All for Joomla All for Webmasters

Π Πρόσωπα

Νεκτάριος Ντουντουλάκης: Η παχυσαρκία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα και μονοδιάστατα

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Μια νέα αρχη έκανε στη ζωή του ο 46χρονος Θεόφιλος Σιδηρόπουλος, ο οποίος, με τη βοήθεια του πλαστικού και επανορθωτικού χειρουργού κ. Νεκτάριου Ντουντουλάκη κατάφερε να χάσει 25 ολόκληρα κιλά από την περιοχή της κοιλιάς! Ο κ. Σιδηρόπουλος ζύγιζε 145 κιλά και είχε μια τεράστια κοιλιά, που τον έκανε να αισθάνεται «στόχος», κάθε φορά που έβγαινε από το σπίτι του. «Αν υπήρχαν πέντε άνθρωποι στον δρόμο και οι πέντε θα γυρνούσαν να με κοιτάξουν».

«Κλείστηκε στον εαυτό του, δεν έβγαινε από το σπίτι. Άλλαξε, μιλούσε άσχημα», εξομολογείται η σύζυγος του κ. Σιδηρόπουλου, κ. Ανιέλα Καραγιαννοπούλου. Με αρτηριακή πίεση 24, με σάκχαρο 1000, έχοντας ήδη χάσει το ένα του νεφρό, λόγω υπερσπλάγχνωσης και παρόλο που είχε 30% πιθανότητες να μην βγει ποτέ από το χειρουργείο, ο κ. Σιδηρόπουλος πήρε τη μεγάλη απόφαση: Να μπει στο χειρουργείο και να αφεθεί στα χέρια του κ. Ντουντουλάκη, ο οποίος κατάφερε με κοιλιοπλαστική να του αφαιρέσει 25 κιλά στεγνό λίπος από την κοιλιά. Είκοσι μέρες μετά το χειρουργείο, ο κ. Σιδηρόπουλος πήγε να παίξει ποδόσφαιρο, ενώ σήμερα έχει κερδίσει πίσω τη ζωή του: Περπατάει, κολυμπάει και συνοδεύει τα παιδιά του σε σχολικές γιορτές. Το σάκχαρό του έχει πέσει στο 150 και η διάθεσή του έχει αλλάξει δραματικά. Κέρδισε πίσω τη ζωή και τις μικρές καθημερινές χαρές που για χρόνια η παχυσαρκία του είχε στερήσει. Ο κ. Σιδηρόπουλος είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ασθενών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ευμορφία», ένα πρόγραμμα που σαν στόχο έχει να αντιμετωπίσει ολιστικά τα προβλήματα πάχους και βάρους.

Ο κ. Ντουντουλάκης μίλησε στο Pharmacy Today για το πρόγραμμα “ευμορφία”, ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από την ανάγκη του ως ιατρός και ως άνθρωπος να βρίσκεται κοντά στους ασθενείς του και να αφουγκράζεται τις ανάγκες, τους φόβους και τις προσδοκίες τους. Με νέες, ατραυματικές και αναίμακτες τεχνικές, η παθογόνος παχυσαρκία, το τοπικό πάχος και η αδυναμία απώλειας κιλών μπορούν, μπορούν, στο πλαίσιο του προγράμματος, να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και οριστικά.

 

Tι είναι το πρόγραμμα «ευμορφία» και σε ποιους απευθύνεται;

Είναι ένα νέο, πρωτοποριακό πρόγραμμα, που έχει να κάνει με την πλαστική και ολιστική αποκατάσταση της παχυσαρκίας και των προβλημάτων πάχους και βάρους- από το τοπικό πάχος, το μεταβολικό σύνδρομο έως και την παθογόνο παχυσαρκία.

Ένα τόσο περίπλοκο και πολυδιάστατο πρόβλημα όπως αυτό της παχυσαρκίας, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα και μονοδιάστατα αλλά χρειάζεται η συνεργασία και συνδρομή πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων, που άπτονται του χώρου της υγείας, σωματικής και ψυχικής, και κυρίως η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ασθενούς.

