All for Joomla All for Webmasters

Ι Ιατρικές Εξελίξεις

Έξι φορές περισσότερα άτομα με διαβήτη τα τελευταία 30 χρόνια

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Τα άτομα με διαβήτη έχουν εξαπλασιαστεί κατά τα τελευταία 30 χρόνια, sύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που παρουσίασαν τα μέλη της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, ο σακχαρώδης διαβήτης  (ΣΔ)  λαμβάνει εκρηκτικές επιδημιολογικές διαστάσεις τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα. Σήμερα υπολογίζεται με στοιχεία του IDF (International Diabetes Federation) ότι ο αριθμός των ατόμων με Σ.Δ. παγκοσμίως, ξεπερνά τα 381 εκατομμύρια, ενώ στη χώρα μας πάνω από ένα εκατομμύριοΈλληνες πάσχουν από διαβήτη, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 35.000-40.000 νέες περιπτώσεις, εκ των οποίων 500 παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών.

Έτσι, ενώ τη δεκαετία του '70 ο επιπολασμός του διαβήτη ανερχόταν στο 1,5%, σήμερα καλπάζει στο 10%. Όπως επεσήμανε ο κ. Νικόλαος Τεντολούρης, Προέδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ), Αν. Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου της Α΄ Προπ. Παθολογικής Κλινικής του ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ», "ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση, που αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα και δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές".

Νέα φάρμακα και άλλες ανακαλύψεις φιλοδοξούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, ενώ αναμένονται οι σχετικές εγκρίσεις από τους ιθύνοντες παγκόσμιους οργανισμούς. "Πλέον υπάρχουν ινσουλίνες φιλικές προς τον χρήστη, που προκαλούν λιγότερες υπογλυκαιμίες, πιο γρήγορης δράσης ινσουλίνες, αλλά και νέες κατηγορίες αντιδιαβητικών δισκίων, με πρωτοποριακό τρόπο δράσης, που οδηγούν σε λιγότερες υπογλυκαιμίες, μείωση του σωματικού βάρους, ενώ μειώνουν και τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ περιμένουμε εξελίξεις και στη μέτρηση και τη συνεχή καταγραφή της γλυκόζης", τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας Νικόλαος Παπάνας, Αν. Καθηγητής Παθολογίας-Σακχαρώδους Διαβήτη, Υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου, Β΄ Παθολογικής Κλινικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Οι πάσχοντες από διαβήτη στη χώρα μας, εν μέσω κρίσης, λένς "όχι" σε περικοπές που μπορούν να βλάψουν την υγεία και την ποιότητα της ζωής τους. "Η αποδόμηση του κοινωνικού ιστού, η ανεργία, η αύξηση των εισφορών και η μείωση των αποδοχών, αλλά και η μείωση των παροχών υγείας κάνουν πιο δύσκολη τη ρύθμιση του διαβήτη. Γιατί ο αγχωμένος ασθενής χάνει τη διάθεσή του να κάνει το καλύτερο για τη ζωή του", επεσήμανε η κ. Γκόλφω Γεμιστού, Αντιπροέδρος Α' της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων. Τα άτομα με διαβήτη διεκδικούν την ίδρυση διαβητολογικών κέντρων και ιατρείων σε όλη τη χώρα και τη στελέχωση με όλο το προσωπικό που είναι απαραίτητο, αλλά και την ίδρυση ιατρείων διαβητικού ποδιού. Επίσης, πρόσβαση στα φάρμακα χωρίς διακρίσεις και επαρκείς μονάδες υγείας, ώστε ο ασθενής να μην εγκαταλείπει την ιδέα της τακτικής παρακολούθησης και του ραντεβού με τον θεράποντα ιατρό, που θα τον γλιτώσει από σοβαρές επιπλοκές.

Δυστυχώς ακόμη και σε παιδιά που έχουν μόλις διαγνωστεί, είναι εμφανείς οι τραγικές επιπτώσεις του δοαβήτη. Όπως επεσήμανε η κ. Ανδριανή Βαζαίου, Παιδίατρος Διευθύντρια Ε.Σ.Υ., Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου, Α' Παιδιατρικής Κλινικής Νοσ. Παίδων Π&Α Κυριακού, "13% των νεοδιαγνωσθέντων παιιδών εμφανίζουν αμφιβληστροειδοπάθεια, ενώ το 5% νεφροπάθεια. Επίσης, η υπέρταση είναι συχνότερη στην πρωτοδιάγνωση".

Πώς θα εντοπίσουμε όμως τα παιδιά που κινδυνεύουν περισσότερο από διαβήτη; "Ενώ ο Διαβήτης τύπου 1 δίνει θορυβώδη συμπτώματα, για την πιθανότητα να έχουν διαβήτη τύπου 2 θα πρέπει να εξετάζουμε τα παιδιά που είναι παχύσαρκα, που έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη. Αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη έοχυν επίσης τα παιδιά των μεταναστών, τα παιδιά με μελαγχρωστική ακάνθωση, τα κορίτσια με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, τα παιδιά με κακοήθη παχυαρκία και τα παιδιά που γεννήθηκαν λιποβαρή και πήραν απότομα βάρος".

 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑΤΙ…

·  Περίπου 1 στους 10 Έλληνες έχει διαβήτη. Ο αριθμός των ατόμων με Διαβήτη στην Ελλάδα έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία 30 χρόνια.

·  Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους και παιδιά.

 

Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ, ΩΣ ΤΑ ΝΥΧΙΑ:

·  Αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης ενηλίκων

·  Αποτελεί την πρώτη αιτία τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας

·  Αποτελεί την πρώτη αιτία ακρωτηριασμών των κάτω άκρων

·  Αποτελεί σημαντική αιτία στυτικής δυσλειτουργίας

·  Τετραπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια

·  Αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια

·  Αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια

 

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

·  Συχνουρία/αυξημένη ποσότητα ούρων

·  Αυξημένη δίψα

·  Αυξημένη όρεξη

·  Απώλεια βάρους

·  Αδυναμία

·  Έλλειψη ενδιαφέροντος και συγκέντρωσης

·  Εμετοί και στομαχικός πόνος

·  Μουδιάσματα στα άκρα

·  Θολή όραση

·  Συχνές λοιμώξεις

·  Πληγές που αργούν να επουλωθούν

 

ΚΥΡΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

·  Παχυσαρκία και υπερβολικό βάρος

·  Έλλειψη άσκησης

·  Διατροφή υψηλή σε λιπαρά και χαμηλή σε ίνες

·  Προχωρημένη ηλικία

·  Υψηλή πίεση και χοληστερίνη

·  Συγγενείς 1ου βαθμού με διαβήτη

·  Ιστορικό Διαβήτη Κύησης

 

 Το μυστικό για την αποφυγή επιπλοκών βρίσκεται στην πρόληψη και σωστή ρύθμιση του διαβήτη.

-      Με 30 λεπτά καθημερινής άσκησης. Μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 κατά 40%.

-      Κάνοντας στροφή στη μεσογειακή διατροφή.  Δηλαδή, κατανάλωση λιγότερου κρέατος και περισσότερων φρούτων, λαχανικών, όσπριων και δημητριακών ολικής άλεσης.

-      Μείνετε κοντά στο ιδανικό βάρος. Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με παχυσαρκία γι’ αυτό η απώλεια του σωματικού βάρους αποτελεί ένα καλό μέτρο πρόληψης.

-      Προστάτεψε τα παιδιά σας. Με πρόληψη ή αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, μύηση των παιδιών σε υγιεινό τρόπο διατροφής και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας από τα πρώτα χρόνια ζωής.

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500