All for Joomla All for Webmasters

Ι Ιατρικές Εξελίξεις

3 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από Ρευματικές Παθήσεις

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Νόσος που δεν γνωρίζει ηλικία, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς η Αρθρίτιδα. Πλήττει περίπου 3 εκατομμύρια Έλληνες (13% του πληθυσμού πάσχει από Οστεοαρθρίτιδα, 11% από Οσφυαλγία, 4,8% από Αυχεναλγία, 4,5% από Οστεοπόρωση και 2,1% από τα σοβαρά  Αυτοάνοσα Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα ενώ 1 στα 1000 παιδιά πάσχουν από Νεανική Αρθρίτιδα) εκ των οποίων οι 20.000 είναι βαριά πάσχοντες, πολλοί από αυτούς παιδιά.

Στην Ελλάδα οι Ρευματικές Παθήσεις (ΡΠ) αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%) ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24,0% και 17,7% αντίστοιχα). Στη χώρα μας εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ενώ το 2-3% του ΑΕΠ των ανεπτυγμένων χωρών πηγαίνει για την αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων, σημείωσε ο κ. Παναγιώτης  Τρόντζας, Πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας (Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.).

Τέσσερις αποτελεσματικές στρατηγικές μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των νοσούντων, να μειώσουν  την αναπηρία και να βοηθήσουν  τους ανθρώπους να ζήσουν με καλή ποιότητα ζωής. Τις τέσσερις αυτές στρατηγικές παρουσίασε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.Α.ΝΑ), κυρία Αθανασία Παππά: η καθημερινή άσκηση, η αυτοδιαχείριση και η κοινωνική επανένταξη, η εκπαίδευση των νοσούντων και των οικογενειών τους  και η εξορθολογισμένη φαρμακοθεραπεία/ φαρμακοεπαγρύπνηση.

Μελέτες έχουν δείξει, συνέχισε η κυρία Παππά, ότι με καθημερινή άσκηση,  υπάρχει ύφεση των συμπτωμάτων, βελτίωση της λειτουργικότητας, της μυϊκής  δύναμης με παράλληλη μείωση της φλεγμονής, του καρδιαγγειακού κινδύνου, της κούρασης και της βαρύτητας νόσου. Υπάρχουν ενδεδειγμένα προγράμματα άσκησης προσαρμοσμένα στους νοσούντες από αρθρίτιδα. 

Η Αυτοδιαχείριση,   που περιλαμβάνει  μεταξύ άλλων προγράμματα Ψυχολογικής και  νοσηλευτικής υποστήριξης και πρόγραμμα αυτοβοήθειας,  και προσφέρεται και αυτή δωρεάν από την ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., βοηθά τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν  την ασθένεια που βιώνουν και να ανακαλύψουν τους τρόπους μέσω των οποίων ο καθένας μπορεί να την αντιμετωπίσει. 

Η εκπαίδευση των νοσούντων,  έχει καίρια σημασία  στην καλύτερη έκβαση της αρθρίτιδας,  τόνισε η Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.  Υλοποιείται ανάλογα με την προσωπικότητα και βοηθά στην ενημέρωση του ασθενή για την πάθησή του και την πρόγνωση,  τις διαθέσιμες  θεραπευτικές επιλογές και τις ανεπιθύμητες δράσεις των φαρμάκων,   τις μη φαρμακευτικές επιλογές, την αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών και προβλημάτων που ανακύπτουν  και το τι πραγματικά ισχύει  για την Αρθρίτιδα και τις άλλες ρευματικές παθήσεις.  

Τέλος, ως προς τη θεραπεία, «είμαστε ακόμη μακριά από μια ριζική θεραπεία», ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση έναρξη της θεραπείας για τον έλεγχο της ενεργότητας της νόσου είναι πολύ σημαντική.

Ωστόσο, 1 στους 2 ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πρόσβαση σε Ρευματολόγο και σε κατάλληλη θεραπεία, λόγω της πολύχρονης οικονομικής κρίσης που πλήττει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες και λόγω των ελλείψεων προσωπικού που υπάρχουν στις δημόσιες δομές υγείας, αλλά και λόγω του ότι ελάχιστοι Ρευματολόγοι (λιγότεροι από το 20%) εργάζονται στο ΕΣΥ ή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία έχει εκπονήσει Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις που φέρει και την έγκριση του ΚΕΣΥ, ωστόσο η εφαρμογή του εκκρεμεί αναμένοντας, εδω και περισσότερους από 8 μήνες, την υπογραφή του Υπουργού Υγείας!

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500