Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καταναλώνουν καθημερινά πράσινο τσάι, όχι μόνο επειδή αγαπούν τη γεύση του, αλλά για τις πολυδιαφημισμένες αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Οι ιδιότητες αυτές οφείλονται σε κάποιες συγκεκριμένες ουσίες που περιέχει το πράσινο τσάι, τις κατεχίνες, οι οποίες διαθέτουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του São Paulo's στη Βραζιλία ωστόσο, ανακάλυψαν ότι το γκουαρανά (Paullinia cupana) αποτελεί έναν πολύ σημαντικό αντίπαλο του πράσινου τσαγιού, όσον αφορά στην περιεκτικότητά τους σε κατεχίνες, αφού οι σπόροι του τροπικού θάμνου του γκουαρανά περιέχουν κατεχίνες σε δεκαπλάσια ποσότητα από ό,τι το πράσινο τσάι!
Κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα υγιών εθελοντών, έδειξε ότι το γκουαρανά είναι μια πολύ πλούσια πηγή κατεχινών, οι οποίες, αν απορροφηθούν σωστά, μειώνουν το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με την ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς επίσης και την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη, καρκίνου και πρόωρης γήρανσης.
Στους συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν ελαφρώς υπέρβαροι και είχαν κάπως αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, ζητήθηκε να λαμβάνουν καθημερινά σκόνη από σπόρους γκουαρανά για 15 ημέρες, πριν από το πρωινό τους γεύμα. Οι ερευνητές μέτρησαν συγκεκριμένους δείκτες την πρώτη και τη δέκατη πέμπτη ημέρα και κατάφεραν να εντοπίσουν σημαντικές διαφορές.
«Το γκουαρανά πάντα θεωρείτο ένα πρώτης τάξεως διεγερτικό από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη», σημειώνει η Lina Yonekura, επικεφαλής της συγκεκριμένης μελέτης, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Kagawa της Ιαπωνίας. «Αυτή η πρωτοποριακή αποτίμηση της απορρόφησης και της βιολογικής δράσης των κατεχινών στους ανθρώπους θα πρέπει να αποτελέσει την απαρχή για την αξιοποίηση του γκουαρανά ως λειτουργικού τροφίμου», πρόσθεσε η ίδια.