All for Joomla All for Webmasters

Π Πολιτική Υγείας

Τι φέρνουν τα νέα οργανογράμματα των νοσοκομείων

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της εισήγησης από το ΚΕΣΥΠΕ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Υπηρεσιών) για τα νέα οργανογράμματα των νοσοκομείων, και το οποίο τέθηκε για διαβούλευση, το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου "Αττικόν" αναφέρει:

1. Με τη σχετική πρόταση μέσα από τα νέα οργανογράμματα θα μειωθεί ο συνολικός αριθμός των οργανικών θέσεων στα Νοσοκομεία. Συνεχίζεται έτσι η πολιτική ΕΕ-ΔΝΤ-κυβερνήσεων για την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, που σε ότι αφορά τους οργανισμούς των δημόσιων νοσοκομείων, ξεκίνησε ο “πρωτεργάτης” Λοβέρδος. Μια πολιτική που δεν έχει καμιά σχέση με τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες του λαού.

2. Μέσα από το προσχέδιο για τους νέους οργανισμούς αποτυπώνεται με σαφήνεια η πρόβλεψη για ενοποιήσεις, συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων-κλινικών-κλινών ακόμα και νοσοκομείων.

3. Ιδιαίτερα οι διοικητικές, τεχνικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων μπαίνουν στο στόχαστρο της ιδιωτικοποίησης – εργολαβοποίησης αφού καταργούνται σε αυτές ένας μεγάλος αριθμός μόνιμων οργανικών θέσεων. Με τον τρόπο αυτό “απαγορεύεται” η δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην πλήρη απαξίωση.

4. Για την υπηρεσία πληροφορικής, θεωρούμε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση είναι άδικη, διότι καταργεί την αρχή της ισονομίας σε ότι αφορά την ισότιμη δυνατότητα εξέλιξης όλων των εργαζομένων με αντίστοιχα προσόντα, σε διευθυντικές θέσεις στο δημόσιο. Επιπλέον, η μετατροπή της από Διεύθυνση σε Τμήμα που θα υπάγεται διοικητικά απευθείας στο διορισμένο διοικητή του κάθε νοσοκομείου, πέρα από την καταφανή υποβάθμισή της υπηρεσίας, υποκρύπτει και τη δυνατότητα διαθεσιμοτήτων, μετακινήσεων και κινητικότητας με μονομερή διοικητική απόφαση.

5. Ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για να χαρακτηριστεί υπεράριθμο ένα σημαντικό τμήμα εργαζομένων που δεν θα χωρά στις περιορισμένες οργανικές θέσεις στα Νοσοκομεία, ειδικά σε αυτές τις υπηρεσίες. Δηλαδή στρώνεται το έδαφος για τη διαθεσιμότητα-κινητικότητα και για απολύσεις.

6. Διευρύνεται η ελαστική και προσωρινή – εποχιακή εργασία λόγω της καταφανούς αντίθεσης που θα προκύψει από τον περιορισμό των οργανικών θέσεων και των πάγιων και διαρκών αναγκών που θα πρέπει να καλυφτούν και που διαρκώς αυξάνονται. Επιπλέον, δεν υπάρχει πρόβλεψη να ενταχθούν στα νέα οργανογράμματα οι νυν εργαζόμενοι στις εργολαβίες καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης, άρα χαρακτηρίζονται ντε φάκτο ως “προσωρινοί” εργαζόμενοι μιας χρήσης. Εκτός όμως αυτού δίνεται η δυνατότητα στους εργολάβους να προσφεύγουν διαρκώς σε ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην εκδίωξή τους από τα νοσοκομεία, επικαλούμενοι τη μη ύπαρξη οργανικών θέσεων στα νέα οργανογράμματα που προτείνονται.

7. Στο θέμα της συνύπαρξης Πανεπιστημιακών και γιατρών ΕΣΥ στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία, συνεχίζει την πεπατημένη, παρά τις μικροαλλαγές: δεν επιβάλλει, αλλά δειλά υποσημειώνει  την πρόθεση για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση μόνο των νεοεισερχόμενων μελών ΔΕΠ και όχι όλων όσων υπηρετούν σε δημόσια νοσοκομεία (πανεπιστημιακών, στρατιωτικών, πρώην ΙΚΑ). Άρα τα ιδιωτικά ιατρεία, εντός και εκτός νοσοκομείων θα συνεχίσουν να ζουν και να βασιλεύουν.

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500