All for Joomla All for Webmasters

Π Πολιτική Υγείας

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση το Νοσοκομείο Χίου

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισκέφτηκε το Γενικό Νοσοκομείο της Χίου την Δευτέρα 10/7/2017. Συνομίλησε με εργαζόμενους, εκπροσώπους των εργαζομένων, Ασθενείς και την Διοίκηση του Νοσοκομείου. Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕΔΗΝ περιγράφει την κατάσταση στο νοσοκομείο με τα μελανότερα χρώματα:

Το Νοσοκομείο εξυπηρετεί 50.000 μόνιμους κατοίκους του νησιού χιλιάδες τουρίστες το καλοκαίρι και τουλάχιστον 2.500 μετανάστες - πρόσφυγες που διαμένουν στο hotspot -ΒΙΑΛ του νησιού σε απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης. Φιλοξενούνται και κοιμούνται σε κοντέινερ, ο ένας πάνω στον άλλον. Μέσα στο hotspot αναπτύσσονται παραβατικές συμπεριφορές που είναι επιπέδου κακουργημάτων. Χώρια οι νέοι μετανάστες πρόσφυγες που έρχονται και φεύγουν από το νησί.

Λόγω των τρισάθλιων συνθηκών διαβίωσης στο hotspot τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν είναι κάθε ημέρα αυξανόμενα. Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στο νησί δεν υφίσταται. Το ΠΕΔΥ Χίου ουσιαστικά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης Ιατρών και λοιπών επαγγελματιών υγείας.

Πρωτοβάθμια Περίθαλψη για τους πρόσφυγες – μετανάστες προσφέρουν οι Μ.Κ.Ο. και οι Φιλανθρωπικές Οργανώσεις. Στη Σούδα υπάρχει ένα Ιατρείο που λειτουργούν οι Γιατροί του Κόσμου 8πμ -5μμ. Στο hotspot υπάρχει ένα ακόμα ιατρείο που λειτουργεί ο Ερυθρός Σταυρός 9πμ – 5μμ. Και ότι κάνει ο στρατός έως την 1 το μεσημέρι. Το Κέντρο Υγείας Πυργί είναι μακριά.

Ως εκ τούτου την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη των προσφύγων και των μεταναστών αναλαμβάνει το Νοσοκομείο Χίου.

50 μετανάστες – πρόσφυγες επισκέπτονται το Νοσοκομείο κατά μέσο όρο καθημερινά. Η αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία ξεπερνάει πολλές φορές τις 5 ώρες. Οι γιατροί και το προσωπικό είναι σε απόγνωση. Δεν γνωρίζουν τη γλώσσα και δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Διαθέτουν έναν – δύο διερμηνείς οι Μ.Κ.Ο. μόνο το πρωί. Απόγευμα και νύκτα κανένας διερμηνέας. Πώς να συνεννοηθούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές για να κάνουν γνωμάτευση και θεραπεία;

Πολλοί μετανάστες – πρόσφυγες προσφεύγουν στο Νοσοκομείο ειδικά την Ψυχιατρική κλινική κατόπιν συμβουλών των Μ.Κ.Ο. για να εξασφαλίσουν από την Υπηρεσία Ασύλου προσωρινή άδεια παραμονής στη χώρα και να τους επιτραπεί το ταξίδι στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό θεωρείται μεγάλη επιτυχία για τους πρόσφυγες – μετανάστες που το επιτυγχάνουν με την καθοδήγηση των Μ.Κ.Ο. Γι’ αυτό πολλές φορές επικαλούνται προβλήματα υγείας ή προκαλούν επεισόδια για να καταλήξουν με εισαγγελική εντολή στο Ψυχιατρικό Ιατρείο του Νοσοκομείου. Εάν καταφέρουν να πάρουν γνωμάτευση εξασφαλίζουν προσωρινή άδεια παραμονής για έξι μήνες και ταξιδεύουν προς την Αθήνα ή άλλα μέρη.  Μετά τους έξι μήνες δίνουν νέα συνέντευξη στην Υπηρεσία Ασύλου για άδεια παραμονής στην χώρα.

Εξαιτίας αυτών στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου η κατάσταση είναι αφόρητη. 90.000 ετησίως είναι οι Ασθενείς που επισκέπτονται το Νοσοκομείο. 7.000 κατ’ έτος οι εισαγωγές και 24.000 οι ημέρες νοσηλείας.

Οι ελλείψεις προσωπικού τεράστιες.

 

ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Το Νοσοκομείο δεν διαθέτει Ιατρούς βασικών ειδικοτήτων, παρά την μεγάλη επισκεψιμότητα. Δεν διαθέτει κανέναν Οδοντίατρο, Δερματολόγο, Νευρολόγο, Ογκολόγο, Διαβητολόγο, Γαστρεντολόγο.

