All for Joomla All for Webmasters

Ι Ιατρικές Εξελίξεις

Ένας θάνατος από θρόμβωση κάθε 37 δευτερόλεπτα

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Κάθε 37 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος στο δυτικό κόσμο πεθαίνει από θρόμβωση. Η θρόμβωση είναι υπεύθυνη για έναν στους 4 θανάτους σε ολόκληρο τον κόσμο και εμφανίζεται με τρία διαφορετικά πρόσωπα: την κολπική μαρμαρυγή, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και την θρομβοεμβολική νόσο.

Με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, η έμφαση δίνεται στην Κολπική Μαρμαρυγή. Υπολογίζεται ότι ένας στους 4 ανθρώπους θα εμφανίσει κολπική μαρμαρυγή στη ζωή του και από αυτούς το 1/3 θα πάθουν εγκεφαλικό. Το εγκεφαλικό επεισόδιο που σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο επεσήμανε ο καρδιολόγος, Δ/ντής της Καρδιολογικής Κλινικής του «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑN» Hospital Center και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α.), κ. Γιώργος Ανδρικόπουλος γιατί ευνοεί τη δημιουργία ευμεγέθων θρόμβων μέσα στις καρδιακές κοιλότητες. Οι ασθενείς έχουν διπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν με μόνιμη αναπηρία ενώ είναι πιθανότερο να χάσουν τη ζωή τους, σε σχέση με τους ασθενείς που παθαίνουν εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία δεν σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή. Από εκείνους που θα πάθουν εγκεφαλικό, το 50% θα εμφανίσουν αναπηρία άνω του 70%, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις κοινωνίες και τα συστήματα υγείας.

Στη χώρα μας σήμερα υπάρχουν περίπου 300.000 άτομα με κολπική μαρμαρυγή και εκτιμάται ότι στο μέλλον το πρόβλημα θα διογκωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς στις ηλικίες άνω των 75 ετών η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής ξεπερνά το 10%.

Αν μάλιστα σκεφθούμε ότι 10 - 40% των ατόμων με κολπική μαρμαρυγή έχουν ανάγκη νοσηλείας κατά τη διάρκεια ενός έτους, αυτό συνεπάγεται 30-10 χιλιάδες ημέρες νοσηλείας, δηλαδή έναν αληθινό εφιάλτη, όχι μόνο για το σύστημα υγείας αλλά και για τη δημοσιοοικονομική ισορροπία της χώρας.

 

Πρόληψη

Η Πρόληψη της Κολπικής Μαρμαρυγής πρέπει να ξεκινά από νωρίς, σημειώνει ο κ. Ανδρικόπουλος. «Δεν θα πρέπει να είμαστε οκνηροί, παχύσαρκοι να έχουμε υπέρταση ή να υπερκαταναλώνουμε αλκοόλ. Επίσης, θα πρέπει, μετά την ηλικία των 65 ετών να κάνουμε όλοι καρδιογράφημα», σημείωσε ο κ. Ανδρικόπουλος.

Αν πάσχετε από κολπική μαρμαρυγή κι εμφανίζετε πρόσθετους παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων, ρωτήστε το γιατρό σας αν πρέπει να υποβληθείτε σε αντιπηκτική αγωγή. Είναι το σημαντικότερο βήμα για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Η κολπική μαρμαρυγή θεραπεύεται σε μεγάλο ποσοστό, είτε με αντιαρρυθμική φαρμακευτική αγωγή είτε με επέμβαση κατάλυσης (ablation). Απαιτείστε από το γιατρό σας ενημέρωση για την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισης της δικής σας περίπτωσης.

 

Οικονομική κρίση και υγεία της καρδιάς

Το Έμφραγμα Μυοκαρδίου αποτελεί μια δραματική μορφή θρόμβωσης, που συμβαίνει στα στεφανιαία αγγεία, δηλαδή στα αγγεία που δίνουν αίμα στην καρδιά. Η μελέτη HELIOS έδειξε ότι 20.000 νέα εμφράγματα μυοκαρδίου συμβαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας. Συνοδεύονται από ένα μεγάλο ιατρικό και κοινωνικό κόστος και οδηγούν στο θάνατο τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους στη χώρα μας, πολλούς στην αναπηρία με τη μορφή της καρδιακής ανεπάρκειας και πολύ περισσότερους εκτός εργασίας για το υπόλοιπο της ζωής τους, παρά τις άοκνες προσπάθειες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Πολιτείας για καλύτερη αντιμετώπιση με την εφαρμογή της πρωτογενούς αγγειοπλαστικής σε περισσότερους ασθενείς.

Οι συνέπειες της σοβαρής οικονομικής κρίσης όμως είναι φανερές και στην περίπτωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου όπως φαίνεται και από τα παρακάτω νέα δεδομένα:

1.     Η πρόσφατα δημοσιευμένη σε διεθνές ιατρικό περιοδικό μελέτη Phaethon έδειξε ότι το χαμηλό οικογενειακό εισόδημα (<12.000€/έτος) αποτελεί ανεξάρτητο και σημαντικό παράγοντα κινδύνου μετά το έμφραγμα μυοκαρδίου στη χώρα μας αυξάνοντας κατά 60% τον κίνδυνο για θάνατο, εγκεφαλικό επεισόδιο ή επανεισαγωγή για ισχαιμία μυοκαρδίου.

2.     Στοιχεία από το μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. που έχει συμπεριλάβει περισσότερους από 60.000 άτομα δείχνουν ότι 16% των σσθενών εγκαταλείπουν την υπολιπιδαιμική αγωγή λόγω της αυξημένης οικονομικής δαπάνης για την προμήθεια φαρμάκων.

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500