Το κύριο χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι η διεπιστημονική προσέγγιση- για την ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων πάχους και βάρους, στην διάθεση των ασθενών τίθεται εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα. 

 

Γιατί ονομάστηκε «ευμορφία»;

Το όνομα που διαλέξαμε αποκαλύπτει και την οπτική μας. Ευμορφία, εύ και μορφή, καλή μορφή δηλαδή. Καθένας από εμάς, με τρόπο ξεχωριστό και μοναδικό, μπορεί και δικαιούται να δημιουργήσει τη μορφή εκείνη που ονειρεύεται και που του αξίζει, εκείνη που να αναδεικνύει τη μοναδικότητά του.

Δεν υποσχόμαστε και δεν μας ενδιαφέρει η δημιουργία αψεγάδιαστων και ψεύτικων σωμάτων σύμφωνα με τα πρότυπα των περιοδικών και της εκάστοτε μόδας. Στοχεύουμε στην ανάδειξη της μοναδικής ομορφιάς και αρμονίας του καθενός από εμάς.

Στόχος και όραμα του Ιατρικού Προγράμματος «ευμορφία» είναι η αποκατάσταση της εικόνας, της υγείας, της λειτουργικότητας και της ψυχικής ευημερίας των ανθρώπων που απευθύνονται σε αυτό, ανεξάρτητα από το μέγεθος του προβλήματός τους.

 

Ποιες ειδικότητες περιλαμβάνει η επιστημονική ομάδα;

Λόγω της συνθετότητας των ζητημάτων που άπτονται της παχυσαρκίας, η ομάδα, εκτός από τον Πλαστικό & Επανορθωτικό Χειρουργό αποτελείται και από Γενικό Χειρουργό-Χειρουργό Παχυσαρκίας, Ορθοπεδικό, Καρδιολόγο, Παθολόγο, Ενδοκρινολόγο, Διαιτολόγο, Βελονιστή, Ομοιοπαθητικό, Αναισθησιολόγο, Νοσηλεύτρια Φυσικοθεραπεύτρια, Ψυχολόγο, Κοινωνιολόγο και Αισθητικό.

Οι εναλλακτικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός και η ομοιοπαθητική μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση επιμέρους προβλημάτων που συνδέονται με την παχυσαρκία. Ένας ασθενής με 20-25 περιττά κιλά, μοιραία θα εμφανίσει και κάποια μυοσκελετικά προβλήματα- σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να τον βοηθήσει ένας βελονιστής και ένας ορθοπεδικός, παράλληλα βέβαια με τον διατροφολόγο και τον ενδοκρινολόγο.

Πολύ σημαντική είναι ασφαλώς και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ασθενών σε όλα τα θεραπευτικά στάδια.

 

Γιατί είναι σημαντική η παρουσία και άλλων ειδικοτήτων;

Γιατί το πρόβλημα της παχυσαρκίας, προσεγγίζεται όχι μόνο ιατρικά, αλλά και κοινωνικά και ψυχολογικά. Πρώτα από όλα, τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την παχυσαρκία και το τοπικό πάχος, είναι πολλαπλά και σοβαρά. Τα άτομα με πρόβλημα παχυσαρκίας έχουν επίσης σοβαρή ψυχολογική επιβάρυνση, ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα και με την κοινωνική τους ζωή και δραστηριότητα. 

Αναγνωρίζουμε τη σημασία που έχει η ψυχολογική υποστήριξη στη διαδικασία απώλειας βάρους και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Έτσι, όλοι οι ασθενείς, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να δεχθούν υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, στον χώρο του ιατρείου, παράλληλα με τη θεραπεία που ακολουθούν.

Στόχος της ομάδας είναι, να πετύχει το μέγιστο των αποτελεσμάτων, αλλά και να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις κάθε περιστατικού.

 

Πόσο σημαντική είναι η εξατομίκευση στη σύγχρονη Ιατρική;

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, με διαφορετικές ανάγκες, δυσκολίες και προβλήματα, διαφορετικό γονιδιακό και ιατρικό ιστορικό, διαφορετικά βιώματα, διαφορετικές προσδοκίες, διαφορετικά όνειρα.

