All for Joomla All for Webmasters

Π Πολιτική Υγείας

«Έρχεται» portal υπηρεσιών υγείας για τον πολίτη

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Τα ψηφιακά σχέδια της Αριστοτέλους περιέγραψε από το βήμα του Health Innovation Conference (#hic17 - hic.ethosevents.eu), ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας (ΔΔΔΥ), Γιάννης Μπασκόζος, αναγνωρίζοντας την απουσία ψηφιακών μητρώων όπως κι ενός σοβαρού Εθνικού Συνόλου Δεδομένων, με αποτέλεσμα ελάχιστα συστήματα στη χώρα να «μιλούν» με τα υπόλοιπα. «Τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται μια εργώδης προσπάθεια ανασύστασης του Εθνικού Συστήματος Υγείας» τόνισε ο κος Μπασκόζος, ο οποίος ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός κεντρικού portal υπηρεσιών υγείας για τον πολίτη.

Ο τελευταίος θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται για το συνταγογραφικό του προφίλ και για τις εξετάσεις που έχει εκτελέσει ο ασθενής στη βάση του συνοπτικού ιστορικού υγείας. «Στην πλατφόρμα εντάσσονται και τα Ηλεκτρονικά Ραντεβού για τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΕΔΥ και ΚΥ), ενώ θα μπει μπροστά και η χρήση των Ηλεκτρονικών Ραντεβού τόσο για τα Πρωινά και Τακτικά Απογευματινά Ιατρεία των Νοσοκομείων. Το σύστημα θα επεκταθεί και για την κάλυψη των αναγκών των νέων μονάδων ΤΟΜΥ που προβλέπεται να ανοίξουν μέχρι το τέλος του έτους» ανέφερε σχετικά.  Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας ενημέρωσε πως εντός της εβδομάδας θα υπογραφούν οι συμβάσεις για τις 4 πρώτες εκτελεστικές που καλύπτουν τη διασύνδεση 75 Νοσοκομείων με τον κεντρικό Σταθμό του Υπουργείου. Παράλληλα, το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ μπαίνει σε «τροχιά» διασύνδεσης με το σύστημα ελέγχου εκτέλεσης των εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ (eΔΑΠΥ), ενώ συνεχίζει η ανάπτυξη του Άτλαντα Υγείας και του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής.

Η Αριστοτέλους έχει καταθέσει προτάσεις στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής (ΓΓΨΠ) για τα εξής έργα: 1) Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για την Υποστήριξη του νέου μοντέλου εφαρμογής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της Υγείας, 2) Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας για την Ηλεκτρονική Υγεία, 3) Συστήματα RIS-PACS  για τη διαχείριση, αρχειοθέτηση  των αποτελεσμάτων των απεικονιστικών εξετάσεων στα Δημόσια Νοσοκομεία, 4) Σύστημα Vein to Vein του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Αιμοδοσίας, 5) Επέκταση του Κεντρικού Νεφοϋπολογιστικού Συστήματος Αρχειοθέτησης των Απεικονιστικών Εξετάσεων της Κνωσού και διασύνδεση όλων των Νοσοκομείων με αυτό.

Την ίδια ώρα, κοινό τόπο των ομιλητών στο HIC17, αποτελεί η διαπίστωση ότι η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στα δημόσια νοσοκομεία αποτελεί διαχρονικό ζητούμενο.  «Έχουμε έλλειψη κτηματολογίου ιατρικής τεχνολογίας. Κανείς δεν ξέρει τι έχουμε στα νοσοκομεία» τόνισε ο Xρήστος Καζάσης, Εμβιομηχανικός, Εμπειρογνώμονας Αξιολόγησης & Διάχυσης Ιατρικής Τεχνολογίας, κάνοντας λόγο για πολλές και διαχρονικές στρεβλώσεις, έλλειψη κανόνων, πελατειακά και συντεχνιακά χαρακτηριστικά του συστήματος υγείας. Ο ίδιος πρότεινε μεσοπρόθεσμα την επιλογή της «ενοικίασης» μηχανημάτων (leasing), είτε το σύστημα να πάει σε καινοτόμες λύσεις, μακροπρόθεσμα, αντί για κατά πράξη. Όπως εκτίμησε, πάντως, η ανατρεπτική καινοτομία και η αδιαμφισβήτητη πρόοδος στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης μάλλον δύσκολα θα περιορίσει το υπεριπτάμενο κενό της ελληνικής πραγματικότητας, «όταν η πρόσβαση στην καινοτομία “κλασική” και “ανατρεπτική” κινείται σε ένα ανομοιογενές και μεταβλητό περιβάλλον».

Για τον Μανόλη Κουταλά, Πρόεδρο Δ.Σ. & Κοινό Διοικητή, ΓΝ Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμιγκ & Παίδων Πεντέλη, όταν έχεις ένα σοβαρό πρόβλημα χρειάζεται να προτεραιοποιήσεις τι θα κάνεις. «Αυτό που μπορεί να γίνει είναι διασπορά κόστους μίας συγκεκριμένης τεχνολογίας, με ένα διαγωνισμό που θα έχει τα πάντα, ώστε τα χρήματα να αποδώσουν» εκτίμησε.

