All for Joomla All for Webmasters

Ε Επικαιρότητα

Κρίσιμος ο ρόλος των φροντιστών ανθρώπων που ζουν με Σχιζοφρένεια

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Στo πλαίσιo του 25ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Εταιρείας -  European Psychiatric Association (EPA)  που διεξήχθη 1 - 4 Απριλίου στη Φλωρεντία, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα ενός πανευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος με θέμα: «Ενημέρωση και βαθμός ικανοποίησης από τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές στη σχιζοφρένεια: Αποτελέσματα ευρωπαϊκής έρευνας ασθενών και φροντιστών».

Στην έρευνα συμμετείχαν 166 ενήλικες ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια και 468 φροντιστές ανθρώπων με σχιζοφρένεια, από την ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας αγοράς Fieldwork International (θυγατρική της Ipsos MORI) και διερευνήθηκαν ο βαθμός ενημερότητας, τα συναισθήματα και οι προτιμήσεις ασθενών και φροντιστών σχετικά με τη θεραπεία.

Η έρευνα διεξήχθη σε 12 ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ρωσία, Ισπανία, Ελβετία και ΗΒ), και ανέδειξε τους κύριους παράγοντες που επιβαρύνουν τους φροντιστές, όπως τις συνέπειες της νόσου στην καθημερινότητα, την πιθανότητα υποτροπής και επακόλουθης νοσηλείας και την ανάγκη υποστήριξης πέραν της φαρμακευτικής αγωγής. Το 94% των φροντιστών δήλωσαν ότι πρέπει να υπενθυμίζουν στον άνθρωπο του περιβάλλοντός τους που υποφέρει από τη νόσο τη λήψη της θεραπείας του, και για το 49% αυτό συμβαίνει συχνά.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια φαίνεται να χρειάζονται καλύτερες επιλογές αναφορικά με τη θεραπεία τους, καθώς σχεδόν 1 στους 4 ασθενείς (23%) δηλώνει δυσαρεστημένος από την τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή, ενώ 14% των ασθενών δηλώνουν πολύ δυσαρεστημένοι. Επίσης το 27% των ασθενών θεωρεί ότι δεν τέθηκαν υπόψη τους όλες οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές και 1 στους 5 (21%) δεν έκανε κάποια συζήτηση με τον θεράποντα ιατρό του για τις εναλλακτικές επιλογές που θα μπορούσε να έχει αναφορικά με τη θεραπεία.

Η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί μια σημαντική παράμετρο στη ζωή των ανθρώπων που υποφέρουν από σχιζοφρένεια και των φροντιστών τους, και σήμερα υπάρχει μια πληθώρα επιλογών μεταξύ αγωγών που χορηγούνται καθημερινά, και αγωγών μακράς δράσης που χορηγούνται κάθε 15 ή 30 μέρες ή ακόμα και ανά 3 μήνες.

«Στη Janssen θεωρούμε ότι οι αποτελεσματικότερες λύσεις προκύπτουν μέσω ανοικτών συζητήσεων μετά από ενημέρωση, μεταξύ των θεραπόντων ιατρών, των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο και των ανθρώπων που τους φροντίζουν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μ. Παπαταξιάρχης, Διευθύνων σύμβουλος της Janssen Ελλάδος. «Η σχιζοφρένεια είναι μια σύνθετη νόσος που μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους. Συνεπώς, είναι σημαντικό να είναι όλες οι πλευρές ενήμερες για τις διαθέσιμες επιλογές τους. Η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να προσαρμόζεται στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς ώστε να υποστηρίζεται κατάλληλα η προσπάθειά του για μια πιο ανεξάρτητη ζωή».

Η Janssen έχει μια μακρά ιστορία στην ψυχιατρική και ακολουθεί τη δέσμευσή της ως προς τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων που υποφέρουν από ψυχικές παθήσεις. Πριν από 60 χρόνια η Janssen έφερε μία από τις πρώτες θεραπείες για τη σχιζοφρένεια και συνεχίζει να επενδύει στη διεύρυνση των θεραπευτικών επιλογών των ασθενών, ώστε να υπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες των συνανθρώπων μας που πάσχουν από σοβαρές ψυχικές παθήσεις.

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500