Οφθαλμίατρος τώρα ήρθε ένας επικουρικός Ιατρός. Οι δύο μόνιμοι λείπουν. Ο ένας σε αργία και ο άλλος σε ασθένεια.

Στην Παθολογική κλινική υπάρχουν μόνο ο Συντονιστής Διευθυντής και ένας Επιμελητής. Η μια επικουρική Ιατρός παίρνει θέση στη ΜΑΦ και φεύγει. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού είναι μόνο μία επικουρική Νεφρολόγος. Ο μόνιμος Ιατρός συνταξιοδοτήθηκε 31/12/2016. Πώς να λειτουργήσει με ασφάλεια η Μονάδα;

 

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

109 οργανικές θέσεις Νοσηλευτικού Προσωπικού είναι ακάλυπτες. Υπηρετούν μόνο 120 υπάλληλοι της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας όλων των κατηγοριών. Ένας Νοσηλευτής υπάρχει σε κάθε βάρδια στην Παιδιατρική κλινική, την καρδιολογική κλινική, στον Αναισθησιολογικό Τομέα και τα χειρουργεία. Ένας Νοσηλευτής σε κάθε βάρδια υπάρχει στη ΜΕΘ. Λειτουργούν τα τρία εκ των πέντε κρεβατιών που διαθέτει. Αν είναι δυνατόν!

Τα πρωινά στις κλινικές κάνει βάρδια μόνο η Προϊσταμένη. Όταν αρρωσταίνει ένας Νοσηλευτής, καλείται  Νοσηλευτής από ρεπό ή άδεια. Χιλιάδες είναι τα οφειλόμενα ρεπό. Κάλυψη με δύο Νοσηλευτές σε κάθε βάρδια έχει μόνο η Παθολογική κλινική και η χειρουργική κλινική που συστεγάζονται σε αυτές και άλλες κλινικές του χειρουργικού και παθολογικού τομέα.

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Κάτω των ορίων ασφαλείας. Δεν υπάρχει Μηχανολόγος παρότι διαθέτουν εργοστάσιο παραγωγής οξυγόνου που καλύπτει τις ανάγκες του Νοσοκομείου. Η έλλειψη Μηχανολόγου είναι επικίνδυνη για την αντιμετώπιση βλάβης την ώρα των χειρουργείων. Στο Τμήμα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας υπηρετούν μόνο δύο Τεχνολόγοι. Που να προλάβουν να αποκαταστήσουν τις βλάβες στα ιατρικά μηχανήματα.

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Έχουν απομείνει 20 υπάλληλοι, οι οποίο πρέπει να προσφέρουν Διοικητική υποστήριξη σε ένα Νοσοκομείο με τεράστια κίνηση. Είναι αδύνατον!!! Εργάζονται κάθε ημέρα χωρίς ρεπό. Ένας ή δύο απέμειναν σε κάθε γραφείο.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Με επιστολές στην ΠΟΕΔΗΝ και την Διοίκηση του Νοσοκομείου που τις επισυνάπτουμε κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις Παραϊατρικού Προσωπικού. Λειτουργεί με προσωπικό κάτω του 50% που απαιτείται για την ομαλή λειτουργία των εργαστηρίων. Εάν δεν προσληφθούν άμεσα 4 άτομα λένε δεν θα μπορούν να καλύψουν καθημερινά το μεγάλο αριθμό εξετάσεων (εσωτερικοί και εξωτερικοί Ασθενείς) και θα είναι αδύνατον να στελεχώσουν τις 24ωρες βάρδιες του εργαστηρίου.

 

ΑΝΑΘΥΜΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Επισημαίνουν επίσης ότι η λειτουργία του Παθολογοανατομικού εργαστηρίου σε όμορο χώρο των εργαστηρίων είναι επικίνδυνη, εξαιτίας των αναθυμιάσεων πτητικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε αυτό και οι οποίες περνούν μέσω του εξαερισμού και στους υπόλοιπους χώρους των εργαστηρίων. Από τις αναθυμιάσεις μια Παρασκευάστρια αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας και μετακινήθηκε.

 

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ – ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

Οι εργαζόμενοι στην Αιμοδοσία κατήγγειλαν ότι το ψυγείο συντήρησης του αίματος είναι παλαιό και ακατάλληλο, καθότι δεν παρέχει την κατάλληλη θερμοκρασία συντήρησης του αίματος. Χρειάζεται άμεση αντικατάσταση.

Τι άλλο να περιγράψει κανείς για ένα Νοσοκομείο που εξυπηρετεί χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, χιλιάδες τουρίστες, χιλιάδες μετανάστες – πρόσφυγες, προκειμένου να αντιληφθούμε την σημερινή κατάσταση της Δημόσιας Υγείας.

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500