Από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα, ο Κωνσταντίνος Καρούνης, Διευθυντής πωλήσεων, Τμήμα Διαγνωστικής Απεικόνισης Ελλάδα & Κύπρος, GE Healthcare, ξεκαθάρισε πως χρειάζεται οι διαγωνιστικές διαδικασίες να έχουν διαφάνεια. Παραδέχθηκε, ακόμη, ότι γίνονται φιλότιμες προσπάθειες να αξιοποιηθούν κονδύλια. «Οι νέες αγορές θα μπορούσαν να γίνουν μαζί με τη συντήρηση κι ενδεχομένως να βάλουμε και την Ευρώπη μέσω ΕΣΠΑ να συμβάλλει» πρότεινε, προειδοποιώντας για την επικινδυνότητα λειτουργίας και την επισφάλεια των αποτελεσμάτων ενός μηχανήματος που δεν συντηρείται. Όπως ανέφερε, μάλιστα, ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το ίδιο παλαιά και νέα μηχανήματα, οδηγώντας τελικά όλους στα μεταχειρισμένα. «Έτσι πώς θα ανταγωνιστεί το δημόσιο νοσοκομείο τον ιδιωτικό τομέα;» αναρωτήθηκε.

Στο μεταξύ, όπως αναδείχθηκε στο HIC17, σε περίπου ένα χρόνο αναμένεται να εισαχθεί νέος Κανονισμός για την Προστασία της Πληροφορίας, ο οποίος αναμένεται να επηρεάσει και τη διαχείριση των ψηφιακών δεδομένων στην Υγεία.

Για τον Ελευθέριο Θηραίο, Διευθυντή ΕΣΥ στο Κέντρο Υγείας Βάρης και Γενικό Γραμματέα της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, το ηλεκτρονικό σύστημα δεν είναι πανάκεια. «Τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης πρέπει να λειτουργούν ως οδηγός» τόνισε, «ακόμη κι αν δεν είναι ψηφιοποιημένα». Όπως εξήγησε, η ΕΕ μόλις πέρυσι ενέκρινε τις οδηγίες που πρέπει να δοθούν στα κράτη για τα information protection και πρότεινε σε πρώτη φάση οτιδήποτε κινείται από το φαρμακείο, ακόμη και ιδιωτικά, να καταγράφεται στο σύστημα «ασχέτως τι αποζημιώνεται».

Τις δυσκολίες πρακτικής εφαρμογής στην καθ' ημέρα χρήση του πληροφοριακού συστήματος του ΓΝ Αλεξάνδρας περιέγραψε ο Δρ. Αθανάσιος Χαλαζωνίτης, Συντονιστής Διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου και Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας στο νοσοκομείο. «Έχουμε το τελειότερο πληροφοριακό σύστημα αλλά δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με αυτό έξω από το νοσοκομείο. Στο Ιπποκράτειο, αντίθετα, οι γιατροί βλέπουν στο κινητό τους τις εξετάσεις. Άρα στο Αλεξάνδρα προσποιούμαστε ότι έχουμε σύστημα» εκτίμησε. Αναφορικά με τα πρωτόκολλα, σημείωσε ότι φτιάχτηκαν για τους κλινικούς γιατρούς για να ζητούν τις σωστές εξετάσεις. «Όχι για εμάς. Στο τέλος της ημέρας εμείς βιώνουμε το clawback» πρόσθεσε.

«Θα πρέπει να αποφασίσουμε τι διασύνδεση θέλουμε να κάνουμε» τόνισε από την πλευρά του ο Σωτήρης Παπασπυρόπουλος,  Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ACCURATE Health Auditing & Consulting S.A. «Μέχρι σήμερα ο καθένας λέει κάνω αυτό, αλλά το πώς γίνεται και εάν διασφαλίζεται η ασφάλεια δεν το ξέρει κανείς» επισήμανε, τονίζοντας πως ο νέος κανονισμός περί προστασίας προσωπικών δεδομένων που θα έρθει σε ένα περίπου χρόνο, θα έχει πολύ μεγάλα πρόστιμα.

Σύμφωνα με το Γιώργο Κακουλίδη, Διευθύνων Σύμβουλο της Apollo AE και Πρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου Πληροφορικής Υγείας (ΕΣΠΥ), ο κανονισμός αφορά σε information security και όχι data security. «Θεωρώ ότι είναι απίθανο να εφαρμοστεί του χρόνου στα δημόσια νοσοκομεία. Ούτε στα ιδιωτικά θα εφαρμοστεί» εκτίμησε, τονίζοντας πως ο κανονισμός ευνοεί την έρευνα (big data), αλλά χρειάζεται ασφάλεια. «Αποτελεί χρυσή ευκαιρία τα δημόσια νοσοκομεία να πιστοποιηθούν» συμπλήρωσε.

