All for Joomla All for Webmasters

Ο Οστά

Ρευματικά νοσήματα

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Τι εννοούμε με τους όρους ρευματισμούς, ρευματισμοί, ρευματικά νοσήματα;

Pευματισμοί και Pευματικά είναι συνώνυμα, όμως είναι ορθότερο να χρησιμοποιούμε τον όρο Pευματικά Nοσήματα. Mε αυτά τα νοσήματα ασχολείται η Pευματολογία: Eίναι ο επιστημονικός κλάδος της Παθολογίας που ασχολείται με τη μελέτη και τη θεραπεία των ρευματικών παθήσεων. O ειδικός γιατρός για τα νοσήματα αυτά είναι ο Pευματολόγος, ο οποίος έχει ειδικά  - κατά τεκμήριο - εκπαιδευθεί και γνωρίζει ευρύτερα, άρα καλύτερα, τα νοσήματα αυτά.

 

 Υπάρχουν πολλά είδη αρθρίτιδας και γενικώς, ρευματικών παθήσεων;

Σχεδόν διακόσια διαφορετικά είδη ρευματικών παθήσεων. Tα είδη αυτά ποικίλλουν από πολύ κοινά μέχρι σπάνια, από ασήμαντα μέχρι σοβαρά, από επείγοντα και οξέα μέχρι χρόνια και αργά εξελισσόμενα κ.λπ.

Aλλά και η ίδια αρθρίτιδα - ρευματική πάθηση μπορεί να έχει ιδιαίτερους τύπους (μορφές) π.χ. στην εμφάνισή της (οξεία, υποξεία, χρόνια) στη συμπτωματολογία της (πυρετός, καταβολή, συμμετοχή οργάνων από άλλα συστήματα εκτός του κινητικού), στην εξέλιξή της (ύπουλη και βραδεία, εξελικτική, θορυβώδης, συνεχής ή με μεσοδιαστήματα ηρεμίας, παραμορφώσεις κ.ά.), στην πρόγνωση (ίαση, βελτίωση, επιδείνωση) κ.λπ.

 

Πόσο συχνές είναι οι ρευματικές παθήσεις;

Oι ρευματικές παθήσεις (ΡΠ) προσβάλλουν περίπου το ένα τέταρτο των πολιτών της Ε.Ε., προκαλώντας μία τις υψηλότερες δαπάνες στα δημόσια συστήματα Υγείας. Και στην Ελλάδα, οι Ρευματικές Παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία χρόνιου προβλήματος υγείας, μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας ανικανότητας, ιατρικών επισκέψεων καθώς και τη δεύτερη κατά σειρά αιτία χρήσης φαρμάκων με ή χωρίς ιατρική συνταγή).

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας στην Ευρώπη, δαπανώνται ετησίως πάνω από 240 δις ευρώ, λόγω του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης, των αναρρωτικών αδειών και της πρόωρης συνταξιοδότησης. Ο οικονομικός αντίκτυπος των παθήσεων αυτών αναμένεται να αυξηθεί πολύ στο μέλλον λόγω των δημογραφικών αλλαγών (γήρανση του πληθυσμού), αλλά και λόγω των αλλαγών στον τρόπο ζωής (παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης κ.λπ.).

 

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα;

Τα κύρια και κοινά χαρακτηριστικά συμπτώματα αυτών των παθήσεων είναι:

  • Πόνος στο μυοσκελετικό σύστημα που ανάλογα με τη μορφή και την εντόπιση της πάθησης μπορεί να αφορά αρθρώσεις, τένοντες, ορογόνους θυλάκους, μυς, οστά, τη μέση ή τον αυχένα.
  • Δυσκαμψία των αρθρώσεων, δηλ. δυσκολία στην κίνηση των αρθρώσεων, ιδιαίτερα μετά από ανάπαυση. Η σοβαρότητα μάλιστα και η διάρκεια της δυσκαμψίας είναι πολύ χρήσιμες στη διάκριση μεταξύ ορισμένων ρευματικών παθήσεων. Η πρωινή δυσκαμψία π.χ. είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό όλων των φλεγμονωδών ρευματικών παθήσεων και έχει διάρκεια μεγάλη, πάνω από μισή ώρα. Αντίθετα, η δυσκαμψία μετά από ακινησία, που όμως διαρκεί μόνο λίγα λεπτά της ώρας, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της οστεοαρθρίτιδας.
  • Περιορισμός των κινήσεων των αρθρώσεων ή της μέσης ή του αυχένα.

