All for Joomla All for Webmasters

Ε Επικαιρότητα

ΚΕΦΙ: Σημαντική η πρώιμη ανίχνευση και η πρόληψη του μελανώματος

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών διοργάνωσε πρόσφατα Επιστημονική Ημερίδα για το Μελάνωμα, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με καλωσόρισμα & Χαιρετισμό της κας Ζωής Γραμματόγλου, Προέδρου Δ.Σ. Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων - Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών & Μέλους Δ.Σ. Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛ.Ο.Κ., η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. τα 13 τελευταία χρόνια, αγωνίζεται για ένα σύγχρονο και βιώσιμο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα, το οποίο, θα παρέχει στους ασθενείς ισότιμη και έγκαιρη πρόσβαση στις καλύτερες και ασφαλέστερες θεραπείες και φάρμακα, θα στηρίζει την καινοτομία, ενισχύοντας παράλληλα την έρευνα και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων θεραπειών και φαρμάκων, θα μαθαίνει τους πολίτες μέσω της σωστής και εμπεριστατωμένης πληροφόρησης να λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις για την υγεία τους και θα διασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια του δικτύου διανομής φαρμάκων. Επιπροσθέτως, στην ενημέρωση σχετικά με νέους τρόπους αντιμετώπισης τους μελανώματος αναδεικνύεται, ότι εάν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί όσο ο όγκος είναι λεπτός και δεν έχει εισβάλει βαθιά στο δέρμα είναι θεραπεύσιμο. Επομένως, τεράστια σημασία αποτελεί η πρώιμη ανίχνευση και η πρόληψη του μελανώματος».

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε και η κα Καραβάνα Ιωάννα, Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας, ως μέλους του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, η οποία αφενός αναφέρθηκε στους σκοπούς και στόχους της νεοσύστατης ΕΛΛ.Ο.Κ, η οποία αποτελεί τη φωνή 26 Συλλόγων Ασθενών πανελληνίως και αφ’ ετέρου στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο, ειδικότερα δε οι κάτοικοι της ελληνικής περιφέρειας.

Η έναρξη της πρώτης επιστημονικής ενότητας πραγματοποιήθηκε από την κα Μιχαέλα Πλάκα, Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο, Ακαδημαϊκό Υπότροφο ΕΚΠΑ, Ογκολογικό Τμήμα, Νοσοκομείο "Α. Συγγρός", η οποία αναφέρθηκε στις «Μεταβολές σε σπίλο. Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον ιατρό», επεσήμανε τα χαρακτηρίστηκα των σπίλων, αλλά και πότε αυτά υποδηλώνουν μελάνωμα, ένα κακοήθη όγκο που προέρχεται από τα μελανινοκύτταρα και εμφανίζεται κατεξοχήν στο δέρμα (σπανιότερα, στον οφθαλμό στις μήνιγγες ή σε άλλους βλεννογόνους) τους παράγοντες κινδύνου, αλλά και τους τρόπους διάγνωσης. Επίσης, εστίασε στα μέτρα πρόληψης, μέσω της αυτοεξέτασης στα σημάδια, τα οποία είναι άξια προσοχής (αύξηση της διαμέτρου, αλλαγές στη μορφολογία, εμφάνιση συμπτωματολογίας, κνησμός, αιμορραγία), αλλά και την ετήσια εξέταση σπίλων (Δερματοσκόπηση) από το δερματολόγο.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη έλαβε ο κος Κωνσταντίνος Πιστολάς, Πλαστικός Χειρουργός, Α.Ο.Ν.Α. «Ο ΆΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», ο οποίος εκπροσώπησε την κα Θεοδώρα Πετρακοπούλου, Πλαστικό Χειρουργό, Α.Ο.Ν.Α. «Ο ΆΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», λόγω απουσίας της στο εξωτερικό, αναφέρθηκε στη «Χειρουργική αντιμετώπιση του μελανώματος».  Αναλυτικότερα, εστίασε στα χαρακτηριστικά του μελανώματος (φαινοτυπικά-κλινικά), αλλά και στους κλινικούς τύπους αυτού, με σκοπό την λεπτομερή ανάλυση της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Σχετικά με τη σταδιοποίηση του ασθενούς, επεσήμανε το ολόσωμο λεμφαγγειοσπινθηρογράφημα, αλλά και την ανίχνευση του Λεμφαδένα φρουρού μέσω της βιοψίας, όπου μπορούν να εντοπίσουν προ εγχειρητικά τους ασθενείς με πιθανή διήθηση ή μικρομετάσταση.

Ακολούθησε η ομιλία της κας Κωνσταντίνας Τσίβου Φραγκιά, Παθολογοανατόμου, Επιστημονικής Διευθύντριας Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου HistoBio Diagnosis (HBD), Προέδρου ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ, Οργανισμού Πρόληψης & Αντιμετώπισης Μελανώματος, με θέμα: «Το μικροσκόπιο όπλο του μελανώματος εξατομικευμένα για κάθε ασθενή», όπου έδωσε μεγάλη έμφαση στη σωστή διάγνωση, λαμβάνοντας υπόψη προγνωστικούς και προβεπτικούς δείκτες. Στα πλαίσια της φαρμακογενωμικής ανέδειξε την ανάγκη προαγωγής συνδυασμού της στοχεύουσας θεραπείας με περισσότερα του ενός φάρμακα ή και με ανοσοθεραπευτικά πρωτόκολλα.

Με τη σειρά του ο κος  Θεοφάνης Ειρ. Φλώρος, Md Παθολόγος - Ογκολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός Π.Ν., μας μίλησε για την «Ανοσοθεραπεία στο Μελάνωμα», αφού αναφέρθηκε στον ανοσολογικό κύκλο του καρκίνου, καθώς και στα κλινικά δεδομένα για την ανοσοθεραπεία στο κακόηθες μελάνωμα, έδωσε έμφαση στην προληπτική επικουρική ανοσοθεραπεία, αλλά και στο διαφορετικό προφίλ τοξικότητας σε σχέση με την κλασική χημειοθεραπεία.

Η ολοκλήρωση της πρώτης ενότητας έγινε από την κα Δέσποινα Κατσώχη, Ακτινοθεραπευτή-Ογκολόγο, Πρόεδρο ΑΚΟΣ, με αναφορά στο «Ρόλο της Ακτινοθεραπείας στον Δερματικό Καρκίνο». Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στο δέρμα και την επιδερμίδα, καθώς και στους «εχθρούς» αυτής (ηλιακή ακτινοβολία - κάπνισμα), με έμφαση στο σύνηθες βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το Σάρκωμα Καπόσι και τη νόσο Bowen, ολοκληρώνοντας με την σημασία της πρόληψης σε πρωτογενή (φωτοπροστασία) και δευτερογενή (έγκαιρη διάγνωση) επίπεδο.

Η δεύτερη ενότητα ξεκίνησε με την κα Βάλια Κεφαλά, Καθηγήτρια, Τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Αθήνας, η οποία εστίασε στις «Βλαβερές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα και την αναγκαιότητα προστασίας με τη χρήση αντηλιακών προϊόντων», η οποία μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης μελανώματος, ενώ η προετοιμασία του δέρματος μέσω της διατροφής (καρότα, σπανάκι, πεπόνι,κ.α.) συμβάλει στην ομαλή απορρόφηση του ήλιου στο δέρμα.

Η ενότητα ολοκληρώθηκε με την  παρουσία της κας Ελένης Κυριακοπούλου, ασθενούς, η οποία μοιράστηκε την προσωπική της εμπειρία και ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα  συζήτηση με το κοινό.  

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500