All for Joomla All for Webmasters

Π Πολιτική Υγείας

Επαναλειτουργεί το Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Στη Θεσσαλονίκη μετέβη την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, προκειμένου να επισκεφθεί το Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης και το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Σε δηλώσεις μετά την επίσκεψη του στο Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων, ο Αν. Ξανθός ανέφερε: «Είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά την επαναλειτουργία του νοσοκομείου, το οποίο είχε αναστείλει τη λειτουργία του εδώ και μερικά χρόνια. Μεταφέρθηκαν εδώ δύο δερματολογικές κλινικές από το Ιπποκράτειο σε ένα χώρο που πλέον προσφέρει τη δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς νοσηλείας στους πολίτες. Υπάρχουν επίσης σε λειτουργία τακτικά εξωτερικά ιατρεία και εργαστηριακή υποστήριξη και γίνονται εδώ πολύ εξειδικευμένες θεραπευτικές πράξεις και θεραπείες. Νομίζω ότι είναι ένα εξαιρετικό κέντρο αναφοράς για ειδικά νοσήματα που προσφέρει πολύ υψηλού επιπέδου περίθαλψη στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής. Αυτό, κατά την άποψη μας, είναι ένα σήμα ότι το ΕΣΥ όχι απλώς σταθεροποιεί τη λειτουργία του αλλά σιγά-σιγά ανακτά δομές που είχαν εγκαταλειφθεί, αναβαθμίζει την ποιότητα της φροντίδας, αυξάνει την ικανότητα του να ανταποκρίνεται σε περισσότερες ανάγκες των πολιτών. Παράλληλα με το νοσοκομείο λειτουργεί και η μονάδα του ΠΕΔΥ, που επίσης είναι μια αξιοπρεπής μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με επαρκή στελέχωση από τις βασικές ειδικότητες  που και αυτή παίζει ένα συμπληρωματικό ρόλο και υπάρχει και καλή συνεργασία από ότι διαπίστωσα.

Το μήνυμα είναι ότι όλα τα επίπεδα του συστήματος υγείας μπορούν να συνεργάζονται και να προσφέρουν την καλύτερη περίθαλψη και την καλύτερη φροντίδα στον πολίτη.

Αυτό είναι το μεγάλο αίτημα σήμερα, να έχουμε ένα λειτουργικό και αξιόπιστο σύστημα Υγείας. Αυτό χρειάζεται η κοινωνία, η οποία έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια με τα μέτρα λιτότητας και ζητάει, τουλάχιστον στον τομέα της υγείας, να υπάρχει μία μετρίσιμη και αισθητή βελτίωση στην καθημερινότητα των ανθρώπων, να μειωθεί η οικονομική επιβάρυνση, η οποία είναι πολύ μεγάλη και πολλές φορές πραγματικά δυσκολεύει στρώματα της κοινωνίας τα οποία είναι οικονομικά αδύναμα».

Αναφερόμενος στο θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο Ανδρέας Ξανθός σημείωσε: «Είμαστε στην τελική ευθεία, έχουμε δώσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και μια ευρύτερη συζήτηση. Θεωρούμε ότι οι επαγγελματίες υγείας και οι σύλλογοι ασθενών, η αυτοδιοίκηση και όλοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι είναι ένα μεγάλο βήμα αυτό που θα αναδιοργανώσει και θα βελτιώσει συνολικά τη λειτουργία του ΕΣΥ. Εκτιμούμε ότι ο νόμος να ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου και στη συνέχεια, στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, θα λειτουργήσουν οι πρώτες αποκεντρωμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, οι λεγόμενες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Υπάρχει μια διασπορά 239 τέτοιων δομών σε όλη την Ελλάδα.

Θα κάνουμε μια προσπάθεια να πείσουμε, κυρίως του νέους γιατρούς, ότι η ΠΦΥ είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας και να προσφέρει αξιοπρεπή επαγγελματική και επιστημονική προοπτική στους νέους γιατρούς,  οι οποίοι σήμερα δυστυχώς μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό. Πρέπει να αντιστρέψουμε αυτήν την τάση, να προσφέρουμε όσο είναι δυνατόν τα απαραίτητα οικονομικά κίνητρα. Έχουμε πει ότι η μισθολογική αφετηρία θα είναι στα όρια της δεύτερης βαθμίδας του ΕΣΥ, δηλαδή στα επίπεδα του Επιμελητή Α΄, για να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο στους νέους γιατρούς να επιλέξουν αυτήν την κατεύθυνση.

Οι δομές της ΠΦΥ θα στελεχωθούν από τις τρεις βασικές ειδικότητες που εμπίπτουν στην έννοια του οικογενειακού γιατρού, δηλαδή, γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι, ενώ θα υπάρχουν φυσικά, νοσηλευτές κοινωνικοί λειτουργοί και επισκέπτες υγείας. Η προσπάθεια μας είναι να ενισχύσουμε την προληπτική παρέμβαση στο ΕΣΥ, να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια του δημόσιου συστήματος Υγείας, την παρέμβαση του στην κοινότητα, την αγωγή υγείας στα σχολεία με δράσεις που στοχεύουν στην συνολική προαγωγή της υγείας των πολιτών και όχι απλώς στην περίθαλψη».

