All for Joomla All for Webmasters

Φ Φαρμακείο

Στο τραπέζι τα προβλήματα με τη νέα εφαρμογή e-ΔΑΠΥ

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Πολύωρη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και τους αρμοδίους της νέας εφαρμογής e-ΔΑΠΥ, όπου τέθηκαν προς επίλυση τόσο τα γενικά προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί στην εφαρμογή  μέχρι σήμερα,  πταγματοποίησαν σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος και ο Αντιπρόεδρος του συλλόγου, κ. Α. Σοφιανόπουλος.


Όπως διαπιστώθηκε εν τη πράξει, η νέα εφαρμογή είναι δύσχρηστη, και σε μη εξοικειωμένους χρήστες αρκετά χρονοβόρα.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:
1.- Οι γνωματεύσεις με ανασφάλιστους ασθενείς, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, θα περνάνε κανονικά. Αυτό εφαρμόστηκε ήδη από σήμερα, αμέσως μετά την συζήτηση αυτού του θέματος. 
Ζητήσαμε να γίνει το ίδιο και για τον Μάρτιο και μέχρις ότου εφαρμοστεί η χρήση ηλεκτρονικής γνωμάτευσης  Σακχαρώδη Διαβήτη από τους Γιατρούς.   

2.- Αρκετά από τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αλλά κυρίως όσα έχουν σχέση με σκευάσματα ειδικής διατροφής, έχουν περαστεί από τον ΕΟΠΥΥ με λάθος ΦΠΑ. Έτσι, διάφορα προϊόντα που αγοράζουμε π.χ.  με 6% ΦΠΑ, καταχωρώντας την γνωμάτευση, το σύστημα μας υποχρεώνει να τα χορηγήσουμε με διαφορετικό ΦΠΑ όπως π.χ. 13%, πράγμα το οποίο αποτελεί φορολογική παράβαση και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Έχουν μείνει πολλές γνωματεύσεις συναδέλφων στον αέρα,  περιμένοντας την διόρθωση του λάθους εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ.
Προς τούτο, ο ΕΟΠΥΥ ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών εδώ και δεκαπέντε μέρες κατάλογο όλων των προϊόντων ανά ΦΠΑ, χωρίς όμως ανταπόκριση. Προτείναμε και έγινε αποδεκτό, να υπάρχει δυνατότητα σε όλους τους φαρμακοποιούς που εκτελούν γνωματεύσεις, που φέρουν υλικά με διαφορετικό ΦΠΑ από ότι τα προμηθεύτηκαν να διορθώνουν εκείνοι το ΦΠΑ, ορίζοντας τον σωστό,  ανάλογα με το τιμολόγιο αγοράς των προϊόντων από τον προμηθευτή τους.  Έγινε αποδεκτό, όμως επειδή σύμφωνα με την ΙΝΤΡΑΣΟΦΤ που έχει αναλάβει το έργο της εφαρμογής, αυτό αποτελεί δομική αλλαγή της εφαρμογής, θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος , ο οποίος ορίστηκε το πολύ μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 8/3/2017.

3.- Υπάρχουν τρία προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία κατά την εισαγωγή τους στην εφαρμογή του e-ΔΑΠΥ και τα οποία είναι τα εξής : 
- δεν εμφανίζονται τα στοιχεία τους (ΟΝΟΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ)
- δεν εμφανίζεται ο πίνακας με τις συμβάσεις για να επιλέξουν και να κάνουν άνοιγμα περιόδου υποβολής 
- εμφανίζεται αριθμός IBAN που πρέπει να συμπληρώσουν, παρόλο που ανήκουν σε Φαρμακευτικό Σύλλογο με διανεμητικό λογαριασμό και δεν μπορούν να προχωρήσουν. 
Αυτό συμβαίνει γιατί το φαρμακείο έχει αλλάξει επωνυμία (ή τώρα ή στο παρελθόν) , και κατά την εγγραφή τους, στο νέο e-ΔΑΠΥ,  επέλεξαν λάθος  επωνυμία στο πεδίο «εγκατάσταση» κατά την πιστοποίηση τους. Σε αυτό πεδίο όταν το φαρμακείο έχει αλλάξει επωνυμίες (μορφή φαρμακείου, ονομασία κ.λ.π.) υπάρχει  βελάκι, όπου το πατάτε και  εμφανίζονται όλες οι επωνυμίες με τις οποίες έχει υπάρξει το φαρμακείο μέχρι και σήμερα. Εκεί, θα πρέπει να επιλέξετε την ΣΩΣΤΗ σημερινή επωνυμία. Εάν κάνετε εγγραφή με την σωστή επωνυμία, τα παραπάνω προβλήματα δε θα υπάρξουν. 
4.- Όπως μας ενημέρωσαν οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ, υπάρχει δυνατότητα να ανοιχθεί επόμενη περίοδος υποβολής χωρίς να κλείσει η σημερινή. Π.χ. μπορούμε να κάνουμε άνοιγμα υποβολής Μαρτίου 2017, πρίν κλείσουμε τον Φεβρουάριο 2017.  

5.- Κατά την πιστοποίηση νέων φαρμακείων στην εφαρμογή e-ΔΑΠΥ, εμφανίζεται πεδίο προς συμπλήρωση «ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ ΤΣΑΥ ΕΝΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ». Εκεί όσοι φαρμακοποιοί έχουν πολλαπλά φαρμακεία, κατά την πιστοποίηση του 2ου , ή 3ου ή 4ου κ.ο.κ. φαρμακείου, θα πρέπει να βάλουν αντί του ΑΜ ΤΣΑΥ (που τον χρησιμοποιεί ΜΟΝΟ το πρώτο φαρμακείο εκ των πολλαπλών που κάνει πιστοποίηση)  έξι μηδενικά (000000).
6.- Η αποστολή των υποβολών θα γίνεται στην παρακάτω διεύθυνση, είτε ατομικά είτε συλλογικά για όσους Φαρμακευτικούς Συλλόγους διαθέτουν διανεμητικό λογαριασμό. 
ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΕΟΠΥΥ 
ΘΕΣΗ ΔΥΟ (2) ΠΕΥΚΑ, 19300
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗ
7.- Σε κάποια φαρμακεία κατά την προσπάθεια ολοκλήρωσης και κλεισίματος περιόδου υποβολής, τους εμφανίζεται μήνυμα ότι υπάρχει πρόβλημα με το ΦΠΑ, οπότε και δεν μπορούν να προχωρήσουν την διαδικασία. Αυτό συμβαίνει διότι εκ λάθους κατά την διάρκεια της διαδικασίας έχει περαστεί πολλές φορές το ίδιο τιμολόγιο.  Θα πρέπει να πάτε να διαγραφούν τα επιπλέον τιμολόγια και να παραμείνει μόνο ένα.
Τέλος, δίνεται παράταση για την υποβολή του Ιανουαρίου, έως και 13/3/2017, χωρίς αυτό να είναι εις βάρος του χρόνου πληρωμής μας όπως προβλέπεται από την σύμβαση.

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500