All for Joomla All for Webmasters

Δ Δόντια

Τερηδόνα

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Η οδοντική τερηδόνα, ή τερηδόνα όπως είναι ευρύτερα γνωστή, είναι μία πολύ κοινή νόσος, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες κοιλότητες (τρύπες) στο δόντι. Γνωρίζετε ότι οι ενήλικες 35-44 ετών έχουν κατά μέσο όρο 7 σφραγισμένα δόντια και 5 εξαχθέντα δόντια;

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η τερηδόνα δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στη χώρα μας, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η τερηδόνα είναι αναπόφευκτη. Όμως, η τερηδόνα μπορεί να προληφθεί και στα αρχικά της στάδια μπορεί να αναχαιτιστεί ή ακόμη και να αναστραφεί η βλάβη, με την κατάλληλη αντιμετώπιση.

 

Η Τερηδόνα είναι εδώ

Η τερηδόνα ακόμα και σήμερα έχει χαρακτηριστικά επιδημίας σε πολλές χώρες. Τα πρώτα σημεία (αρχικά στάδια) τερηδόνας επηρεάζουν έως και το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού. Στις Ευρωπαϊκές χώρες έχει παρατηρηθεί σημαντική βελτίωση στα επίπεδα τερηδόνας τα τελευταία 30 χρόνια. Εντούτοις, σχεδόν όλοι οι ενήλικες έχουν εμπειρία/ιστορικό τερηδόνας και μόνο το 41% διατηρεί ακόμα όλα τα φυσικά δόντια.

Στην Ελλάδα το πρόβλημα της τερηδόνας είναι σοβαρό

  • Το 42,8% των παιδιών 5 ετών έχουν τερηδόνα (έχουν τερηδονισμένα ή σφραγισμένα δόντια).
  • Τα παιδιά 12 ετών στην Ελλάδα έχουν κατά μέσο όρο 2 τερηδονισμένα ή σφραγισμένα δόντια.
  • Το 71% των εφήβων 15 ετών έχουν εμπειρία τερηδόνας με περίπου 2 σφραγισμένα δόντια και τουλάχιστον 1 τερηδονισμένο δόντι κατά μέσο όρο.
  • Οι ενήλικες 35-44 ετών έχουν κατά μέσο όρο 7 σφραγισμένα δόντια και 5 εξαχθέντα δόντια.
  • Τα άτομα ηλικίας 65-74 ετών έχουν χάσει κατά μέσο όρο 17 δόντια λόγω τερηδόνας!
  • Η κακή στοματική υγεία των ενηλίκων και υπερήλικων λόγω τερηδόνας επηρεάζει την ποιότητα ζωής τους, περιορίζει τις δραστηριότητές τους και δημιουργεί ψυχολογική δυσφορία.

 

Τερηδόνα: σιωπηλή και ύπουλη

  1. Η τερηδόνα προκαλείται από τα μικρόβια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας που σχηματίζεται πάνω στα δόντια όταν δεν καθαρίζονται.
  2. Κάθε φορά που καταναλώνουμε ζαχαρούχες τροφές και ροφήματα ή γενικότερα υδατάνθρακες (μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά κ.α.), τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας παράγουν οξέα που επιτίθενται στα δόντια και προκαλούν τη σταδιακή καταστροφή του δοντιού.
  3. Η τερηδόνα εξελίσσεται σταδιακά και στα προχωρημένα στάδια μπορεί να προκαλέσει κοιλότητες στο δόντι και να χρειαστεί σφράγισμα ή ακόμα και εξαγωγή του δοντιού.
  4. Στα αρχικά στάδια της τερηδόνας η καταστροφή του δοντιού είναι αναστρέψιμη με την κατάλληλη αντιμετώπιση.
  5. Με τη βοήθεια του οδοντίατρου, με καλή στοματική υγιεινή με φθοριούχο οδοντόκρεμα και ισορροπημένη διατροφή μπορούμε να σταματήσουμε την τερηδόνα στα αρχικά της στάδια πριν η βλάβη επεκταθεί και χρειαστεί σφράγισμα ή εξαγωγή του δοντιού!

 

Ποιους επηρεάζει

Το 52,8% των Ελλήνων θεωρεί ότι τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας. Όμως και οι ενήλικες κινδυνεύουν! Η τερηδόνα δεν είναι παιδική ασθένεια, αφορά όλες τις ηλικίες:

  • Με τη γήρανση, παρατηρείται υφίζηση των ούλων και έκθεση της ρίζας των δοντιών. Η ρίζα (οδοντίνη) είναι ευάλωτη στην τερηδόνα, κι ως εκ τούτου άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με υφιζήσεις ούλων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τερηδόνα ρίζας.
  • Ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές π.χ. αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, αντιϊσταμινικα, διουρητικά κ.α., προκαλούν ξηροστομία η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για τερηδόνα.
  • Νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι, το άσθμα και ογκολογικές θεραπείες όπως ακτινοθεραπεία κεφαλής/τραχήλου και χημειοθεραπεία, σχετίζονται με την πρόκληση τερηδόνας.
  • Τέλος, η ανεπαρκής στοματική υγιεινή, η ελλιπής χρήση φθοριούχων σκευασμάτων και η πλούσια σε σάκχαρα διατροφή, ανεξαρτήτως ηλικίας, αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τερηδόνα.

 

Πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε - σε 3 βήματα

Για να προλάβουμε την εμφάνιση της τερηδόνας ή να την σταματήσουμε όταν είναι ακόμα νωρίς, αρκούν μερικά απλά βήματα:

  1. Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο: Επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για έλεγχο – μόνον ο οδοντίατρος μπορεί να εντοπίσει την τερηδόνα στα πολύ αρχικά στάδια και να μας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Ειδικά για τα παιδιά, είναι αναγκαία η επίσκεψη στον οδοντίατρο / παιδοδοντίατρο από τη στιγμή που θα βγάλουν τα πρώτα τους δόντια και όχι αργότερα από το 1ο χρόνο της ζωής του παιδιού.
  2. Καλή στοματική υγιεινή: Βούρτσισμα των δοντιών με φθοριούχο οδοντόκρεμα για 2 λεπτά, 2 φορές την ημέρα.
  3. Μείωση της συχνότητας κατανάλωσης σακχαρούχων τροφών: Κάθε φορά που καταναλώνουμε τροφές με σάκχαρα, παράγονται οξέα που καταστρέφουν τα δόντια. Αποφεύγοντας τα σακχαρούχα σνακ και ροφήματα στο ενδιάμεσο των κύριων γευμάτων, μειώνεται η έκθεση των δοντιών στα οξέα και δίνεται χρόνος για την αποκατάσταση της βλάβης. Προσοχή στις τροφές με κρυμμένη ζάχαρη!

Μπορούμε να σταματήσουμε την τερηδόνα! Με απλά, εύκολα και οικονομικά βήματα ώστε να αποφύγουμε μελλοντικό ψυχικό και οικονομικό κόστος!

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500