Στις φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις μπορεί να εμφανιστούν επιπλέον:

  • Γενικά συμπτώματα, όπως πυρετός, καταβολή δυνάμεων και αίσθημα κακουχίας.
  • Εξωαρθρικά συμπτώματα. Όταν, εκτός από το μυοσκελετικό σύστημα, έχουν προσβληθεί από τη ρευματική πάθηση και άλλα όργανα ή συστήματα, μπορεί ο ασθενής να παρουσιάζει συνήθως σε συνδυασμό με πόνους στο μυοσκελετικό σύστημα και διάφορα άλλα συμπτώματα, όπως εξανθήματα με ή χωρίς κνησμό (φαγούρα), εξελκώσεις στο στόμα, κοκκίνισμα ή πόνο στα μάτια, ξηροφθαλμία που εκδηλώνεται με την αίσθηση ότι υπάρχει ξένο σώμα ή σκόνη μέσα στα μάτια, τριχόπτωση, κεφαλαλγία, βήχα, δύσπνοια, πόνους στην κοιλιά, μουδιάσματα στα χέρια ή στα πόδια κ.λπ.

 

Υπάρχει θεραπεία;

Ναι, σήμερα χάρη στις προόδους της Ρευματολογίας υπάρχουν μεγάλες θεραπευτικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων.

Η Ρευματολογία, δηλ. ο κλάδος της Ιατρικής που ασχολείται με τη μελέτη, την έρευνα, τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία των ρευματικών παθήσεων, έχει σημειώσει κατά τα τελευταία χρόνια εξαιρετικά σημαντικές προόδους στο θεραπευτικό τομέα των ρευματικών παθήσεων. Και αυτό έγινε εφικτό χάρη στις εξελίξεις τόσο των γνώσεών μας πάνω στους παθογενετικούς μηχανισμούς αυτών των παθήσεων, όσο και της βιοτεχνολογίας. 

Βέβαια, είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει ίαση για τις περισσότερες χρόνιες ρευματικές παθήσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει και με όλες τις άλλες χρόνιες παθήσεις του ανθρώπου (π.χ. υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.λπ.). Ωστόσο, σε πολλές ρευματικές παθήσεις, όπως π.χ. είναι οι αυτοάνοσες, μπορεί να επιτευχθεί ύφεση δηλ. σταμάτημα των παθήσεων αυτών.

Οι κύριοι στόχοι της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ρευματικών παθήσεων περιλαμβάνουν:

  • Ανακούφιση από τον πόνο και τα άλλα συμπτώματα
  • Βελτίωση της λειτουργικότητας των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης
  • Πρόληψη των παραμορφώσεων των αρθρώσεων
  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών
  • Αναστολή ή και πρόληψη της ακτινολογικής εξέλιξης
  • Ύφεση

Για την επιτυχία των παραπάνω θεραπευτικών στόχων, δύο είναι οι βασικές και απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως προέκυψε από την πρώτη πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα για τις ρευματικές παθήσεις, που πραγματοποίησε το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας στο γενικό πληθυσμό της χώρας μας. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

* Η έγκαιρη διάγνωση

* Η πρώιμη και ορθή θεραπευτική παρέμβαση

Γενικά, η θεραπευτική αντιμετώπιση, ανάλογα με την ρευματική πάθηση και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται κατά τη χρονική στιγμή της διάγνωσης, περιλαμβάνει:

* Φαρμακευτική θεραπεία

* Φυσικοθεραπεία

* Χειρουργική θεραπεία

Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του θεραπευτικού προγράμματος, αλλά και οι διάφοροι αναγκαίοι πολλές φορές θεραπευτικοί χειρισμοί και τροποποιήσεις του θεραπευτικού προγράμματος κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του, ποικίλλουν όχι μόνο από πάθηση σε πάθηση, αλλά και από στάδιο σε στάδιο της ίδιας πάθησης. Επομένως, ο θεράπων γιατρός ρευματολόγος είναι εκείνος ο οποίος ανάλογα με την πάθηση θα ενημερώσει κατάλληλα τον ασθενή και θα σχεδιάσει το ενδεικνυόμενο για το συγκεκριμένο ασθενή θεραπευτικό πρόγραμμα όχι μόνο από πλευράς φαρμάκων, αλλά και από πλευράς φυσικοθεραπείας, όταν κρίνει ότι χρειάζεται η εφαρμογή της.

 

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΤΑ ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ;

Nαι, όταν δεν αμελήσουμε και δεν υποτιμήσουμε συμπτώματα από τις αρθρώσεις μας ή το μυοσκελετικό μας σύστημα τα οποία διαρκούν περισσότερο από 3-4 εβδομάδες. Η πρόληψη στα ρευματικά νοσήματα είναι η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και αντιμετώπισή τους.

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500