All for Joomla All for Webmasters

Ν Νευρικό Σύστημα

Πολλαπλή Σκλήρυνση

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Τι είναι η Πολλαπλή Σκλήρυνση;

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση ή αλλιώς Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) είναι μία χρόνια αυτοάνοση, φλεγμονώδης, απομυελινωτική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, δηλαδή του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Οι νευρικές ίνες (νευράξονες) του κεντρικού νευρικού συστήματος περιβάλλονται από την ουσία μυελίνη, στην οποία προκαλείται αρχικά φθορά ενώ στη συνέχεια δημιουργούνται πλάκες (ουλές). Όταν επηρεαστούν η μυελίνη και οι νευράξονες, το σύστημα επικοινωνίας των κυττάρων του εγκεφάλου δυσλειτουργεί και αυτό προκαλεί τα συμπτώματα της ΣΚΠ. Ανάλογα με την εξέλιξή της, η νόσος διακρίνεται σε υποτροπιάζουσα πρωτογενώς προϊούσα και δευτερογενώς προϊούσα. Η συχνότερα εμφανιζόμενη μορφή είναι η υποτροπιάζουσα, που αφορά το 80%-85% όλων των περιπτώσεων και χαρακτηρίζεται από απρόβλεπτες υποτροπές και υφέσεις.

Πόσοι άνθρωποι πάσχουν από ΠΣ παγκοσμίως;

Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από τους οποίους οι 700.000 βρίσκονται στην Ε.Ε. και περίπου 10.000 στην Ελλάδα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που προσβάλλονται από τη ΣΚΠ είναι νέοι 20-40 ετών, ενώ εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το ποια σημεία του κεντρικού νευρικού συστήματος έχουν πληγεί, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλη ποικιλία στην εκδήλωσή τους. Μπορεί να διαφέρουν σε ένταση, από πολύ ελαφριά έως και πολύ βαριά, ενώ κάθε άτομο με ΣΚΠ θα βιώσει διαφορετικά συμπτώματα, αλλά όχι όλα. H ΣΚΠ όμως δεν είναι θανατηφόρα ασθένεια, αφού οι στατιστικές δείχνουν ότι τα περισσότερα Άτομα με ΣΚΠ έχουν σχεδόν το ίδιο προσδόκιμο επιβίωσης όπως και οι υπόλοιποι άνθρωποι. Τα νευρολογικά συμπτώματα και σημεία κατά την έναρξη της νόσου μπορεί να είναι εύκολη κόπωση, οπτική νευρίτιδα, διπλωπία, νυσταγμός, ίλιγγος, διαταραχές βάδισης, διαταραχές αισθητικότητας και ούρησης. Επίσης, συμπτώματα και σημεία που παρατηρούνται σε οποιαδήποτε φάση της νόσου, στο 50% ή και περισσότερο των ασθενών είναι διαταραχές ανώτερων λειτουργιών, αταξία βάδισης και κορμική αταξία, σπαστικότητα, διαταραχές ούρησης και σεξουαλικές διαταραχές.

Είναι κληρονομική ασθένεια;

Η ΣΚΠ δεν είναι κληρονομική νόσος, αν και υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι μπορεί να υπάρχει οικογενής προδιάθεση. Έχει αποδειχθεί ότι επίδραση στην εμφάνισή της μπορεί να έχει μια λοίμωξη από τον ιό Epstein Barr, η έλλειψη βιταμίνης D και το στρες.

Υπάρχει οριστική θεραπεία;

Δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για τη ΣΚΠ, αλλά υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές που αποσκοπούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη μείωση της δραστηριότητας της νόσου προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξέλιξή της και να διατηρηθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών. Συνήθως προτείνεται η έναρξη της αγωγής με ανοσοτροποποιητικές θεραπείες. Οι θεραπείες αυτές βρίσκονται στη διάθεση γιατρών και ασθενών τα τελευταία 20 έτη και έχουν συμβάλει σημαντικά στην αλλαγή της πορείας της νόσου, μειώνοντας τις υποτροπές και επιβραδύνοντας την εξέλιξη της αναπηρίας. Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά νεότερες ανοσοκατασταλτικές θεραπείες και θεραπείες με διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (από του στόματος και ενέσιμες) που συνήθως χρησιμοποιούνται μετά από αποτυχία των κλασικών θεραπειών.

Υπάρχει Σύλλογος ασθενών με ΠΣ που μπορεί κάποιος να απευθυνθεί;

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) ιδρύθηκε το 2008 και είναι ένας μη Κυβερνητικός, μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που σκοπό έχει την προάσπιση των δικαιωμάτων των ΑμΣΚΠ-ΠΣ. Αποτελεί το μόνο δευτεροβάθμιο όργανο για τα θέματα των ΑμΣΚΠ-ΠΣ και ιδρύθηκε από συλλόγους ασθενών που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα και εκπροσωπούν τους πάσχοντες από ΣΚΠ. Ο συντονισμός της δράσης όλων των μελών της Ομοσπονδίας και η προώθηση και προάσπιση των δικαιωμάτων των Ατόμων με ΣκΠ αποτελούν μερικούς μόνο από τους σκοπούς της ΠΟΑμΣΚΠ. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο: www.poamskp.gr

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500