All for Joomla All for Webmasters

M Marketing

H ανησυχία των γονιών υπονομεύει την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός συνιστά την πιο αποδοτική υγειονομική παρέμβαση, τόσο σε όρους οικονομικούς όσο και σε όρους απώλειας ανθρώπινων ζωών, και παρά το γεγονός ότι η ασφάλειά τους είναι αποδεδειγμένη, ο φόβος των ανεπιθύμητων ενεργειών κάνουν πολλούς γονείς να αποφεύγουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους με το εμβόλιο της γρίπης- και δυστυχώς και με άλλα, βασικά εμβόλια.

Πρόσφατη μελέτη από το King’s College του Λονδίνου που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Vaccine, έδειξε ότι ο κύριος λόγος για τη μη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου είναι οι ανησυχίες για την ασφάλεια, τις βραχυπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

Οι ερευνητές έκαναν μία μελέτη σε 1001 γονείς παιδιών 2-7 ετών. Από αυτούς, το 53% είχαν εμβολιάσει τα παιδιά τους κατά της γρίπης την περίοδο 2015-2016. Ένα ποσοστό 39% των γονιών δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν αρκετά για το εμβόλιο. Οι πιθανότητες ένας γονιός να κάνει το εμβόλιο στο παιδί του μεγάλωναν, όταν και το παιδί είχε εμβολιαστεί και στο παρελθόν, όταν ο γονιός ήταν πεπεισμένος για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και όταν οι γονείς υποψιάζονταν ότι το παιδί τους ήταν επιρρεπές στο να κολλήσει γρίπη. Τα παιδιά ωστόσο που βίωσαν κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια στη διάρκεια του προηγούμενου εμβολιασμού τους, είχαν μικρότερες πιθανότητες να εμβολιαστούν εκ νέου.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται περισσότερες καμπάνιες ευαισθητοποίησης σε σχέση με τα οφέλη του εμβολιασμού.

 

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς ως επαγγελματίας υγείας;

Ξεκινήστε έναν διάλογο με τον γονέα, αναγνωρίζοντας και μην αμφισβητώντας τις ανησυχίες του, δίνοντας ωστόσο έμφαση στο γεγονός ότι τα εμβόλια έχουν ερευνηθεί εκτεταμένα, είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και προλαμβάνουν σοβαρές ασθένειες. Προσπαθήστε να διορθώσετε τις εσφαλμένες αντιλήψεις τους. Δώστε προσωπικά παραδείγματα και εκθέστε περιστατικά επιτυχημένης πρόληψης ασθενειών. Μπορεί να κάμψετε τις αντιδράσεις ενός διστακτικού γονέα.
 
Πηγή
Smith L, et al. Psychological factors associated with uptake of the childhood influenza vaccine and perception of post-vaccination side-effects: A cross-sectional survey in England. Vaccine. 2017;http://dx.doi.org/10.1016/j.vaccine.2017.02.031

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500