All for Joomla All for Webmasters

Ε Επικαιρότητα

Σημαντικές εξελίξεις για τους ασθενείς με ψωρίαση

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Το Υπουργείο Υγείας εξέτασε την ένταξη της ψωρίασης στην κατηγορία των δυσίατων νοσημάτων, έπειτα από σχετικό αίτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Επιδέρμια». Το αίτημα βρήκε θετική ανταπόκριση από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, και αναμένεται η σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Θετική ανταπόκριση επίσης βρήκε το αίτημα του Συλλόγου «Επιδέρμια» για τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στο κόστος θεραπείας από 25% σε 10% σε τοπικά και συστηματικά σκευάσματα. Επιπροσθέτως, το Υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε για την άμεση εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και των μητρώων ασθενών αναφορικά με την ψωρίαση.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε η κ. Παναγιώτα Μήτρου, MD, PhD Παθολόγος, Συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια ημερίδας με τίτλο «Forum Ανταλλαγής Απόψεων για την Ψωρίαση και την Ψωριασική Αρθρίτιδα», που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Επιδέρμια», την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017. Κεντρικός θεματικός άξονας της ημερίδας ήταν η παρουσίαση του Ψηφίσματος WHA67.9 για την Ψωρίαση και της Παγκόσμιας Έκθεσης για την Ψωρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με σκοπό την ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ των εταίρων της Υγείας για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με ψωρίαση στη χώρα μας.

 

Η καταγραφή της ψωρίασης στην Παγκόσμια Έκθεση για την Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο, ανίατο, μη μεταδιδόμενο νόσημα που μπορεί να προκαλέσει αναπηρία και έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Δημήτριος Ρηγόπουλος, Καθηγητής Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Διοικητής Νοσοκομείου Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Ανδρέας Συγγρός» και Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας. Όπως τόνισε ο κ. Ρηγόπουλος, η ψωρίαση είναι μία σύνθετη νόσος με πολλαπλές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών. Χαρακτηρίζεται από υψηλή συννοσηρότητα, δηλαδή συνοδεύεται συχνά από άλλες παθήσεις (ψωριασική αρθρίτιδα, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο κ.ά.). Εξίσου σημαντικές είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις της νόσου, με τις αγχώδεις διαταραχές και την κατάθλιψη να εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα μεταξύ των ατόμων με ψωρίαση. Πολλοί ασθενείς έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και σε μεγάλο ποσοστό εκδηλώνουν αισθήματα θυμού ή απελπισίας. Δυστυχώς, τα συναισθήματα αυτά τροφοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από τον κοινωνικό στιγματισμό των ατόμων με ψωρίαση, λόγω της εσφαλμένης αντίληψης ότι η νόσος είναι μεταδοτική.

Πέρα από τις επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής του ασθενούς, η ψωρίαση έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, καθώς η χρονιότητα και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορούν να μειώσουν την παραγωγικότητα των ασθενών και να οδηγήσουν σε αύξηση του ποσοστού απουσίας από την εργασία τους ή νοσηλειών. Για αυτόν το λόγο, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κοινωνικοοικονομικής επιβάρυνσης του νοσήματος απαιτεί τη λήψη μέτρων που θα ικανοποιούν τις ανάγκες των ασθενών σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους. «Εμείς οι γιατροί, οι ασθενείς και η Πολιτεία θα πρέπει να συνεργαστούμε και να προσφέρουμε ο καθένας τη δική του γνώση και εμπειρία για την εφαρμογή μέτρων που θα συμβάλλουν στη μείωση του αντίκτυπου της νόσου, τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο. Σήμερα πραγματοποιήθηκε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση και ευελπιστώ ότι θα ακολουθήσουν σύντομα άλλες παρόμοιες ενέργειες», δήλωσε ο κ. Ρηγόπουλος.

 

Η Παγκόσμια Έκθεση για την Ψωρίαση 

Σκοπός της Παγκόσμιας Έκθεσης για την Ψωρίαση είναι να προσφέρει στους Φορείς χάραξης πολιτικής Υγείας τις πρακτικές λύσεις που θα βελτιώσουν την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ζωή των ατόμων με ψωρίαση. Παρουσιάζοντας το περιεχόμενο της Παγκόσμιας Έκθεσης, ο κ. Δημήτριος Ιωαννίδης, Καθηγητής Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας Α.Π.Θ., Διευθυντής Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Νοσοκομείου Δερματικών & Αφροδισίων Νόσων Θεσσαλονίκης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς: την έλλειψη τυποποιημένων εργαλείων για την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία της ψωρίασης.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι Αρχές Υγείας θα πρέπει να λάβουν μέτρα για τη διασφάλιση της έγκαιρης διάγνωσης και της πρόσβασης των ασθενών σε ασφαλή, ποιοτική και εξατομικευμένη θεραπεία. Η βέλτιστη θεραπεία της ψωρίασης και των συννοσηροτήτων της, απαιτεί μετάβαση σε ένα μοντέλο ανθρωποκεντρικών και ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας. Επίσης, στο κείμενο της Έκθεσης συστήνεται η συνέχιση της κλινικής έρευνας για την ανάπτυξη νέων θεραπειών, τη διερεύνηση της αιτιολογίας της ψωρίασης, της  συσχέτισης της ψωρίασης με τις καρδιαγγειακές διαταραχές και τη βελτίωση των παραμέτρων κλινικής έκβασης. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε: «Η εξέλιξη αυτή πρόκειται να ωφελήσει σημαντικά τους περίπου 200.000 ανθρώπους που ζουν με ψωρίαση στη χώρα μας και είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν με δικά τους έξοδα ένα αξιόλογο ποσοστό της θεραπευτικής τους αγωγής. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο για όλους εμάς που καθημερινά επιχειρούμε να ανακουφίσουμε τους ασθενείς από το βάρος αυτού του σοβαρού νοσήματος, να υλοποιούνται ουσιαστικά βήματα προς την υιοθέτηση μίας ασθενοκεντρικής πολιτικής για την αντιμετώπισή του».

 

Ο ρόλος των Συλλόγων Ασθενών

Όπως ανέφερε η κα Τίνα Κουκοπούλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Επιδέρμια», οι οργανώσεις των ασθενών και η κοινωνία των πολιτών έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ασθενών, ζητώντας από τις κυβερνήσεις και τους αρμόδιους φορείς χάραξης πολιτικής να τηρούν τις παγκόσμιες δεσμεύσεις και να καταπολεμούν τις διακρίσεις έναντι των ασθενών με ψωρίαση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος «Επιδέρμια» επιδιώκει και στηρίζει το διάλογο με τις αρμόδιες Κρατικές Αρχές και τους άλλους εταίρους της Υγείας, υλοποιώντας παράλληλα ποικιλία ενημερωτικών δράσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού. «Η μείωση της συμμετοχής των ασθενών στο κόστος θεραπείας και η ένταξη της ψωρίασης στα δυσίατα νοσήματα ήταν πάγιο αίτημα των ασθενών με ψωρίαση και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Υπουργό για την το ασθενοκεντρικό του πρόσωπο. Η σημερινή ανακοίνωση αποδεικνύει ότι όταν οι αρμόδιοι Φορείς Υγείας γνωρίζουν και κατανοούν τις ανάγκες των ασθενών, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μπορεί να βελτιωθεί προς όφελος όλων μας» δήλωσε η κ. Κουκοπούλου.

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500