«Όλοι έχουν στοιχεία. Το θέμα είναι τι τα κάνουμε» σημείωσε ο Βασίλης Καρκαλής, Διευθυντής Κλάδου Ιατρικής Απεικόνισης της AGFA Healthcare Ελλάδας & Κύπρου. Όπως εξήγησε όποιος δεν τα χρησιμοποιεί δεν είναι ανταγωνιστικός στην αγορά. «Χρειάζονται για λόγους αξιολόγησης και ανταγωνισμού. Εμείς βελτιώνουμε συνεχώς τα συστήματά μας. Κάνουμε επενδύσεις με αυτή την αγωνία». Εξέφρασε, παράλληλα, την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε μία έγκριση κονδυλίου για μια επιτυχημένη εγκατάσταση σε επίπεδο λογισμικού στη χώρα. «Δεν γίνεται να αναμορφωθεί η υγεία μέσα από το ΕΣΠΑ μόνο. Χάνουμε πολύ χρόνο περιμένοντας» πρόσθεσε. 

Στις δυνατότητες που προσφέρουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στη διαχείριση των νοσοκομείων αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Δεληγιάννης, Γενικός Διευθυντής της GE Healthcare Southeastern Europe. «Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και η ασφάλεια των ασθενών, είναι τα μεγάλα ζητούμενα για τα Νοσοκομεία που λειτουργούν σε συνθήκες υψηλής πληρότητας. Οι αιτίες των προβλημάτων είναι ποικίλες, σύνθετες και αλληλοεξαρτώμενες. Οι λύσεις έρχονται, όμως, μέσα από τη διαρκή τεχνολογική πρόοδο, η οποία καθιστά εφικτή τη δημιουργία ειδικών Κέντρων Διοίκησης, Διαχείρισης και Ελέγχου εντός των Νοσοκομείων (Command Centers)». Τα Κέντρα αυτά, όπως εξήγησε ο κος Δεληγιάννης, παρέχουν εικόνα της κατάστασης στο σύνολο του νοσοκομείου, σε πραγματικό χρόνο. Με τον τρόπο αυτό, οι αποφάσεις μπορούν να προσαρμόζονται στις ανάγκες και να προλαμβάνουν τη δημιουργία προβλημάτων. Όλες οι ενέργειες πραγματοποιούνται σε συνεργασία όλων των κρίσιμων τμημάτων της Διοίκησης, βασίζονται σε πληροφορίες πραγματικού χρόνου και εντάσσονται σε έναν συνολικό σχεδιασμό. «Η εμπειρία απέδειξε ότι με το νέο αυτό μοντέλο λήψης αποφάσεων επιτυγχάνεται μείωση του κόστους και βελτιστοποίηση της απόδοσης της λειτουργίας, με το υπάρχον προσωπικό και υλικό, προς όφελος της υγείας αλλά και της ψυχολογίας των ασθενών», κατέληξε ο Γενικός Διευθυντής της GE Healthcare Southeastern Europe.

Τη σημασία του σχεδιασμού στην αντιμετώπιση των επιδημιών γρίπης υπογράμμισε από την πλευρά του ο Διευθυντής του τομέα Τεχνολογίας της QuintilesIMS Ελλάδας και Βαλκανίων, Γιώργος Κλέτσας. «Οι επιδημίες γρίπης είναι από τις πιο σημαντικές ασθένειες παγκοσμίως. Ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας δαπανούν σημαντικούς πόρους για τον περιορισμό των επιπτώσεων τους. Ειδικά για τις επιδημίες γρίπης, η έγκυρη πρόβλεψη μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την αποτελεσματική διαχείριση και περιορισμό της ασθένειας» ανέφερε. Παρά ταύτα, ο σχεδιασμός σπανίως είναι ακριβής, καθώς για την επόμενη χρονιά βασιζόμαστε στο τι έγινε την προηγούμενη οδηγώντας σε μακροπρόθεσμες προβλέψεις με μικρή ακρίβεια, εξήγησε ο κος Κλέτσας. Σε αυτό το ζητούμενο απαντά η QuintilesIMS, η οποία έχει αναπτύξει μια μεθοδολογία που αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη πρόβλεψη των επιδημιών γρίπης σε χρονικό και τοπικό επίπεδο. «Η πρόβλεψη γίνεται πιο αποτελεσματική συνδυάζοντας ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης φαρμάκου, στοιχεία καιρού και στοιχεία από τα κοινωνικά δίκτυα. Αποτέλεσμα είναι η αυξημένη δυνατότητα να προβλεφθούν και διαχειριστούν οι επιδημίες γρίπης πιο αποτελεσματικά» τόνισε καταλήγοντας ο Διευθυντής του τομέα Τεχνολογίας της QuintilesIMS Ελλάδας και Βαλκανίων.

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500