες αργότερα. Ακόμα και η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί αν επηρεάσει αρνητικά το δέρμα, το ίδιο και συνήθειες όπως το κάπνισμα που είναι μία βασική αιτία για τη δημιουργία ρυτίδων.

«Για να διατηρείται το δέρμα λείο και απαλό χρειάζεται φροντίδα, η οποία συνίσταται σε καθημερινό καθαρισμό και ενυδάτωση. Καθημερινή χρήση αντηλιακού ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου και τακτική απολέπιση», σημειώνει ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). Αναλυτικότερα:

* Καθαρισμός. Ακόμα και στο ξηρό δέρμα, ο απαλός καθαρισμός κάθε βράδυ είναι απαραίτητος. Το μέικ απ, το αντηλιακό, τα βακτήρια, τα νεκρά δερματικά κύτταρα, η σκόνη και το σμήγμα συσσωρεύονται στο πρόσωπο στη διάρκεια της ημέρας και μπορεί να αποφράξουν τους πόρους, προκαλώντας φλεγμονή. Συμβουλεύστε την πελάτισσά σας να καθαρίζει απαλά το δέρμα του προσώπου της χωρίς να το τρίβει, για να μη το ερεθίσει. Δεν χρειάζεται να το ξαναπλύνει το πρωί. Ένα ξέβγαλμα με νερό είναι αρκετό.

* Ενυδάτωση.  Σημαντική είναι και η καθημερινή, σωστή ενυδάτωση, η οποία αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο βήμα για απαλή και ελαστική επιδερμίδα στο πρόσωπο και στο σώμα. Η ελαστικότητα του δέρματος εξαρτάται από δύο πρωτεΐνες, το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Οι πρωτεΐνες αυτές μας επιτρέπουν να παίρνουμε εκφράσεις, να σουφρώνουμε τα χείλη μας και να συνοφρυωνόμαστε δίχως να μένουμε για πάντα σε αυτή τη θέση. Ωστόσο καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα και των δύο αρχίζουν να μειώνονται και αυτός είναι ο λόγος που εμφανίζονται ρυτίδες και το δέρμα αρχίζει να «σακουλιάζει» σε διάφορα σημεία του σώματος.

Τις ανεπιθύμητες αυτές επιδράσεις του χρόνου επιταχύνουν κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η ηλιοθεραπεία, ενώ αντίθετα επιβραδύνονται ή και  προλαμβάνονται έως ένα βαθμό με τη βοήθεια μεθόδων όπως η απολέπιση και η ενυδάτωση.

Η επιλογή του προϊόντος ενυδάτωσης πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά ανάλογα με τον τύπο του δέρματος. Αν το δέρμα είναι λιπαρό, δεν ενδείκνυνται οι κρέμες, αλλά πρέπει να προτιμώνται ενυδατικά τζελ και οροί που δεν αυξάνουν την έκκριση σμήγματος, ενώ αν είναι ξηρό χρειάζεται ειδικά προϊόντα που μειώνουν την αποβολή νερού από το δέρμα.

* Ήλιος και τσιγάρο. Πρόκειται για τους δύο κυριότερους εχθρούς του δέρματος, αφού ο μεν ήλιος προκαλεί ρυτίδες, πανάδες και φωτογήρανση ενώ το κάπνισμα γερνάει πρόωρα το δέρμα, του προκαλεί ρυτίδες και βλάπτει το κολλαγόνο και την ελαστίνη με συνέπεια να το κάνει να «σακουλιάζει». Τις συνέπειες του ήλιου στο πρόσωπο μπορεί να τις διαπιστώσει κανείς εύκολα αν το συγκρίνει με το δέρμα των γλουτών, το οποίο σπανιότερα απ’ όλα εκτίθεται στον ήλιο. Υπενθυμίστε στις πελάτισσές σας να μην βγαίνουν ποτέ από το σπίτι χωρίς αντηλιακό, ακόμα και το χειμώνα.

* Απολέπιση. Ο ανθρώπινος οργανισμός ανανεώνει ασταμάτητα το δέρμα, αποβάλλοντας κάθε λεπτό της ώρας σχεδόν 40.000 νεκρά δερματικά κύτταρα τα οποία αμέσως αντικαθίστανται από νέα. Ο κύκλος αυτός είναι αέναος και υποδηλώνει ότι έχουμε άπειρες ευκαιρίες να βελτιώσουμε την υφή του δέρματός μας, το οποίο γίνεται θαμπό και τραχύ όταν συσσωρεύονται πάνω του νεκρά κύτταρα.

Η τακτική απολέπιση θεωρείται ένα από τα βασικά όπλα της αντιγήρανσης, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που πλησιάζουν ή περνούν τα 35-40 τους χρόνια, επειδή η έκθεση του δέρματος στους περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορεί να διαταράξει τον φυσικό ρυθμό ανανέωσης των δερματικών κυττάρων.

«Η απολέπιση επιταχύνει τη διαδικασία απομάκρυνσης των νεκρών δερματικών κυττάρων (απόπτωση) με δύο τρόπους. Ο πρώτος -και πιο συνηθισμένος- είναι η χρήση ειδικού καλλυντικού προϊόντος (scrub) που περιέχει ως βάση μία κρέμα ή τζελ αναμεμιγμένη με μικροσκοπικούς κόκκους (μικρόκοκκοι) που τους αισθανόμαστε στο δέρμα σαν άμμο. Το προϊόν αυτό εφαρμόζεται στο δέρμα και με απαλές κινήσεις, ανάλογα με τις οδηγίες χρήσης, πραγματοποιεί την απολέπιση», λέει ο Δρ. Μιχελάκης.

Αν και αυτού του είδους η φυσική (ή μηχανική ή ενεργητική) απολέπιση είναι αρκετά αποτελεσματική, μπορεί να μην είναι η καλύτερη για όλους. Μερικοί άνθρωποι έχουν ευαίσθητο δέρμα και έτσι η φυσική απολέπιση με τριβή μπορεί να αφήσει το δέρμα τους ερυθρό και επώδυνο.

Όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία πιθανώς χρειάζονται χημική απολέπιση ή peeling η οποία δεν χρειάζεται τριβή, αλλά βασίζεται σε χημικές αντιδράσεις που ουσιαστικά διαλύουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500