All for Joomla All for Webmasters

Ι Ιατρικές Εξελίξεις

Ψωρίαση: Τι ρόλο μπορεί να παίξει η διατροφή;

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Τρεις στους τέσσερις πάσχοντες από ψωρίαση αισθάνονται ντροπή για το σώμα τους, ένας στους δύο εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ ένας στους δέκα έχει σκεφθεί ακόμη και την αυτοκτονία. Οι σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι η ψωρίαση έχει παρόμοια επίπτωση στην ποιότητα ζωής με τον καρκίνο. Ακόμη και όταν λαμβάνουν θεραπεία, το 50% των ασθενών δηλώνει ανικανοποίητο.  Και τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί.

Όπως επεσήμανε στο πλαίσιο πρόσφατης συνέντευξης τύπου η Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο, Επιμελήτρια Β’, Α΄ Πανεπιστημιακή Κλινική Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός, κυρία Μαρία Πολίτου, «η ψωρίαση είναι η κορυφή του παγόβουνου. Τουλάχιστον το 73% των ασθενών παρουσιάζουν κάποια συννοσηρότητα- ψωριασική αρθρίτιδα, παχυσαρκία, μεταβολικά νοσήματα, υπνική άπνοια, διαβήτη, δυσλιπιδαιμία, φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, ψυχικές διαταραχές, λεμφώματα και σκλήρυνση κατά πλάκας. Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των νοσημάτων είναι η φλεγμονή. Τέλος υπάρχει σχέση της ψωρίασης και με τη μείωση του προσδόκιμου ζωής. Όσο πιο νωρίς εμφανιστεί η ψωρίαση, τόσο χαμηλότερο είναι το προσδόκιμο ζωής των ασθενών. Αν η ψωρίαση εμφανιστεί μετά την ηλικία των 25 ετών, το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς είναι τα 75 έτη, ενώ αν εμφανιστεί πριν την ηλικία των 25 ετών, το προσδόκιμο ζωής φτάνει στα 60 έτη».

Έτσι, αναζητούν λύσεις και άλλους τρόπους βοήθειας. Ένα από τα θέματα που απασχολεί πολύ τους ασθενείς με ψωρίαση είναι η διατροφή και το πώς οι σωστές διατροφικές επιλογές μπορούν να βοηθήσουν στο να διατηρείται η νόσος σε ύφεση. «Αν η διατροφή βελτιώνει ή μειώνει την παρουσία συννοσηροτήτων, το έργο μας θα γίνει πιο εύκολο και θα αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής των ασθενών».

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας το 2014 συνδέει την παχυσαρκία με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ψωρίασης. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ύπαρξη υψηλότερου Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει στην εκδήλωση της ψωριασικής αρθρίτιδας, όπως και σε αύξηση των σοβαρών συμπτωμάτων της ασθένειας. Ο Δρ. Wilson Liao, ένας εκ των συντακτών της μελέτης, δήλωσε ότι η παχυσαρκία δίδει πιθανώς το έναυσμα για την εκδήλωση της ψωρίασης σε ανθρώπους που έχουν κάποια προδιάθεση στην συγκεκριμένη νόσο. Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι σε υπέρβαρα άτομα, που καταφέρνουν να χάσουν βάρος, υπάρχει βελτίωση στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Τα λιποκύτταρα «κρύβουν» κυτοκίνες, πρωτεΐνες δηλαδή που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές, δήλωσε ο Δρ. Liao. «Υπό την έννοια αυτή, αν κάποιος χάσει βάρος, μειώνεται και το καύσιμο που προκαλεί την πυρκαγιά». Ακόμη και μία μικρή απώλεια βάρους μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το βαθμό νοσηρότητας.

Η Μεσογειακή Διατροφή έχει φανεί ότι συμβάλλει άμεσα στη μείωση της σοβαρότητας της φλεγμονής, ενώ έχει φανεί ότι και σε περιόδους νηστείας, η συμπτωματολογία της ψωρίασης μειώνεται, ενώ η απώλεια βάρους αποτελεί μέρος της θεραπευτικής προσέγγισης των ασθενών.

Οι σωστές διατροφικές συνήθειες αποτελούν επομένως ένα σημαντικό μέρος της προσπάθειας αντιμετώπισης της νόσου. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι οι τροφές δεν είναι μόνο μέσα μεταφοράς θρεπτικών συστατικών όπως οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά, αλλά ταυτόχρονα -και πάνω απ' όλα- σημαντικών ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, όπως οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή, οι ανθοκυανίνες και οι θειούχες ενώσεις,  χρήσιμων στην ψωρίαση.

Με οδηγό ορισμένες επιστημονικές γνώσεις, όλοι οι ασθενείς με ψωρίαση μπορούν να μαγειρεύουν νόστιμα και υγιεινά. Επιλέγοντας τα κατάλληλα τρόφιμα και μαγειρεύοντας τα σωστά, χωρίς να γίνονται συμβιβασμοί, όσον αφορά τη γεύση και την απόλαυση που χαρίζει το φαγητό, οι ασθενείς μπορούν όχι μόνο να βελτιώσουν την ψωρίασή τους, αλλά και να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης υπερβολικού βάρους/παχυσαρκίας, μεταβολικών και καρδιαγγειακών νόσων. Η απόκτηση λοιπόν ενός υγιούς σωματικού βάρους μέσα από την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και με την υιοθέτηση μιας διατροφής κοντά στα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής, μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό σύμμαχο για τους ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση. «Παρεμβαίνοντας με τη διατροφή στις συνυπάρχουσες παθήσεις, π.χ. σάκχαρο, παχυσαρκία, κ.λπ., θα παρεμβαίναμε και στο προσδόκιμο ζωής αυτών των ασθενών, το οποίο είναι μειωμένο εξαιτίας αυτών των παθήσεων», επεσήμανε η κ. Πολίτου.

« Η ισορροπημένη διατροφή, η στοχευμένη στις συμβουλές των ειδικών επιστημόνων διατροφή, μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο με ψωρίαση να βελτιώσει αυτό που αποτελεί πρωταρχικό στόχο του Σωματείου Καλυψώ: Την ποιότητα ζωής του»! Τη μεγαλύτερη βοήθεια το άτομο την παίρνει ωστόσο από τον ίδιο του τον εαυτό, όταν αποδεχθεί την ασθένειά του», σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα "ΚΑΛΥΨΩ", κ. Κωνσταντίνος Λούμος. 

 

Περισσότερες πρακτικές συμβουλές και προτάσεις διατροφής σχετικά με την ψωρίαση, στη σελίδα  http://www.psoriasis.qualitycare.gr/

                                                                       

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500