Με κατεύθυνση ανθρωποκεντρική με επίκεντρο τον ασθενή και τις δικές του μοναδικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, η ομάδα της «ευμορφίας» φιλοδοξεί να σταθεί δίπλα του και να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα με επιστημονικότητα, αποτελεσματικότητα αλλά και ευαισθησία.

 

Τι μπορεί να αντιμετωπιστεί/ διορθωθεί στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος;

Όλα τα προβλήματα που έχουν σχέση με το πάχος και συγκεκριμένα:

• Το επιμένων τοπικό πάχος

• Η χαλάρωση μετά από: κύηση, απώλεια κιλών, μεγάλες αυξομειώσεις βάρους

• Το μεταβολικό σύνδρομο

• Η βουλιμία

• Η παχυσαρκία

• Η παθογόνος παχυσαρκία

Ανά περίπτωση, μπορεί να γίνει και πλαστική αποκατάσταση, ενώ σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, υπάρχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική, αλλά και διατροφική υποστήριξη.

 

Ωστόσο υπάρχουν και παράπλευρα οφέλη για την υγεία, πέρα από το αισθητικό κομμάτι...

Ασφαλώς! Υπάρχουν περιπτώσεις που η αφαίρεση σημαντικού ποσοστού λίπους, μέσω κάποιας επέμβασης, όπως αυτής της κοιλιοπλαστικής για παράδειγμα, λειτουργεί με διττό τρόπο. Από την μία πλευρά αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα, και από την άλλη βοηθάει ένα μεταβολισμό που μέχρι τότε δεν λειτουργούσε ικανοποιητικά λόγω του μεγάλου ποσοστού λίπους, να αρχίσει πλέον να λειτουργεί κανονικά βοηθώντας τον ασθενεί να χάσει το απαιτούμενο βάρος.

 

Με ποιους τρόπους «νικάτε» την παχυσαρκία;

Ανάλογα με τον ασθενή που έχουμε απέναντί μας, μπορούμε να επιλέξουμε από μία μεγάλη γκάμα επεμβατικών και η επεμβατικών μεθόδων. Συγκεκριμένα:

·        Χρησιμοποιούνται ατραυματικές και αναίμακτες χειρουργικές τεχνικές που, χωρίς πόνο, χωρίς μελανιές και με απόλυτη ασφάλεια, επιτρέπουν την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, και τη σταδιακή επιστροφή στις δραστηριότητες του σε λίγες μόνο μέρες μετά την επέμβαση. Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε κοιλιοπλαστική, να αποκαταστήσουμε τη γυναικομαστία, να κάνουμε ανόρθωση και μειωτική μαστών (γιγαντομαστία), πλαστική μηρών, λιποαναρρόφηση (Γλυπτική Σώματος), αλλά και πλαστική στους βραχίονες, για να αντιμετωπίσουμε τη χαλάρωση πυ εμφανίζεται μετά από  μεγάλη απώλεια βάρους.

·        Ωστόσο, υπάρχουν και μη επεμβατικές προσεγγίσεις. Εκμεταλλευόμενοι τη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη στον χώρο της ιατρικής, δημιουργούμε και εφαρμόζουμε εξατομικευμένα ιατρικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του τοπικού πάχους, συνδυάζοντας τα κατάλληλα ιατρικά σκευάσματα με τη χρήση των πιο εξελιγμένων ιατρικών μηχανημάτων. Η γνώση και η εμπειρία μας εγγυάται συχνά τελικό αποτέλεσμα παρόμοιο με εκείνο μιας χειρουργικής επέμβασης!

Κάθε ασθενής που απευθύνεται σε εμάς, είτε βρίσκεται αντιμέτωπος με την παθογόνο παχυσαρκία είτε με τις συνέπειες της, λαμβάνει, γιατί αυτό οφείλουμε, ως ιατροί και ειδικοί υγείας, αμέριστη υποστήριξη και φροντίδα. Γιατί η εμπιστοσύνη που μας δείχνει είναι για εμάς η μεγαλύτερη τιμή και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη ευθύνη.

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500