All for Joomla All for Webmasters

Ε Επικαιρότητα

Λίγη δεξτρόζη, για θηλασμούς από το πρώτο λεπτό

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Με μια απλή, μη επεμβατική τεχνική, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο βρήκαν τον τρόπο να περιορίσουν το φαινόμενο της υπογλυκαιμίας των βρεφών, που συχνά κρατά τα βρέφη μακριά από τη μητέρα τους, τις πρώτες ώρες και μέρες μετά τον τοκετό.

Ο γιος μου δεν αποτέλεσε εξαίρεση- μόλις γεννήθηκε έκανε υπογλυκαιμία, όπως κάνουν πολλά μωράκια που γεννιούνται λίγο πιο μεγάλα, που έχουν παχύσαρκη μητέρα ή μητέρα με διαβήτη. Ας μην ξεχνάμε ότι, υπάρχουν και μωράκια που, λόγω των υπογλυκαιμιών, νοσηλεύονται για μέρες στις μονάδες, μακριά από τη μαμά τους.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο, κ. Satyan Lakshminrusimha ανέπτυξε ένα μοναδικό πρωτόκολλο, το οποίο αποτρέπει τις υπογλυκαιμίες, ευνοεί το δέσιμο και τη συνύπαρξη μητέρας και βρέφους και ευνοεί σημαντικά και τον θηλασμό, ενώ παράλληλα προκαλεί σημαντικές εξοικονομήσεις στα συστήματα υγείας.

Η χορήγηση μίας δόσης από ζελέ δεξτρόζης (γλυκόζης) στο μάγουλο του μωρού, αλλά και τα τακτικά ταΐσματα, αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου του βρέφους στο αίμα και του επιτρέπουν να παραμείνει με τη μητέρα του, προωθώντας τον θηλασμό. Με δεδομένο ότι το παιδί δεν χρειάζεται να πάρει ενδοφλέβια γλυκόζη, γεγονός που γίνεται συνήθως στη Μονάδα Νεογνών, έχουμε και εξοικονομήσεις στις δαπάνες υγείας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι με τη χρήση της δεξτρόζης, οι εισαγωγές στη ΜΕΝΝ λόγω υπογλυκαιμίας μειώθηκαν από το 42% στο 26%.

Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο δοκιμάζεται ήδη, τόσο στο νοσοκομείο Γυναικών και Παίδων του Μπάφαλο, όσο και από άλλες ομάδες σε ολόκληρο τον κόσμο.

“Σπαράζει η καρδιά μου όταν βλέπω μητέρα και βρέφος να χωρίζονται αμέσως μετά τον τοκετό”, σημειώνει ο Satyan Lakshminrusimha, καθηγητής και αντιπρόεδρος της Σχολής Ιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο και επικεφαλής του τμήματος Νεογνολογίας του νοσοκομείου Γυναικών και Παίδων του Μπάφαλο. “Ο τοκετός συνιστά από μόνος του ένα στρεσογόνο γεγονός. Το να μην μπορεί μία νέα μητέρα, ιδίως όταν γίνεται μητέρα για πρώτη φορά, να θηλάσει το μωρό της λόγω υπογλυκαιμίας, την αναστατώνει ακόμη περισσότερο”, σημείωσε.

"Βρήκαμε ότι όταν χρησιμοποιήσαμε το ζελέ δεξτρόζης, μειώσαμε δραστικά τις εισαγωγές στη μονάδα νεογνών, βελτιώσαμε το επίπεδο στο οποίο μία μητέρα και ένα βρέφος είχαν κατακτήσει τον θηλασμό κατά την έξοδο από το νοσοκομείο και μειώσαμε τις δαπάνες υγείας”, σημείωσε ο ερευνητής Praveen Chandrasekharan, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, επισκέπτης νεογνολόγος στο νοσοκομείο Γυναικών και Παίδων του Μπάφαλο.

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500