Συμπλήρωσε επίσης ότι: «Το πλάνο είναι για 3050 προσλήψεις στην ΠΦΥ που θα  καλύψουν τις πρώτες 239 δομές. Η προκήρυξη θα βγει μέσα στο Μάιο. Η χρηματοδότηση της ΠΦΥ θα γίνει με ευρωπαϊκούς πόρους για την πρώτη 4ετία. Είναι ένα πρόγραμμα, δηλαδή, που θα χρηματοδοτηθεί από διαρθρωτικά ταμεία της Ευρώπης. Στην αρχή από ένα ειδικό τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στη συνέχεια από τα ΠΕΠ των περιφερειών. Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας είναι στην πορεία να αυξάνεται η συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού, έτσι ώστε με το πέρας του προγράμματος να αναλάβουμε πλήρως τη χρηματοδότηση του νέου συστήματος από δημόσιους πόρους. Κάνουμε όμως και μια προσπάθεια, παράλληλα, να στηρίξουμε και τις υπάρχουσες δομές του ΠΕΔΥ, τα εργαστήρια τους ιδιαίτερα, που μπορούν να καλύψουν πολύ περισσότερες ανάγκες και να μειώσουν την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών αλλά και τις υπόλοιπες ειδικότητες που μπορούν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες. Άρα παράλληλα με τη στήριξη των σημερινών δομών αναπτύσσουμε τις νέες δομές τις πιο αποκεντρωμένες  που έχουν περισσότερο την κουλτούρα της ολιστική φροντίδας και της πρόληψης».

Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε τη  νέα πτέρυγα Χειρουργείων- Διοίκησης & Κεντρικής Αποστείρωσης του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ όπου ενημερώθηκε για την ανακατασκευή της υπάρχουσας πτέρυγας χειρουργείων και την προμήθεια- εγκατάσταση νέου ιατρικού εξοπλισμού. Αμέσως μετά σε δηλώσεις του τόνισε: «Η  νέα πτέρυγα του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ είναι εντυπωσιακή. Θεωρώ ότι είναι μία τεράστια αναβάθμιση όχι μόνο για το νοσοκομείο αλλά και για το δημόσιο σύστημα υγείας της περιοχής. Νομίζω ότι οι δυνατότητες, οι προδιαγραφές και  το επίπεδο του εξοπλισμού είναι εξαιρετικό, τα χειρουργεία είναι υπερσύγχρονα, θα υπάρχει η δυνατότητα ακόμα και για φορητό αξονικό τομογράφο, που είναι σημαντική καινοτομία. Επίσης τα πλυντήρια και αποστειρωτήρια είναι μια εξαιρετική υποδομή που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο του νοσοκομείου αλλά και άλλων νοσοκομείων της περιοχής, συμβάλλοντας την προσπάθεια που κάνουμε να απεξαρτηθεί το ΕΣΥ από τα ιδιωτικά συνεργεία. Το στοίχημα πλέον για την πολιτεία είναι να μπορέσει, αυτή η επένδυση που έγινε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και με τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε η ΥΠΕ, να στελεχωθεί και να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες της περιοχής. Η σημερινή εικόνα δείχνει ένα δημόσιο σύστημα υγείας που είναι σε ανάπτυξη, που αναβαθμίζεται και δημιουργεί προϋποθέσεις περίθαλψης υψηλού επιπέδου. Πρωτεύουσα σημασία έχει, βεβαίως πάντοτε το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος γι΄ αυτό κι εδώ δεν ερχόμαστε μόνο για να δούμε τα κτήρια και τις υποδομές αλλά και για να συνομιλήσουμε με τους γιατρούς και το προσωπικό που κρατάνε όρθιο το ΕΣΥ και σε μια περίοδο πολύ μεγάλης δημοσιονομικής στενότητας διατήρησαν σε υψηλό επίπεδο τις υπηρεσίες του ΕΣΥ. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει και να είναι συνεπής απέναντι στους ανθρώπους αυτούς.  Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια αυτή την περίοδο να υπάρχει μια κανονικότητα στις αμοιβές και στο υπερωριακό έργο το οποίο καταβάλλεται. Υπάρχουν επιμέρους προβλήματα που προσπαθούμε να επιλύσουμε. Έχει γίνει, επίσης, μια σημαντική προσπάθεια εξυγίανση των νοσοκομείων  με την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών πολλών χρόνων και πιστεύουμε ότι από φέτος τα νοσοκομεία να σταματήσουν να παράγουν ληξιπρόθεσμα χρέη. Αυτό δημιουργεί συνθήκες κανονικότητας στο εφοδιασμό τους και πλέον το κρίσιμο ζήτημα είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού που είναι σε εξέλιξη και μαζί με αυτή την ενίσχυση που έχουμε πετύχει μέχρι τώρα να ολοκληρωθεί η παρέμβαση μας που αποτελεί μια ένεση ανθρώπινου δυναμικού, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για να έχουμε ένα αξιόπιστο σύστημα υγείας».

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500