All for Joomla All for Webmasters

Π Πολιτική Υγείας

ΠΙΣ: Σοβαρές καθυστερήσεις στις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ- Τι απαντά ο ΕΟΠΥΥ

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Τις σοβαρές καθυστερήσεις στην υπογραφή νέων συμβάσεων μεταξύ του ΕΟΠΥΥ, των ιατρών και των εργαστηρίων, επισήμανε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ τη Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017.

Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να δοθεί και σε άλλους ιατρούς, ιδιαίτερα νέους, η ευκαιρία να συμβληθούν με το Οργανισμό. Επίσης, ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξόφλησης των δεδουλευμένων των παρόχων υπηρεσιών υγείας.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήριος Μπερσίμης ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. ότι το 10% των ετών 2012-2015, που έχει παρακρατηθεί από τους παρόχους, έχει οριστικοποιηθεί και βαίνει προς αποπληρωμή. Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. δήλωσε ότι πρέπει ταχέως να αποπληρωθεί το ποσόν αυτό, καθώς έχουν εκδοθεί τα σχετικά τιμολόγια μέχρι το τέλος του έτους και υπήρχε δέσμευση να γίνει εξόφληση των παρόχων μέχρι τον Δεκέμβριο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ παρουσιάστηκε το ηλεκτρονικό σύστημα μέσα από το οποίο οι ασθενείς θα προμηθεύονται τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, κατόπιν γνωματεύσεων των ιατρών. Μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή θα εφαρμοστούν κανόνες που θα αποτρέπουν την προκλητή ζήτηση και θα επιτρέπουν τη διάθεση των προϊόντων σε όλους όσοι έχουν ανάγκη.

 

Ασφαλιστικό

Όσον αφορά το νέο ασφαλιστικό σύστημα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί θα κληθούν εντός του Φεβρουαρίου να πληρώσουν την πρώτη δόση, η οποία θα καθοριστεί με κατώτατο καθαρό εισόδημα  7.000 ευρώ το χρόνο και ανώτατο 70.000 ευρώ διαιρούμενο διά του 12 (όσοι είναι οι μήνες του έτους), όπως προκύπτει από τα καθαρά εισοδήματα του 2015.

Μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2016 οι τυχόν διαφορές θα συμψηφισθούν.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι έχουν καταβάλλει 40 χρόνια ασφαλιστικές εισφορές στο ΤΣΑΥ, δικαιούνται, κατόπιν αιτήσεώς τους,  να ζητήσουν να πληρώνουν το ήμισυ των εισφορών, όπως προβλέπει ο Ν.4387/2016.

Για τους μισθωτούς που δεν ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, ισχύει η καταβολή από τον εργοδότη της εργοδοτικής εισφοράς που αναλογεί και η παρακράτηση από τις αποδοχές του ασφαλισμένου του μέρους που του αναλογεί.

Δεδομένης της πολυπλοκότητας των προβλημάτων που θα εμφανιστούν το 2017 τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο φορολογικό σύστημα,  οι Ιατρικοί Σύλλογοι μπορούν να ζητούν τις συμβουλές και του φορολογικού συμβούλου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αντώνη Μουζάκη, μέσω εγγράφων ή ηλεκτρονικών ερωτημάτων, για ζητήματα που αφορούν τα μέλη τους.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, συνεπικουρούμενος από τη νομική του υπηρεσία και το φορολογικό σύμβουλο, θα προσπαθήσει να είναι αρωγός σε κάθε μέλος του, που λόγω των δυσχερειών, αναζητεί λύσεις σε προβλήματα ασφαλιστικά ή φορολογικά.

Η συνεργασία όλων θα βοηθήσει ιδιαίτερα τα μικρομεσαία ιατρεία και εργαστήρια, τα οποία αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα επιβίωσης. 

 

Τι απαντά ο ΕΟΠΥΥ:

Ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι οριστικοποιήθηκε και εξελίσσεται η διαδικασία πληρωμής όλων των παρόχων για τον μήνα Σεπτέμβριο 2016 (για δαπάνες που υποβλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2016). Παράλληλα οριστικοποιήθηκε η πληρωμή ποσού 42 εκατομμυρίων ευρώ, προς τους συμβεβλημένους ιατρούς, η οποία αφορά την εξόφληση του υπολειπόμενου ποσού (10%)  για  «ιατρικές επισκέψεις» της περιόδου 2012-2015. Ο Οργανισμός παραμένει έτσι συνεπής στο στρατηγικό του στόχο – να μην δημιουργεί ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των πληρωμών του Οργανισμού εντάσσεται επίσης και η εξόφληση των υποχρεώσεων προς τρίτους, των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Η διευθέτηση της συγκεκριμένης εκκρεμότητας έγινε με την αριθμ. 2/57103/ΔΠΓΚ Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 1932 Β’/29-06-2016) και την ψήφιση του Ν.4430/2016 (ΦΕΚ 205Α΄/31-10-2016).

Μέχρι σήμερα  ο ΕΟΠΥΥ εξοφλεί υποχρεώσεις του ΟΠΑΔ, του ΤΑΠ-ΟΤΕ, του Οίκου Ναύτου και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Η διαδικασία απορρόφησης του συνολικού ποσού και της εξόφλησης αντίστοιχων υποχρεώσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί  στο Α΄τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Σε ότι αφορά τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των λοιπών ταμείων και συγκεκριμένα των ΙΚΑ (συμπεριλαμβανομένου του ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ), ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ, η εξόφληση θα πραγματοποιηθεί από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) μέσω μεταβίβασης χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ. Η διαδικασία απορρόφησης των πόρων και εξόφλησης αντίστοιχων υποχρεώσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, όπως προβλέπεται και από τη σχετική νομοθεσία (Ν.4430/2016).

Η εξόφληση των υποχρεώσεων του Οργανισμού είναι καθοριστικής σημασίας, για όλους τους δικαιούχους, Παρόχους Υγείας και Πολίτες. Ο ΕΟΠΥΥ, ως σύγχρονος κοινωνικός φορέας, βρίσκεται σε άμεση διάδραση με την κοινωνία και τα αιτήματα που τον αφορούν, αντιλαμβάνεται την κοινωνική αναγκαιότητα και εργάζεται  για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η βελτίωση των πληρωμών αλλά και των οικονομικών του Οργανισμού το 2016, αποτελούν το καλύτερο εχέγγυο και ταυτόχρονα προοίμιο επιτυχίας για τη νέα δράση.

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500