All for Joomla All for Webmasters

Φ Φάρμακο

Αυξήσεις φέρνει η απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Επιβαρύνσεις για την τσέπη των πολιτών μέχρι και 90% και στην συνέχεια … μικρές μειώσεις, μεθοδεύουν οι εταιρείες στα πλαίσια της ανάπτυξης ενός εικονικού ανταγωνισμού με την δήθεν απελευθέρωση των καναλιών διανομής των ΜΗΣΥΦΑ.

Τα παραπάνω κατήγγειλε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου  κ. Κωνσταντίνος Λουράντος με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του άρθρου που αφορά τα επονομαζόμενα ΓΕΔΙΦΑ. Ο κ. Λουράντος επεσήμανε πως σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας αναγνωρίζονται οι κίνδυνοι από την αλόγιστη χρήση, η Πολιτεία προχωρά στην πλήρη απελευθέρωση τους. Πριν όμως θα πρέπει να πατάξει τα φαινόμενα ανακοστολογήσεων προς τα πάνω, προκειμένου αργότερα να φανούν μειωμένες οι τιμές.

Τα πρώτα κρούσματα αναθεώρησης των τιμών προς υψηλότερα επίπεδα ήδη φαίνονται στην αγορά. Παρουσιάζεται δηλαδή το φαινόμενο να εκλείπουν από την αγορά προϊόντα και στην θέση τους να εμφανίζονται νέα με διαφορετικές  συσκευασίες ή με κάποιο διαφορετικό συστατικό και με αυξημένες τιμές από 30 -163%.

Για μια ακόμη φορά τονίζουμε πως τα φάρμακα αυτά, έχουν σοβαρές αντενδείξεις και η άκριτη χρήση τους έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές παρενέργειες.

Για παράδειγμα:

·      η  εφεδρίνη, που χρησιμοποιείται ευρέως ως ρινικό αποσυμφορητικό (χορηγείται ως ΜΥΣΥΦΑ), αντενδείκνυται ή χρειάζεται ειδικές προφυλάξεις σε συγχορήγηση με φάρμακα του καρδιαγγειακού συστήματος,

·       Το μη-στεροειδές-αντιφλεγμονώδες ιβουπροφένη (χορηγείται ως ΜΥΣΥΦΑ) αντενδείκνυται σε συγχορήγηση με αντιθρομβωτικά και αντιϋπερτασικά φάρμακα,

·      Η παρακεταμόλη (ακεταμινοφαίνη) έχει σοβαρές ως θανατηφόρες επι- πτώσεις στην υγεία του λήπτη (π.χ. ηπατοτοξικότητα), αν λαμβάνεται χωρίς φαρμακευτική συμβουλή. Ενοχοποιείται από τον Π.Ο.Υ. ως η πρώτη αιτία ηπατοτοξικότητας στη Δύση. Παρόλα αυτά, χορηγείται ως ΜΥΣΥΦΑ.

·       Ανάλογα, σοβαρές αντενδείξεις και παρενέργειες έχουν δραστικές ουσίες που περιέχονται σε ΜΥΣΥΦΑ (ορλιστάτη, ρανιτιδίνη, λοπεραμίδη, βισακοδύλη, ακυκλοβίρη κ.λπ.). Θα μπορούσε να αφιερώσει κάποιος πολλές σελίδες για να τις απαριθμήσει όλες.

Σύμφωνα με έρευνα του FDA στις ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New York Times, το 2006 προκλήθηκαν 450 θάνατοι από οξεία ηπατική ανεπάρκεια, λόγω κακής χρήσης παρακεταμόλης και 790 από γαστρεντερική αιμορραγία εξαιτίας λήψης ιβουπροφένης. Η διάθεση όλων αυτών των φαρμάκων δεν μπορεί να γίνεται άκριτα.

Επομένως η συμβουλή του επιστήμονα φαρμακοποιού ή του γιατρού είναι απαραίτητη και καθοριστική. Εξάλλου η σχέση φαρμακείου – φαρμακοποιού αποτελεί την εγγύηση για την χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου.

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500