All for Joomla All for Webmasters

Π Πολιτική Υγείας

Α. Ξανθός: Γραφεία προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών στα νοσοκομεία

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Τη στροφή από το νοσοκομειοκεντρικό-ιατροκεντρικό ΕΣΥ στην ανθρωποκεντρική-ασθενοκεντρική προσέγγιση, που θα έχει στον επίκεντρο τον ασθενή και τις επιστημονικά τεκμηριωμένες ανάγκες του, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός στο χαιρετισμό  που απηύθυνε στο πλαίσιο του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ασθηνών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Με έμφαση στην ασφάλεια του ασθενή, τα δικαιώματά του, την ενημέρωση και τη συναίνεση του στις θεραπευτικές παρεμβάσεις, ολοκληρώνεται η διαδικασία σύστασης των Γραφείων προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών στα νοσοκομεία, έτσι ώστε να ενδυναμωθεί η αξιοπρεπής και αξιόπιστη φροντίδα των ασθενών χωρίς την ανάγκη «διαμεσολαβήσεων» και οικονομικής «συναλλαγής».  Επίσης, στο προς ψήφιση ν/σ για την Ψυχική Υγεία προβλέπεται η συμμετοχή εκπροσώπων των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στις Ειδικές Επιτροπές Προάσπισης των Δικαιωμάτων τους  που δημιουργούνται σε κάθε Τομέα Ψυχικής Υγείας.

Ο υπουργός υγείας παραδέχθηκε ότι «έχουμε να λύσουμε μια δύσκολη εξίσωση: την τήρηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές - δικαιότερη κατανομή βαρών -μέτρα ανακούφισης και κοινωνικής προστασίας + διαρθρωτικά μέτρα – μεταρρυθμίσεις  για την παραγωγική, θεσμική και πολιτική ανασυγκρότηση της χώρας. Οι  διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» για τα  θέματα του Υπουργείου Υγείας οδήγησαν  σε  συμφωνία με κεντρικό στοιχείο τη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο την καθολική-ισότιμη-αποτελεσματική φροντίδα των πολιτών και ταυτόχρονα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας». Έτσι, παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα και τις διαχρονικές ελλείψεις,  γίνονται αισθητά πλέον βήματα βελτίωσης και σταδιακής κάλυψης των κενών σε ανθρώπινο δυναμικό.

Επίσης, υλοποιείται  η δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες δομές μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ για ιατρική παρακολούθηση-εξετάσεις-νοσηλεία-ειδικές θεραπείες, η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για όσους βρίσκονται σε ακραία φτώχεια, και  σχεδιάζεται η ισότιμη με τους ασφαλισμένους κάλυψη παροχών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ για  συχνές παθήσεις (ΣΔ, ΧΑΠ κλπ). Αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για μια πρόκληση: «Το νέο σχέδιο αποκεντρωμένων δομών οικογενειακής ιατρικής δίνει έμφαση στην πρόληψη και την ολιστική φροντίδα, με κοινοτικό προσανατολισμό και παρέμβαση στους νοσογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος», σημείωσε, ενώ ανακοίνωσε και ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της προκλητής ζήτησης που θα περιλαμβάνει:

1.     Έλεγχο ζήτησης φαρμάκων-εξετάσεων-υπηρεσιών με βάση επιστημονικά αξιόπιστα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα  που εφαρμόζονται υποχρεωτικά

2.     Ορθολογική αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού – δικτύωση υπηρεσιών και συνέργειες δομών

3.     Διασφάλιση της πρόσβασης στα καινοτόμα φάρμακα και απρόσκοπτη συνέχιση των θεραπειών που ήδη καλύπτονται από το ασφαλιστικό σύστημα και το ΕΣΥ. «Δεν είναι στις προθέσεις μας να υπάρξει απαγόρευση ή παρεμπόδιση εισόδου  των καινοτόμων φαρμάκων. Πρέπει όμως αφενός να υπάρχουν αυστηρότερα κριτήρια που να αντιστοιχούν στα ευρωπαϊκά δεδομένα και αφετέρου να συνοδεύεται από συστηματική διαπραγμάτευση με στόχο την επίτευξη κοινωνικά αποδεκτών τιμών αποζημίωσης στα νέα ακριβά φάρμακα  και τη  βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας», υπογράμισε.   

4.     Δραστικό περιορισμό της διαφθοράς στο Σύστημα υγείας – με κεντρικοποίηση των προμηθειών και ενίσχυση της ηλεκτρονικής  διακυβέρνησης.

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500