All for Joomla All for Webmasters

Ε Επικαιρότητα

Σοβαρό πρόβλημα η μη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Έρευνα που παρουσίασε ο διακεκριμένος Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Γιάννης Υφαντόπουλος σε πρόσφατη ημερίδα με θέμα «Η Συμμόρφωση των Ασθενών στη Θεραπεία και η Σημασία της για τους Ασθενείς και το Σύστημα Υγείας» έδειξε ότι 55% των φαρμακοποιών και 37% των ιατρών θεωρούν ότι η μη συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο 8,33% των γιατρών αγνοεί τη σημαντικότητα του θέματος.

Στις μακροχρόνιες θεραπείες 55,13% των φαρμακοποιών και 46% των ιατρών θεωρούν ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής του ασθενούς, την τήρηση της αγωγής και των σωστών οδηγιών από τον θεράποντα ιατρό, ενώ 25% των ιατρών θεωρούν ότι την ευθύνη την έχει ο ασθενής. Περισσότερο από το 70% των γιατρών και των φαρμακοποιών θεωρούν ότι το ΕΣΥ πλήττεται σοβαρά από τη μη συμμόρφωση των ασθενών, ενώ τόσο οι γιατροί όσο και οι φαρμακοποιοί σε ποσοστό άνω του 60% συμφωνούν ότι οι οδηγίες των ιατρών αρκετές φορές δεν γίνονται κατανοητές από τους ασθενείς. Γιατροί και φαρμακοποιοί λένε ότι 60% των ασθενών που διακόπτουν τη θεραπεία τους το κάνουν κυρίως λόγω οικονομικών προβλημάτων. Ο  κ. Γιάννης Υφαντόπουλος στην ομιλία του τόνισε «τη σημαντικότητα  της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Οργανισμού για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των ασθενών στις θεραπείες, καθώς και της σχέσης κόστους αποτελέσματος».

Όπως τόνισε ο κ. Υφαντόπουλος «η Συμμόρφωση των Ασθενών στις θεραπείες, είναι θέμα κουλτούρας και συμπεριφοράς» και συνέχισε λέγοντας ότι «η συμμόρφωση στις χρόνιες θεραπείες εμφανίζεται έως και 50% χαμηλότερη από ότι στις χρονικά περιορισμένες θεραπείες».

Σημαντικές τοποθετήσεις έγιναν από τον Πρόεδρο του ΣΦΕΕ και Διευθύνοντα Σύμβουλο της AbbVie κ. Πασχάλη Αποστολίδη, ο οποίος τόνισε τη σημασία της σωστής επικοινωνίας μεταξύ ιατρού και ασθενή που θα πρέπει να ενισχυθεί προς όφελος του ασθενούς. Μεταξύ άλλων ο κ. Αποστολίδης τόνισε πως «υπάρχει μία λάθος αντίληψη ότι η καινοτομία αφορά τα ακριβά φάρμακα. Υπάρχουν ωστόσο και δραστικές ουσίες οι οποίες δεν είναι ακριβές και αποτελούν καινοτομία, μιας και έχουν αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο της υγιούς επιβίωσης στη χώρα μας».

Στην εισήγηση του ο Βασίλης Γραμέλλης Διδάκτωρ Παθολόγος Ιατρικός Υπεύθυνος PEH  της Pfizer  τόνισε  ότι «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον πολλαπλά προβλήματα και νοσήματα δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού. Το 30% των συνταγών δεν εκτελείται σήμερα ενώ 1 στα 2 φάρμακα λαμβάνονται λάθος». Συνεχίζοντας ο κ. Γραμμέλης είπε ότι η αντιμετώπιση της χαμηλής συμμόρφωσης στη θεραπεία «θα πρέπει να γίνει με Εξατομικευμένη Πολυπαραγοντική Προσέγγιση».

Στην τοποθέτηση του ο κ. Μάκης Παπαταξιάρχης Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen Ελλάδος και Πρόεδρος του PHARMA Innovation Forum και του AmCham Pharmaceutical Committee, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η συνεργασία ολόκληρου του συστήματος υγείας συμβάλει στη σχέση μεταξύ ασθενών και ιατρών και παρέθεσε στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι η φαρμακευτική καινοτομία έχει οδηγήσει σε άνοδο τους προσδόκιμου υγειούς επιβίωσης στη χώρα μας».

Την σημαντική θέση που θα πρέπει να κατέχουν τα γενόσημα στις θεραπείες και κατ’ επέκταση στη βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας τόνισε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΠΕΦ και Υπεύθυνος Εταιρικών Υποθέσεων της ΕΛΠΕΝ κ. Βασίλης Πενταφράγκας. «Σπαταλούνται τεράστιοι οικονομικοί πόροι, οι οποίοι θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε αποτελεσματικές και ποιοτικές θεραπείες προς όφελος των ασθενών».

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Τάκης Γεωργακόπουλος μιλώντας για τα θέματα που αντιμετωπίζει ο ΕΟΠΥΥ τόνισε ότι «παραλάβαμε ένα στρεβλό σύστημα, του οποίου τις επιπτώσεις και δυσλειτουργίες αντιμετωπίζουμε ακόμη και σήμερα αν και έχουμε αλλάξει πολλά μέχρι σήμερα στον Οργανισμό.  Θέλουμε οι δαπάνες Υγείας να είναι αποτελεσματικές, ορθολογικές και στοχευμένες», τόνισε μεταξύ άλλων.

Τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλης Οικονόμου. «Η ανεπαρκής διαχείριση των χρονίως πασχόντων οδηγεί στον εκτροχιασμό των δημόσιων δαπανών υγείας», είπε ο κ. Οικονόμου ενώ στην ομιλία του τόνισε τη σημαντικότητα της πρόληψης έτσι ώστε ο πολίτης να μην γίνεται ασθενής, αλλά και όταν αυτό συμβαίνει να αντιμετωπίζεται με αποτελεσματικό τρόπο. «Αυτό αποτελεί και το όραμα της Νέας Δημοκρατίας» κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500