All for Joomla All for Webmasters

Ε Επικαιρότητα

Σε διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Σε δημόσια διαβούλευση έδωσε χθες το υπουργείο υγείας προσχέδιο νόμου για την πρωτοβάθμια φροντίδα. Για μια αλλαγή που έρχεται να αντιμετωπίσει τη νοσοκομειακή προσέγγιση που αποτελούσε την αχίλλειο πτέρνα του δημοσίου συστήματος υγείας, η οποία «καλύπτει ένα πολύ σημαντικό και διαχρονικό έλλειμμα που υπήρχε στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας», έκανε λόγο στη σχετική συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός.

Διευκρινίζοντας ότι το σύστημα ΠΦΥ δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι αποτελεί «στρατηγική απάντηση στην κρίση του συστήματος υγείας της χώρας μας», που «υπηρετεί τον στόχο της καθολικότητας, της ισότητας και της αποτελεσματικότητας στη φροντίδα. Τη στροφή στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, στην παρέμβαση σε αυτό που λέμε κοινωνικούς προσδιοριστές της ασθένειας, στην αναίρεση του νοσοκομειακοκεντρικού και ιατρικοκεντρικού χαρακτήρα του συστήματος και στην ανθρωποκεντρική φροντίδα».

Στον πυρήνα του νέου συστήματος τίθεται ο οικογενειακός γιατρός (γενικός γιατρός ή παθολόγος ή παιδίατρος), και σύμφωνα με τον υπουργό «χαρακτηρίζεται από μια εξωστρεφή λογική, απευθύνεται στην κοινότητα και προσπαθεί να παρέμβει και να επηρεάσει τους νοσογόνους παράγοντες του γενικότερου κοινωνικού περιβάλλοντος.

Υπάρχει  εκτίμηση ότι με το νέο σύστημα θα μειωθεί  η μετακύληση του κόστους  περίθαλψης στις τσέπες των πολιτών.

Νομίζω λοιπόν ότι με αυτήν την αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, διέξοδο για τους νέους γιατρούς και περιορισμός του brain drain”, τόνισε.

Για τη λειτουργία του νέου συστήματος προβλέπεται η πρόσληψη 3.000 ατόμων, εκ των οποίων οι 1.300 είναι γιατροί, γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι και οι υπόλοιποι νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς και διοικητικό προσωπικό, που θα προσληφθούν με συμβάσεις 2ετούς διάρκειας, που θα επεκταθούν στη συνέχεια για άλλα δύο χρόνια.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ενοποίηση των ΤΟΜΥ και των μονάδων υγείας του ΠΕΔΥ, των κέντρων υγείας αστικού τύπου και των κέντρων υγείας υπαίθρου. Οι ΤΟΜΥ θα "επκοινωνούν" επίσης με άλλες δομές της πρωτοβάθμιας υγείας όπως μονάδες ψυχικής υγείας, αντιμετώπισης εξαρτήσεων, ΚΑΠΗ, κοινωνικές δομές και υπηρεσίες των δήμων. Θα υπάρχουν επίσης κεντρικά διαγνωστικά εργαστήρια. "Η στελέχωση τώρα των κέντρων υγείας θα στηριχθεί στους ειδικούς γιατρούς που ήδη έχουμε. Μάλιστα αναβαθμίζουμε το ρόλο των ειδικών γιατρών στο σύστημα δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν και στο εφημεριακό πρόγραμμα των νοσοκομείων αλλά πολύ περισσότερο και στην τακτική τους λειτουργία. Πρωινή, απογευματινά ιατρεία, συμμετοχή σε χειρουργεία για όσες χειρουργικές ειδικότητες θέλουν", σημείωσε ο γγ του υπουργείου κ. Βαρδαρός.

Σε κάθε οικογενειακό γιατρό θα αναλογούν περίπου 2.000 πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να εγγραφούν στην οικεία ΤΟΜΥ ή στον συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ γιατρό. Ο οικογενειακός γιατρός θα παραπέμπει και ταυτόχρονα θα κλείνει ραντεβού με ειδικό γιατρό, είτε του Κέντρου Υγείας είτε του νοσοκομείου. Σημειώνεται ότι αυτά τα ραντεβού θα είναι σε προτεραιότητα. Η παραπομπή για τα χρόνια νοσήματα θα γίνεται άπαξ.

Η παροχή υπηρεσιών θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες, όπως και οι κατ’ οίκον επισκέψεις των γιατρών.

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο εδώ

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500